Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie surówki dla dzieci do obiadu

Gość

Recommended Posts

Czesc :p

moj synek nie chce jesc surowek - je tylko groszek , korniszony, buraczki podziubdzia - i tak moze na zmiane .

Marchewka odpada nawet w polaczeniu z groszkiem mimo ze marchewke w zupie uwielbia, fasolka odpada, kapusty odpadaja, seler, por odpada, kalafior kiedys lubial teraz odpada, brokuly tez - juz nie wiem co mu robic. W przedszkolu poprostu zjada wszystko oprocz surowek.

Moze znacie jakies fajne surowki, moze jakies mieszane ktore dzieci chetnie jedza?

Czesc :p

moj synek nie chce jesc surowek - je tylko groszek , korniszony, buraczki podziubdzia - i tak moze na zmiane .

Marchewka odpada nawet w polaczeniu z groszkiem mimo ze marchewke w zupie uwielbia, fasolka odpada, kapusty odpadaja, seler, por odpada, kalafior kiedys lubial teraz odpada, brokuly tez - juz nie wiem co mu robic. W przedszkolu poprostu zjada wszystko oprocz surowek.

Moze znacie jakies fajne surowki, moze jakies mieszane ktore dzieci chetnie jedza?

To ja :lol:

Agnieszka.

Moja córka ma 10 lat i oprócz surówki : tarta marchewka z jabłkiem nie je żądnych. Reszta "zieleniny" z awanturą. Nic z tym chyba nie zrobisz. Dawaj dużo owoców a jarzynki w zupce.

Ostatnio posmakowłay jej brokuły i kalafior po ugotowaniu obtaczane w bułce tartej i jajku i smażone na oliwie. Duzo roboty ale chociaz zjada.

Mam nadzieję że z czasem gusta się odmienią.

Paty.

Gość Miły Kuba

Paty!

Każdy ma jakieś swoje gusta kulinarne. Każde z moich dzieci ma inne. Jedno je tylko surówki a drugie wszystko oprócz surówek (takie podejście dotyczy również dorosłych).

Za to zupełnie niezrozumiałe jest dla mnie jak delikwent nie je mięsa mielonego pod żadną postacią (jako gorszej jakości) - po prostu francuski piesek.

Paty!

Każdy ma jakieś swoje gusta kulinarne. Każde z moich dzieci ma inne. Jedno je tylko surówki a drugie wszystko oprócz surówek (takie podejście dotyczy również dorosłych).

Za to zupełnie niezrozumiałe jest dla mnie jak delikwent nie je mięsa mielonego pod żadną postacią (jako gorszej jakości) - po prostu francuski piesek.

No a moj syn wlasnie mielonego miesa nie lubi :p

filety z kurczakow, schabowe, ryby uwielbia ale mielone nie - ani smazone, ani gotowane :lol:

Moja corka brzydzi sie warzywem. Ostatecznie brokul na przemian z kalafiorem moze byc, ale surowizny odpadaja. I co mam zrobic? Nic. Pocieszyl mnie ostatnio taki jeden doktor socjologii, ze on do 21 roku zycia nie przyswajal warzyw i jakos mu sie rozum nie uszkodzil, a i cialo oraz zeby zachowal w przyzwoitym stanie :wink:

Moja corka brzydzi sie warzywem. Ostatecznie brokul na przemian z kalafiorem moze byc, ale surowizny odpadaja. I co mam zrobic? Nic. Pocieszyl mnie ostatnio taki jeden doktor socjologii, ze on do 21 roku zycia nie przyswajal warzyw i jakos mu sie rozum nie uszkodzil, a i cialo oraz zeby zachowal w przyzwoitym stanie :wink:

No wiesz moja siora nie jadla zup, warzyw do 25 roku zycia. Wlasnie w 25 roku robili u nas w miescie badania bezplatne takie na wszystko.

Poszla - i co sie okazalo? cholesterolu za duzo - dlaczego? warzywa neutralizuja tluszcz z miesa - jedzac to razem jestesmy zdrowsi.

Moja córka (lat 4,4) nie jada ani warzyw ani owoców surowych. Warzywa tylko gotowane i to tylko te które uda mi się przemycić w zupie. Lubi kukurydzę gotowaną i z puszki. Nie jada dżemów, musów, jogurtów z owocami. Wszelkie prośby, groźby, próby przekupstwa aby chociaż spróbowała nie udały się. Nie wie jak smakuje banan, truskawka czy pomarańcz bo nigdy ich nie spróbowała. No i co ja mam zrobić. Odpuściłam. Pije soki owocowe i dostaje witaminy w preparatch. Jabłek nie chciała spróbować od 5 miesiąca życia jak tylko chciałam jej wprowadzić. Jak zrobiłam jej testy alergiczne pół roku temu to sie okazało że jest uczulona na jabłka a ja przez 3 lata próbowałam jej je wciskać.

Agnieszka myślę że syn przeżyje bez surówek. Twój syn w porównaniu do mojej córki je bardzo dużo warzyw :wink:

Agnieszka1

jeśli je sporo owoców i pije świeże i butelkowe soki,zupełni się nie przejmuj :D

Każde dziecko jest inne -mam dwie i wiem,jak inne mogą mieć gusty wychowywane podobnie i na prawie tej samej diecie dzieci :D

Nie namawiaj zbytnio,wyciskaj soczki by miał naturalne wiaminy,gotuj ziemniaczki w łupinkach i wyrosnie i tak na zdrowego faceta :D

A kiedyś sie może przekona -wiem po sobie - wydłubywałam groszek z sałatki,od papryki dostawałam torsji,nie mówiąc o innych warzywach,które teraz stanowią podstawę mojego menu.

