Jan_Ost 23.02.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Witam! Człowiek buduje, buduje i ciągle nachodzą go straszne wątpliwości, jedna z nich to ta: wybudowałem sobie w domu kominek, wsadziłem doń wkład kominkowy i pozostało mi jego wykończenie, myślałem, ze będzie to proste, ale... Wokół wkładu kominkowego mam 15cm poziomą półkę (które nie udało się uniknąć z oczywistych przyczyn konstrukcyjnych) ta sama opaska jest z boku i na górze "wycięcia" na wkład. Chciałbym wyłożyć ją piaskowcem, ale od wczoraj dręczą mnie koszmary, czy na pewno bedzie to praktyczne i ładne zarazem. Obawiam się, ze jeśli na piaskowiec upadnie mi kawałek węgla, popiołu, sadzy to NIE DAM rady tego niczym doczyścić. Czy macie jakieś doswiadczenia w tym temacie? Szukałem w archiwum, ale niestety nie rozpisują się tam osoby o podobnym problemie co mój. Jeśli macie więc jakieś konstruktywne spostrzeżenia, czy stosować piaskowiec, czy ceramikę to prosze o zabranie głosu! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 23.02.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Oblozenie piaskowcem to b.zly pomysl.Sa co prawda impregnaty do trawertynu ale na zar i sadze nie ma takiego. Powierzchnia powinna byc gladka i latwa do zmywania a tego nie da Ci zadna odmiana piaskowca.Nie wiem w jakim stylu masz kominek , ale byc moze uda sie dopasowac inny kamien albo material , ktory lezy np. przed kominkiem. Przepisy wrecz mowia , ze pas podlogi przed paleniskiem ,bodajze /?/min.60cm powinien byc niepalny.Widzialem podobny problem rozwiazany w taki sposob , ze przed kominkiem na parkiecie lezala blacha mosiezna a parapet kominka obrobiony byl w podobny sposob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 23.02.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Miałem ten sam problem. Ja zdecydowałem się na opaskę granitową. Już ją mam zamontowaną; teraz wykańczam obudowę. Wszystko wyszło extra. Granit ma ok.0,5cm luzu wokół wkładu. W czasie dużego grzania lekko się nagrzewa tylko w środkowej strefie nad kominkiem, reszta jest chłodna. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeep 24.02.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 A ja mam marmur przed paleniskiem aresztęw drewnie i podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 24.02.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Można jeszcze cegłą klinkierową, niektóre wzory nawet ładne. Tylko, że granit i marmur są bardziej praktyczne. Pierwsze tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 24.02.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Można jeszcze cegłą klinkierową, niektóre wzory nawet ładne. Tylko, że granit i marmur są bardziej praktyczne. Pierwsze tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 25.02.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Ja polecam gładki kamień - sam mam marmur. Może to i drozsze rozwiązanie ale póżniej wystarczy zmiotka lub mokra szmata i półka jak nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts