Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie do użytkowników "kozy"

Recommended Posts

Witam,

To zależy jak koza ma stać: jeżeli równolegle do ściany to min 20 cm odstępu. Swoją kozę postawiłem ukośnie i troszkę bliżej ściany. Ale mam mniejszy piecyk niż Ty... Acha, ścianę ma wyłożoną cegłą klinkierową.

Poniżej link do instrukcji montażu mojej kozy (Dovre):

http://www.dovrepeisen.no/docs/monteringsanvisninger/Mont.anv.%20500_510%20CB%2012_03.pdf

Pozdrawiam

Bryku

Ja mam moja kozę usytuowaną ok 30 cm od ściany. Taka była standardowa rura bezpośrednio od kozy do ściany.Większa będzie odległość jeżeli będziesz stosował kolana . Moją można było montować do komina "od tyłu" i "od góry".

Tył kozy nagrzany jest tak samo jak i cała koza. Ja mam ścianę za kozą pomalowana farbą Tikurilla i nie zauważyłam żeby coś się z nią działo.

Paty.

My mamy dużą gabarytowo czeską kozę po bokach wyłożoną kafelkami. Cały komin za kozą wyłożyliśmy kafelkami takimi jak na podłodze. Każdemu z naszych gości wydaje się, że mamy duży piec kaflowy. Rozwiązanie z kafelkami za piecem jest bardzo praktyczne ze względu na możliwość utrzymania czystości ściany.

powracam do tematu, bo miałam przerwę związaną z przeprowadzką biura.

dziękuję za odpowiedzi.

mi również popękał tynk przy rurze z kózki "budowlanej", ale po pierwsze: tynk był świeżutki, po drugie rura była oddalona od ściany tak ze dwa cm. i brzydko to zżółkło. czy możecie podać mi temperaturę mierzoną przy ścianie? wielkie dzięki.

co do wyboru: "kózka" czy "kachloczek" pisałam już z rok temu. nadal uważam, że piec kaflowy jest lepszy. niestety, ze względów estetycznych musiałam wybrać kózkę. sprawa jest prymitywnie prosta tylko na pierwszy rzut oka. brak jest w jakiejkolwiek ofercie kafli nowoczesnych - np. o innych wymiarach niż standardowe 22x22cm, czy fakturze. wykonanie pieca po łuku (takim jak ja chcę) graniczy niemal z cudem. zrezygnowałam - za dużo zachodu i nie jesteś pewna efektu końcowego.

ponawiam prośbę o pomiar temperatury za kozą.

BRYKU

A gdzie stoi twoja koza i ile ogrzewa metrów. Weszłam na stronę DOVRE i bardzo mi sie te kozy podobają.

U mnie do ogrzania byłby salon i jadalnia ok.45 m2.

Czy daje dużo ciepła ?? :D

Pozdrawiam Kasia

Hej Kwitek,

Moja koza (w Polsce oznaczenie 450 N – http://www.dovre.com.pl) ogrzewa ok. 100 m2 i stoi w salonie. Ustawiłem ją na podeście z cegieł klinkierowych. Na ścianie także jest klinkier ale inny. Ponad rok temu po zakupie kozy, dom (parter) ogrzewałem przez prawie miesiąc tylko tym sposobem do chwili uruchomienia kotła gazowego i było przyjemnie. Jedynie trzeba było dokładać drewienko w nocy…

Swoje 45 m2 ogrzejesz spokojnie.

Pozdrawiam

Bryku

Bajzi !!!

Napisz proszę coś więcej o piecu NORDICA , byłam na ich stronie i bardzo mi się podobały.Twojego Stefany nie widziałam , ale spodobała mi się GAIA. Z nazwą firmy nigdy się nie spotkałam. Czy długo utrzymują ciepło ???Czy już kupiłaś i czy jesteś zadowola ??

Pozdrawiam

kasia

Bajzi !!!

Napisz proszę coś więcej o piecu NORDICA , byłam na ich stronie i bardzo mi się podobały.Twojego Stefany nie widziałam , ale spodobała mi się GAIA. Z nazwą firmy nigdy się nie spotkałam. Czy długo utrzymują ciepło ???Czy już kupiłaś i czy jesteś zadowola ??

Pozdrawiam

kasia

a mozna prosic o adres do nordica?

adres: http://www.lanordica.com.

kwiatku: mój piecyk jest trochę podobny do austrii, ale bardziej "nowoczesny" z wyglądu i o wiele większy od gai. niestety jeszcze go nie posiadam, ze względu na to, że mam pewne priorytety. kosztuje jedyne 1650e +vat. więc jeszcze trochę poczekam. ale myślę, że za tyle pieniędzy to on powinien grzać bez drewna, nie? może byc w nim ogień ciągły. ogrzeje min. 200m3. ma trzy regulacje dopływu powietrza i piekarnik. chciałam zrezygnować z piekarnika, ale włosi tacy już są: albo bierzesz full wypas, albo arivederci beladonna. więcej na jego temat nie wiem, choć widziałam na własne oczy. myslę, że wszystko okaże się w praniu, bo jak to sie mówi "każda pliszka swój ogonek chwali". mam nadzieję, że się na niego nie nadzieję. :wink:

Tom Soyer

Polska strona piecyków NORDICA to : http://www.mora.com.pl.

Oni zajmują się dystrybucją na Polske , tyle dowiedziałam się wczoraj.

Na tej stronie nie ma wszystkich piecyków jak na stonie podanej przez Bajzi.

Rozmawiałam z ich przedstawicielem i na dzien dobry zszedł mi z ceny ,a to znaczy że można negocjować.

Piecyki są piękne ,ale ta ich cena :o :o

Pozdarwiam