Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Formalność przy energetyce

nestling123

Recommended Posts

Witam.

Jakie mnie czekają teraz formalności aby doprowadzić prąd do domu.

Wniosek złożyłem w zakładzie energetycznym , zrobiłem niezbędne opłaty i powiedzieli mi że za dwa lata będzie :-) (tak napisane w umowie.)

Jakie teraz krok mnie czekają- czy bede potrzebował ze swojej strony jakieś projekty, pozwolenia bądz uzgodnienia.Na jakiej zasadzie będę mógł doprowadzic prąd z granicy działki do domu.

Pozdrawiam

Typową praktyką ZE jest dawanie okresu 2-letniego jeżeli ubiegasz się o przyłącze kablowe. Wtedy cała praca dotycząca realizacji przyłącza (projekt, uzgodnienia) spada na nich. Jest to pewna forma szantażu. Czy ktoś w ZE nie sugerował ci przypadkiem, że jak zrobisz projekt i uzgodnienia to sprawę da się przyspieszyć?

Jeżeli masz czas (tj dom będzie w trakcie budowy w ciągu najbliższych 2 lat), to możesz sobie spokojnie czekać.

Witam.

Jakie mnie czekają teraz formalności aby doprowadzić prąd do domu.

Wniosek złożyłem w zakładzie energetycznym , zrobiłem niezbędne opłaty i powiedzieli mi że za dwa lata będzie :-) (tak napisane w umowie.)

Jakie teraz krok mnie czekają- czy bede potrzebował ze swojej strony jakieś projekty, pozwolenia bądz uzgodnienia.Na jakiej zasadzie będę mógł doprowadzic prąd z granicy działki do domu.

Pozdrawiam

Przypuszczam, że w umowie napisane jest co musisz dostarczyć i kiedy zapłacić opłatę przyłączeniową. Ja jeszcze musiałem dostarczyć mapę do celów projektowych.

U mnie coś nieoficjalnie mówili,że jak w oknie jest firanka i kwiatek to znaczy,że ludzie już mieszkają :lol: Toż to bezsens.Nie liczy się na przykład czy dom jest odebrany.Tak "poważna" firma powinna mieć jasno określone w przepisach ,kiedy można podłączyć energię do domu.Co do braku okien to chyba trudno byłoby mieszkać w takim domu i nawet kwiatek i firanka na wiele się tu nie zdadzą :cry: