am 21.09.2002 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 Tak sobie czytam wątek o połączeniu kominka z ogrzewaniem elektrycznym i myślę, że to ma sens. Zwłaszcza elektryczne konwektorowe, ma małą bezwładność cieplną i jest w stanie szybko "reagować" na zmiany temperatury. Ja od długiego czasu planuję wodne ogrzewanie podłogowe (z piecem gazowym lub olejowy) + wspomaganie: kominek z rozprowadzeniem ciepła. Po wszystkich hymnach pochwalnych dla jotula dokładnie sobie go obejrzałem i też zachorowałem (do tej pory zakładałem zamontowanie raczej czegoś ozdobnego do salonu). Być może będę wiecej i częściej korzystał z kominka. I tu mam dylemat. Jak będzie się zachowywała automatyka, jeżeli będę wspomagał instalację podłogową kominkiem. Co się stanie, kiedy nad ranem kominek wygaśnie - czy podłogówka ze swoją naturalną bezwładnością nie będzie uciążliwa (zimno rano). Może warto zrezygnować w takiej kombinacji z automatyki a oprzeć się na programatorach czasowych?Jakie jest Wasze zdanie na temat łączenia wodnej podłogówki i kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2002 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Ja też jestem ciekaw!Czy ktoś w Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii? TOMek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 23.09.2002 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Też myślę nad takim rozwiązaniem i zastanawiałem sie nad sterowaniem. Nie sądzę, żeby dało się to zautomatyzować. Jaki parametr ma sterować podłogówką? Temp. w pomieszczeniu - odpada (czas rozgrzewania pomieszczenia kominkiem to pewnie ok. 30-60 min., bezwładność podłogówki - kilka godzin). Sterowanie pogodowe też (skąd ma wiedzieć, czy za kilka godzin rozpalisz w kominku, czy nie). Myślę, że pozostaje automatyka czasowa i regularne użytkowanie kominka.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.09.2002 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Wałkowaliśmy już to w wątku:Jak pogodzić kominek, c.o. i automatykęhttp://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=1634&forum=34 Zajrzyjcie tam, a może go rozwiniecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 25.09.2002 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Dzięki Frankai - rzeczywiscie w wątku jest sporo pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts