johny27 24.02.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Szukam kredytu w złotówkach. Jestem zwolennikiem tego, ze kradyt należy brać w walucie, w której osiąga się dochody. Analizując zmiany kursów innych walut(franka, dolara, euro) niewiele mozna przewidzieć a mozna nieżle się nieźle wkopać. W ostatnim roku rzeczywiście złoty umocnił się znacznie ale kredyt bierze się na lata...... Pesymistycznie patrząc za 5-6 lat będziemy mieć w kraju Euro więc i niższe oprocentowanie Mam obecnie ofertę ING na 7,6% w skali roku ze stałą marżą przez 30 lat kredytowania to znaczy 1% marży + Wibor 6M Zna ktoś lepszą ofertę?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 24.02.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Wejdź na forum "prawo i pieniądze" lub użyj "szukaj", nie zdążysz przeczytać tego, co jest tam na temat kredytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 24.02.2005 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 szukam aktualnych wiadomości - to co jeszcze kilka miesięcy temu pisało się o złotówkach i frankach jest już mało aktualne a ryzyko kursowe jest realne jak nigdy wcześniej......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 24.02.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Szukam kredytu w złotówkach. Jestem zwolennikiem tego, ze kradyt należy brać w walucie, w której osiąga się dochody. Analizując zmiany kursów innych walut(franka, dolara, euro) niewiele mozna przewidzieć a mozna nieżle się nieźle wkopać. W ostatnim roku rzeczywiście złoty umocnił się znacznie ale kredyt bierze się na lata...... Pesymistycznie patrząc za 5-6 lat będziemy mieć w kraju Euro więc i niższe oprocentowanie Mam obecnie ofertę ING na 7,6% w skali roku ze stałą marżą przez 30 lat kredytowania to znaczy 1% marży + Wibor 6M Zna ktoś lepszą ofertę? Pozdrowienia sprawdź w mbanku, szczególnie jeśli masz jakieś oszczędności - oni mają tam jakiś taki sprytny system, że te oszczędności zaliczają ci na poczet spłat. Szczegółów już nie pamiętam, bo interesowałam się tym dawno, zdecydowałam się na CHF, bo mam duży zapas w racie na przewalutowanie. Ale pamiętam, że miałam z jakiegoś banku ofertę 0,75%+wibor, a nie był to jakiś kolosalny kredyt i miałam 20% wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cebor 24.02.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Zainteresuj się kredytem w BZWBK od marca będą mieli oprocentowanie około 5,5% dostałem takie info od kolegi który tam pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 24.02.2005 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 stałe czy tylko w 1 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cebor 24.02.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Rozmawiałem z kolegąBo właśnie też jestem na etapie kradytu, więc tak:od marca 5,90 % + 1 % marża przez 1 rok a potem Wibor 6M + 1 % marży na cały czas kredytu - 15 lat. Z tego co mówił to Wibor będzie spadał i nie zanosi się aby był wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 24.02.2005 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 to ze bedzi espadal to normalne - natomiast krotki jest czas kredytowania - 15 lat to za malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cebor 24.02.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 że taki krótki to tylko mój wybór taki chciałem.I tak mam zamiar go spłacić wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 24.02.2005 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 i pamietaj ze za 5 -6 lat nie bedzi ejuz zlotowek Ja potrzebuje kredytu na 200 tys / 30 lat z rata mies powiedzmy do 1500złi koniecznie w PLN bo chcę mieć spokojny sen. Ci co maja walute nie maja tak jak pisza "rezerwy" na przewalutowanie - kredyt jest w walucie i jezeli rosnie jej cena to rosnie ilosc zlotowek do splacenia - pamietajcie ze PLN-y to tylko kilka najblizszych lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 24.02.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 To, że WIBOR będzie spadał to tylko i wyłącznie jedna z prognoz dotyczących kształtowania się jakiegoś instrumentu w przyszłości.Jak każda długoterminowa prognoza ekonomiczna jest po prostu czystą spekulacją. Jeżeli spadek byłby taki pewny, to nic innego jak zająć odpowiednią pozycję na instrumentach pochodnych na stopę procentową (np. ostatnio wprowadzili na GPW) i zarabiać, zarabiać potężne pieniądze. Dlatego też należy się wyzbyć się jakichkolwiek chęci prognozowania długoterminowego zarówno walut, wiborów, indeksów, akcji, obligacji, towarów i wszelkich innych walorów wycenianych przez rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 24.02.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 i pamietaj ze za 5 -6 lat nie bedzi ejuz zlotowek Ja potrzebuje kredytu na 200 tys / 30 lat z rata mies powiedzmy do 1500zł i koniecznie w PLN bo chcę mieć spokojny sen. Ci co maja walute nie maja tak jak pisza "rezerwy" na przewalutowanie - kredyt jest w walucie i jezeli rosnie jej cena to rosnie ilosc zlotowek do splacenia - pamietajcie ze PLN-y to tylko kilka najblizszych lat.... dokładnie ta sama suma, na ten sam okres: 1900 zł w PLN i 1200 w CHF te 700 różnicy CO MIESIĄC to jest koszt uniknięcia ryzyka kursowego, jeśli ktoś wziąłby kredyt w złotówkach. dla mnie to jest rezerwa, bo CHF musiałby być po 4,2, żeby przestało mi się to opylać. a nim do takiej ceny skoczy, to przewalutuję kredyt np. po 4.15. i po problemie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 24.02.2005 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 z tym sie nie zgodze bo oprocentowanie w Polsce jest najwyzsze w Unii - wiec przyjmujac euro przyjmiemy inna polityke finansowa i kredytowa. A w cywilizowanych gospodarkach stopy procentowe to 2-3% i nie skacza o nascie procent nawet na przestrzeni kilkudziesieciu lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 24.02.2005 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 do Lukrecji.... I tu sie wlasnie mylisz.... Po przewalutowaniu masz inen oprocentowanie i moze sie okazac ze kwota kredyutu w zl jest np o 50 % wieksza od kwoty zaciagnietej.... Np. Kredyt 200tys zł na 30 lat Sytuacja na dzis: frank 2,5 - rata 890zl. rata w PLN - 1422 Zalozmy ze za rok frank skacze na 3,2 i robisz przewlautowanie masz do splacenia ok 75tys frankow x 3.2 = 240 tys PLN - wiec kredyt wiekszy o ponad 20% od wzietego!!! a juz splacilas przez rok 12 tys zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 24.02.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 do Lukrecji.... I tu sie wlasnie mylisz.... Po przewalutowaniu masz inen oprocentowanie i moze sie okazac ze kwota kredyutu w zl jest np o 50 % wieksza od kwoty zaciagnietej.... Np. Kredyt 200tys zł na 30 lat Sytuacja na dzis: frank 2,5 - rata 890zl. rata w PLN - 1422 Zalozmy ze za rok frank skacze na 3,2 i robisz przewlautowanie masz do splacenia ok 75tys frankow x 3.2 = 240 tys PLN - wiec kredyt wiekszy o ponad 20% od wzietego!!! a juz splacilas przez rok 12 tys zl wiesz, to jest dyskusja, na której już niejedni analitycy finansowi osiwieli, więc nie będę się zagłębiać. twój wybór. dla mnie 700 miesięcznie za spokój pt. "czy frank nie podskoczy" to za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 24.02.2005 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 a jak dlugo masz kredyt?I jak długo zamierzasz go spłacać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 27.02.2005 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Kto o zdrowych zmysłach przewalutowuje kredyt na złotówki wiedząc, że wzrośnie kwota kredytu? Zabezpieczenie przed ryzykiem kursu walut w naszym wypadku będzie wyglądało tak: Odkładamy na subkoncie rożnicę wynikającą wysokości rat. Załóżmy, że w lutym rata kredytu zaciągniętego w CHF wynisła - 1500zł, rata kredytu zaciągniętego w PLN wynosiłaby - 2000zł. Zaoszczędziliśmy 500zł. Zakładamy, że w marcu rata w CHF wynosi 1600zł, a w PLN nie zmienia się i wynosi 2.000. Oszczędzamy 400zł. Chodzi o to, aby co miesiąc wydatki związane ze spłatą kredytu były stałe i wynosiły tyle, ile kosztowałby nas kredyt złotówkowy. W tym wypadku założyliśmy, że przy zaciągniętym przez nas kredycie rata złotówkowa kosztowałaby nas 2.000zł. I tyle faktycznie miesięcznie wydajemy, bo zaoszczędzone pieniadze wynikające z różnicy rat są przecież odkładane na subkoncie i zamrażane, więc je również traktujemy jako koszt. Stają się zyskiem DOPIERO po całkowitej spłacie kredytu. Przez cały czas spłat są naszym zabezpieczeniem na opisaną niżej ewentualność: Jeśli kurs wzrośnie tak bardzo, że rata spłaty kredytu walutowego przekroczy ratę kredytu złotówkowego to subkonto uszczuplamy o tę różnicę. Czyli np. rata w CHF wyniesie - 2300zł, a rata w PLN wyniosłaby- 2.000zł. Z subkonta bierzemy 300zł, dodajemy je do comiesięcznych wydatków związanych ze spłatą kredytu (czyli 2.000 + 300) i po krzyku. Dzięki temu nie odczujemy szczuplejszego portfela w danym miesiącu co oznacza, że nie ponosimy żadnego ryzyka kursowego. Wiedząc, że kurs waluty w długim czasie jest na stałym poziomie, o czym uczą np. na takim przedniocie jak "Polityka kursów walut" Uniwersytet Gdański Wydział Ekonomii, nie widzimy potrzeby przewalutowywania kredytu. Ewentualnie może zajść konieczność uszczuplania portfela, gdy zabraknie odłożonych oszczędności, jednak w późniejszym okresie sytuacja wróci do ładu i pojawią się oszczędności. ula i sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 28.02.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 a jak dlugo masz kredyt? I jak długo zamierzasz go spłacać..... kredyt mam od czerwca 2004 na 25 lat, zamierzam spłacać max. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 02.03.2005 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 a jak dlugo masz kredyt? I jak długo zamierzasz go spłacać..... kredyt mam od czerwca 2004 na 25 lat, zamierzam spłacać max. 15 No wlasnie czy ktos mi moze odpowiedziec czy odsetki naliczane sa co miesiac od kwoty pomniejszonej o splate kredytu.Bo jesli zdecyduje sie na kredyt to chcialbym go splacic znacznie wczesniej i nie wiem jak sie do tego maja odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.03.2005 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 oczywiscie ze tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts