Rafaello75 11.09.2025 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 07:25 Witam wszystkich, kupiłem kominek z płaszczem wodnym Schmitzker nr 4 i proszę o pomoc w poprawnym rozrysowaniu podłączenia do bufora ciepła, który stoi w piwnicy. To moja pierwsza taka instalacja. Co mam / układ budynku: Kominek: salon na parterze (powyżej bufora) Bufor: 1000 L, piwnica Obiegi grzewcze: grzejniki (na 2. piętrze) + podłogówka (na parterze) Naczynie(a) przeponowe: w piwnicy Pompy obiegowe: P2 (grzejniki), P3 (podłogówka) — planowane Dystanse : pion kominek↔bufor ok. [__2_] m, poziom w piwnicy ok. [__10_] m Planowane rury : kominek↔bufor [miedź 28 mm / PEX-AL 32 mm] O co proszę (najlepiej w formie schematu z legendą): Podłączenie kominka do bufora (zasilanie do góry bufora, powrót z dołu?) wraz z: Zaworem bezpieczeństwa 3 bar na zasilaniu kominka - TAS/termostatycznym zaworem schładzającym: skąd zimna woda Ochroną powrotu: zawór 3-drogowy typu 55–60 °C + pompa ładująca P1 – poproszę o wskazanie miejsca i kierunków przepływu.Mam kiedys kupiony sterownik z firmy techsterowniki L-9R czy sie przyda. Wyjścia z bufora na obiegi: Grzejniki: pompa P2, czy potrzebny mieszacz? gdzie dać zawór zwrotny? Podłogówka: mieszacz 3D 35–45 °C + pompa P3, zawór zwrotny i jak najlepiej poprowadzić VL (pomarańczowy) i RL (niebieski). Armatura serwisowa i bezpieczeństwo: Lokalizacja odpowietrzników automatycznych (najwyższe punkty) i grupy bezpieczeństwa bufora. Zawory odcinające/serwisowe, filtr siatkowy i zawór napełniania/zwrotny – gdzie najlepiej. Naczynie przeponowe: czy jedno wystarczy, jaką pojemność dobrać (liczyć objętość: bufor 1000L+ płaszcz + rury + grzejniki)? Gdzie dokładnie wpiąć na powrocie. Średnice rur i ewentualne uwagi dot. strat ciśnienia oraz minimalnych przekrojów między kominkiem a buforem. Sterowanie: czujniki temperatury bufora (góra/dół) i logika załączania P1/P2/P3 – co rekomendujecie w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293772-pro%C5%9Bba-o-weryfikacj%C4%99rozrysowanie-schematu-kominek-schmitzker-no4-%E2%86%92-bufor-1000-l-w-piwnicy-%E2%86%92-grzejniki-pod%C5%82og%C3%B3wka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.09.2025 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 15:57 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293772-pro%C5%9Bba-o-weryfikacj%C4%99rozrysowanie-schematu-kominek-schmitzker-no4-%E2%86%92-bufor-1000-l-w-piwnicy-%E2%86%92-grzejniki-pod%C5%82og%C3%B3wka/#findComment-9164952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts