Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym wyłożyć półkę wokół kominka

Recommended Posts

Witam!

Człowiek buduje, buduje i ciągle nachodzą go straszne wątpliwości, jedna z nich to ta:

wybudowałem sobie w domu kominek, wsadziłem doń wkład kominkowy i pozostało mi jego wykończenie, myślałem, ze będzie to proste, ale... :)

Wokół wkładu kominkowego mam 15cm poziomą półkę (które nie udało się uniknąć z oczywistych przyczyn konstrukcyjnych) ta sama opaska jest z boku i na górze "wycięcia" na wkład.

Chciałbym wyłożyć ją piaskowcem, ale od wczoraj dręczą mnie koszmary, czy na pewno bedzie to praktyczne i ładne zarazem.

Obawiam się, ze jeśli na piaskowiec upadnie mi kawałek węgla, popiołu, sadzy to NIE DAM rady tego niczym doczyścić. :cry:

Czy macie jakieś doswiadczenia w tym temacie? Szukałem w archiwum, ale niestety nie rozpisują się tam osoby o podobnym problemie co mój. :o

Jeśli macie więc jakieś konstruktywne spostrzeżenia, czy stosować piaskowiec, czy ceramikę to prosze o zabranie głosu!

Pozdrawiam :wink:

Oblozenie piaskowcem to b.zly pomysl.Sa co prawda impregnaty do trawertynu ale na zar i sadze nie ma takiego. Powierzchnia powinna byc gladka i latwa do zmywania a tego nie da Ci zadna odmiana piaskowca.Nie wiem w jakim stylu masz kominek , ale byc moze uda sie dopasowac inny kamien albo material , ktory lezy np. przed kominkiem. Przepisy wrecz mowia , ze pas podlogi przed paleniskiem ,bodajze /?/min.60cm powinien byc niepalny.

Widzialem podobny problem rozwiazany w taki sposob , ze przed kominkiem na parkiecie lezala blacha mosiezna a parapet kominka obrobiony byl w podobny sposob.

Miałem ten sam problem. Ja zdecydowałem się na opaskę granitową. Już ją mam zamontowaną; teraz wykańczam obudowę. Wszystko wyszło extra. Granit ma ok.0,5cm luzu wokół wkładu. W czasie dużego grzania lekko się nagrzewa tylko w środkowej strefie nad kominkiem, reszta jest chłodna. Pzdr.