Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wejściowe z drzwiczkami dla kota/psa

Recommended Posts

No własnie, czy ktoś ma takie? Jakiej firmy? Jak się sprawują? a co z kwestia bezpieczeństwa antywłamaniowego? Może macie jakies inne pomysły na swobodny i w miae niezależny transfer zwierzaków do/z domu? :wink:

też mi to spędza sen z powiek :)

widziałam kiedyś takie urządzonko, nadajnik na obroży, odbiornik przy tym wejściu i ono sie otwiera tylko dla tego zwierzaka. ale z drugiej strony, jak to jest np. wilczur, to człowiek drzwiczkami dla niego też wejdzie, a co to za problem załatwić psiaka, zdjąć mu obrożę....

Są takie drzwiczki w wersji komfort z ryglem elektromagnetycznym.

Kotu bądź psu do obroży zakłada się mikronadajnik i tylko nasza psinka/kocinka może, zbliżając się do nich je otworzyć.

Sam planuje coś takiego, ale w drzwiach balkonowych od ogrodu.

Drzwi wejściowe to chyba za poważna robota :-?

Pozdro

J

Zamontowałem u siebie taką klapę o wym ok. 30x40 cm.

Wygląda to tak, że klapa działa ruchem wahdłowym - na dole ma 2 magnesiki, które ją po przejściu piesa i opadnięciu przyciągają ją. Dodatkowo od środka jest coś w rodzaju pokrywy, którą możemy założyć gdy nie chcemy, żeby nasz zwierz nie wychodził na zewnątrz, lub do wewnątrz budynku. Ja z tego rozwiązania jestem zadowolony. Co do obawy przed nieproszonymi gośćmi, którzy mogliby przez nią wejść ... no cóż... moim zdaniem czy klapa jest,czy jej nie ma jak chce wejść to i tak wejdzie :cry:

• 3 weeks później...

Chciałabym bardzo polecić wszystkim kociarzom, ktorzy nie chcą ograniczać wolności swoim pupilom drzwiczki Swing firmy Ferplast. Kupilam je w sklepie internetowym. Są bardzo solidnie wykonane i najwazniejsze spelniaja swoja funkcje doskonale. Co prawda sa to drzwiczki do zamontowania w drzwiach lub w cienkim murze ale my przy odrobinie inwencji zamontowalismy je w dosc grubej scianie. Zdecydowalismy sie na wybicie 2 dziur w scianach: ogrod- garaz i garaz - hol i zamontowanie 2 szt. takich drzwiczek. Dzieki temu nie ma naplywu chlodnego powietrza bezposrednio z ogrodu. Drzwi sa wykonane z tworzywa, klapka jest przezroczysta, zatrzaskujaca sie magnesami. Sa wersje z elektronicznymi chipami ale wtedy koty ( ja mam 2 szt) musialyby nosic specjalne obroze, co w przypadku ich zgubieniu troche skomplikowalo by sprawe.

Dla zainteresowanych jestem w stanie odszukac adres sklepu int.

Pozdrawiam Dana