Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa czy folia

Gość

Recommended Posts

W kazdej hurtowni (nawet cieśle i dekarze) proponowali mi zamiast papy folię. Folia lepiej przepuszcza parę wodną, nie trzeba później do desek od spodu przybijać listew, żeby wata mogła oddychać, bo folia przepuści parę na zewnątrz, więc można docisnąć watę do samych desek i wg nich trwalsza (dłuszej poleży na deskach).

Jutro muszę się zdecydować, bo deskowanie jest prawie skończone - przykryją folią lub papą i zaczynam kłaść dachówkę ceramiczną.

Dajcie mi znać co Waszym zdaniem jest lepiej zrobić. Nie jest tak duża różnica między papą a folią, więc chciałbym wybrać lepsze rozwiązanie. Co Waszym zdaniem będzie trwalsze ?

Papa jest kolejną warstwą izolacji termicznej (zimą cieplej, latem chłodniej). Folia takich właściwości nie ma. Jeśli mowa o trwałości to raczej papa jest nie do zdarcia nawet przez kilka- kilkanascie lat, jeśli nic na niej nawet nie leży. Goła folia nie przetrwa nawet sezonu. Łatwo ją też uszkodzić mechanicznie. To tyle, co wiem. Ja i tak wezmę papę, bo dachówką kryję dopiero na wiosnę, więc nie mam wyboru.

Jeżeli dom ma przezimować w stanie surowym, trzeba położyć deski i papę. Jeżeli nie, to takie rozwiązanie nie ma sensu, bo do ocieplenia poddasza służy wełna. Ale widziałem dom kryty papą, później blaca a na koniec dachówka. Właściciel z dumą pokazywał mi swój patent, argumentując że teraz żadna ulewa go nie ruszy.

Jeżeli jest deskowanie i planujesz od razu pokreć dachówką - ja bym dał folię (oczywiście paroprzepuszczalna). Zawsze bedzie jakaś możliwośc wentylowania wełny i troche powietrza wokół desek co chyba nie zaszkodzi. Jeżeli dach ma "przezimować"- to trzeba dać papę - nie zabezpieczona folia nie przetrwa sezonu.