Ale równocześnie - uwag ana słodycze, a zapychanki typu chipsy to już wykluczone.Moje tego nie znały przez kilka lat.

... a spróbuj paprykę - wszystkie 3 kolory; kukurydzę z ananasem; pomidory z dużą ilością szczypiorku; por z jabłkiem; tartą marchew z chrzanem i śmietaną lub jogurtem - może któryś smak mu się spodoba?

kukurydza z ananasem moze mu by zasmakowala - mozesz napisac jak to sie przyzadza?

Agnieszka1

jeśli je sporo owoców i pije świeże i butelkowe soki,zupełni się nie przejmuj :D

Każde dziecko jest inne -mam dwie i wiem,jak inne mogą mieć gusty wychowywane podobnie i na prawie tej samej diecie dzieci :D

Nie namawiaj zbytnio,wyciskaj soczki by miał naturalne wiaminy,gotuj ziemniaczki w łupinkach i wyrosnie i tak na zdrowego faceta :D

A kiedyś sie może przekona -wiem po sobie - wydłubywałam groszek z sałatki,od papryki dostawałam torsji,nie mówiąc o innych warzywach,które teraz stanowią podstawę mojego menu.

Ale równocześnie - uwag ana słodycze, a zapychanki typu chipsy to już wykluczone.Moje tego nie znały przez kilka lat.

Soki tak pije , jesli chodzi o owoce - nie nagminnie ale je.

Jogurty i serki tez je.

Sprawdze chetnie ten przepis z kukurydza i ananasem Luski.

Dziewczyny pocieszyłyście mnie, że nie tylko moje dziecko nie chce jeść warzyw i owoców. Ola ma prawie 11 lat i z warzyw uznaje tylko ogórki i czasami marchew. Z owocami jest jeszcze gorzej czasami zje jabłuszko albo mandarynkę i tyle. Natomiast dużo pije soków - najchętniej marchwiowe z dodatkami.

witam

mam troche odwrotny problem.... moja Zuzia (3 latka) je warzywa i owoce, a właściwie mogłby tylko to jeść, no i słodycze jeszcze... obiad zaczyna od surowki, potem ziemniaki, mięso, czy ryby na końcu albo wogóle. trochę sie martwiłam (bo wiadomo: białko, żelazo, itp), ale lekarz mnie pocieszył i nakazał: nie przymuszać, bo efekt bedzie odwrotny - jak zechce to sama zje. więc zdarza sie od czasu do czasu taki dzień, że sama sobie otwiera lodowkę, wyciąga berlinkę i wcina, a ostanio nawet śledzia z cebulką wciągnęła z własnej i nieprzymuszonej woli :D

witam

mam troche odwrotny problem.... moja Zuzia (3 latka) je warzywa i owoce, a właściwie mogłby tylko to jeść, no i słodycze jeszcze... obiad zaczyna od surowki, potem ziemniaki, mięso, czy ryby na końcu albo wogóle. trochę sie martwiłam (bo wiadomo: białko, żelazo, itp), ale lekarz mnie pocieszył i nakazał: nie przymuszać, bo efekt bedzie odwrotny - jak zechce to sama zje. więc zdarza sie od czasu do czasu taki dzień, że sama sobie otwiera lodowkę, wyciąga berlinkę i wcina, a ostanio nawet śledzia z cebulką wciągnęła z własnej i nieprzymuszonej woli :D

A no to oczywiscie , ja nigdy nie zmuszalam, nie zmuszam i zmuszac nie bede :p

Dlatego szukam fajnych przepisow na surowki , ktore sam od siebie zje.

Lusia co z tym przepisem na kukurydze z ananasem?

ojej! Agnieszka1, mam nadzieje że źle mnie nie zrozumialaś...

chciałam tylko powiedzieć, że kiedys tez sie martwiłam bardzo tym jej niejedzeniem mięsa, jakies sosiki wymyślałm, pieczenie, kotleciki, klopsiki, nad garami duzo czasu spędzalam - bez efektu, a frustracja rosła. poprostu odpuściłam: "nie chesz to nie jedz, chcesz to jedz" i juz się nie denerwuję podczas obiadu :D

ojej! Agnieszka1, mam nadzieje że źle mnie nie zrozumialaś...

chciałam tylko powiedzieć, że kiedys tez sie martwiłam bardzo tym jej niejedzeniem mięsa, jakies sosiki wymyślałm, pieczenie, kotleciki, klopsiki, nad garami duzo czasu spędzalam - bez efektu, a frustracja rosła. poprostu odpuściłam: "nie chesz to nie jedz, chcesz to jedz" i juz się nie denerwuję podczas obiadu :D

aneska - ja sie nie martwie i nie denerwuje , nad garami tez dlugo nie stoje moj syn zjada ladnie wszystkie inne rzeczy -ziemniaczki wprost uwielbia i rybe i miesko ( oprocz mielonego) :p tak ogolnie to on ladnie je.

A moja zasada zawsze bylo - nie chcesz to nie jedz , zjesz wiecej na podwieczorek :wink:

Kiedys mi powiedzial przy obiedzie ( klopsy w sosie pomidorowym - przypominam ze nie lubi mielonego - ale myslalam ze klopsiki zje) - mama, zrobilas taki niedobry obiad to sama go sobie jedz, jak ci smakuje :p :wink:

Wiec nie, nie martwie sie i nie stresuje tym tylko szukam tu jakis fajnych przepisow na nowe surowki co by urozmaicic jedzonko i zrobic przyjemnosc synkowi , byc moze ze mu cos z waszych przepisow posmakuje. Tak poprostu z checi zrobienia dziecku czegos dobrego co przy okazju urozmaici mu diete w bogate witaminki :p