markx 23.02.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Probuje ulozyc sobie w glowie jak mam urzadzic moj przyszly niewielki (16m2) pokoj wypoczynkowy i niestety mam pare dylematow. Bylbym szczesliwy gdyby ktos ocenil czy tez zasugerowal jak taki pokoj powinien wygladac zeby byl przytulny i cieply Pokoj ma wymiary 5x3,20. Wysokosc 2,5 M. Tak to sobie poukladalem w golwie. http://www.markx.elsat.net.pl/pokoj.JPG Wstawilem na krotsza sciane kanape. Pierwotnie myslalem zeby kanape dac na tej scianie 5 M, ale tam gdzie jest wejscie. Boje sie jednak, ze to moze znacznie zwezic pokoj. Oczywiscie z meblami mozna jezdzic po calym pokoju, ale niestety musze zaplanowac oswietlenie. I tu mam najwiekszy dylemat. Wiem, ze na pewno na jednej scianie beda 3 duze obrazy ( ogolnie okolo 1x1M) podswietlane kinkietami. Mam zamiar umiescic je na tej najdluzszej scianie 5 metrowej bez wejscia. Teraz pytanie. Czy takie kinkiety nie beda przeszkadzac w ogladaniu TV? Czy z boku te swiatlo nie bedzie razic? Jak zrobic fajny klimat za pomoca swiatla? Jakie byloby najlepsze glowne swiatlo. Halogeny, zyrandol? Na srodku? Pokoj bedzie skromnie umeblowany. Na podlodze panele podlogowe (ciemne z faktura drewna) + jasny dywan zakrywajacy polowe podlogi (mniej wiecej). Meble jasne. Jaki kolor scian byscie proponowali? Bede wdzieczny za wszelkie rady i sugestie Boje sie, ze jak wyprowadze sobie kable pod kinkiety i gniazdka el. to potem juz ciezko bedzie kombinowac z ulozeniem mebli. A przeciez nie wyprowadze sobie kabli na kazdej scianie tak na zapas pozdrawiam MarkX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 23.02.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 przy 16m to on zawsze będzie przytulny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpanek 14.03.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Mnie się podoba, mało do sprzątania i nie trzeba wrzeszczec do drugiej osoby. Sciany ciepły krem z odrobiną moreli, uważaj na fotele, bo większośc to 1 m2 zawalidrogi, tylko typu finka lub 1 pufa, komody przeszklone matowym szkłem na nóżkach, niskie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 14.03.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Zajrzyj na moją galerię ( link w podpisie) - malowałam parę dni temu pokój- jest mały : 450 x300 . Ustawienie mebli po skosie daje dobry efekt „ poszerzenia” – pomyśl o tym , warto .Pozdrawiam słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 14.03.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 16m2 to wbrew pozorom duży pokój, postawienie kanapy wzdłuż krótszej ściany jest najrozsądniejsze-poprawi proporcje pokoju, ale mnie osobiście nie odpowiada na twoim planie skupienie części wypoczynkowe tuż przy wejściu, zrobiłabym wręcz odwrotnie. Z kolei na przeciwległej ścianie do wypoczynku postawiłabym regał z książkami (jesli lubisz) podświetlany wzdłuż z góry lampkami (niekoniecznie halogenowymi, raczej widziałabym małe wiszące na kablu pojedyncze bańki).W ten sposób wykorzystasz niezbyt ustawną ścianę tuż przy wejściu. Natomiast TV proponuję postawić na niskiej komodzie lub szafce tv na jednej z dłuższych ścian pokoju-sam telewizor zorientowałabym ku wypoczynkowi, czyli pod lekkim skosem. To mój pomysł. Życzę powodzenia.kruszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 18.03.2005 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Jeżeli długa komoda jest niska postaw ją na prawo od wejścia, nad nią 2 lub 3 punkty świetlne na długich kablach.Wypoczynek na prawej stronie pokoju, nad stolikiem identyczna lampa jak nad komodą. Telewizor na ścianie prawej od wejścia- z tym można kombinować i przesuwać. Obrazy tak jak pisałeś, z punktowym oświetleniem.Zobacz np. lampy w ikea.Jeżeli okno masz mocno doświetlone załuż rolety, mogą byś chowane w panel, żeby nie "gryzły się" z firanką, zasłoną.Kolory ścian trudno dobrać bo napisałeś zbyt ogólnie- ciemne, jasne.Możesz pokombinowaś z kolorami, odsyłam do http://dom.gazeta.pl/czterykaty/0,60225,2360175.html?str=2przeczytaj "Odmień swoje mieszkanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts