Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie surówki dla dzieci do obiadu

Gość

Recommended Posts

Już się melduję; możesz zrobić na 2 sposoby. Wersja łagodna - puszka kukurydzy i ze 4-5 krążków ananasa. Ananasa kroisz w kostkę, mieszasz z kukurydzą i wstawiasz choć na 0.5h do lodówy, coby się przegryzło. Po wyjęciu odcedzasz (zawsze trochę soku będzie) i jeśli za słodka - wciskasz parę kropli cytryny. To jest wersja na łagodna. Do ostrzejszej pprzed wstawieniem do lodówki dajesz łyżkę majonezu. Obie formy jak widzisz banalnie proste do zrobienia i obie smaczne :lol:

O widzę, że mój synek nie jest odosobniony w nielubieniu warzyw- niestety on nie zdzierża nawet Kubusiów i innych soczków- jedyne co uwielbia do picia to wodę ale tylko niegazowaną. Za to uwielbia miesa i wszelkie kluchy, makarony i zacierki na mleku itp.

Spróbuję przepis Luski- może mu zasmakuje?

Pozdrawiam wszyskich warzywnych niejadków

O widzę, że mój synek nie jest odosobniony w nielubieniu warzyw- niestety on nie zdzierża nawet Kubusiów i innych soczków- jedyne co uwielbia do picia to wodę ale tylko niegazowaną. Za to uwielbia miesa i wszelkie kluchy, makarony i zacierki na mleku itp.

Spróbuję przepis Luski- może mu zasmakuje?

Pozdrawiam wszyskich warzywnych niejadków

A zacierki, kluchy, nalesniki, pierogi, placki ziemniaczane - to tez moj lubi :D

Luska - dzieki, sprobuje wersje bez majonezu, bo moje dziecie majonezu nie jada. Szybki przepis , ciekawe czy mu posmakuje.

A wiecie co wlasnie mi wczoraj powiedzial ze jakas surowke z bananami w przedszkolu zrobili. Jak mozna do ziemniakow i miesa banany jesc? :roll:

Do makaronu banany to rozumiem ale do zdrugiego dania?

Surówka z bananami? A mnie się to fajne i oryginalne wydaje :)

A może to był właśnie pomysł na zachęcenie dzieci do jedzenia surówek? Bo wiadomo, banan to nie seler :lol: , większe prawdopodobieństwo wszamania.

Agnieszka1, nie panikuj, niedługo im zrobią kurczaka w sosie czekoladowym. Jakby co, specjalność meksykańska 8)

Aga, a moze cos z kapusta kiszona? Moje dzieci tez niechetnie jedza surowki, ale Ania lubi kapuste kiszona z jabluszkiem. Zje tez, czasami, selera surowego z rodzynkami i jablkiem. Ale najbardziej uwielbia pomidory!! Lubi tez zwykla salatke warzywna, no ale to do obiadu nie pasuje. :p

kiszona kapusta ? nie , ogroki kiszone tez nie ale za to korniszony to wciaga jak szalony.

Seler z jablkiem i rodzynkami? ciekawa kompzycja , musze zapisac . ALe co? laczysz te dwa skladniki i juz czy jakos doprawiasz?

Warzywnej salatki moje dziecko nie tknie.

najpierw zetrzec selera na sredniej tarce i pokropic kilkoma kroplami cytryny zeby nie zrobic sie ciemny, potem dosypac rodzynek, dodac starte jablko, tez na sredniej tarce - tylko nie za duzo a nastepnie dodac pol lyzki majonezu lub jogurtu. Tego ostatniego to oczywiscie dostosowac ilosciowo do ilosci surowki, nie trzeba zbyt duzo tylko tak zeby to sie ladnie razem polaczylo. Calkiem dobre.

1,Manadarynki(dzwonka)+kiwi+banan

2,Grapefruit(drobniutko,bez skórek i błonek,sam miąższ)+kiełki sojowe+sałata+prażony sezam

3,Ananas(drobno)+pomidor(drobno)+dużo czarnego pieprzu-musi trocę postać

no i prosze a jednak z bananem - pattaya i wy to do drugiego dania jecie?

do ziemniakow i miesa?

zdziebdzio seler z jablkiem - skorzystam z przepisu przy najblizszej okazji.

pattaya napisał:

1,Manadarynki(dzwonka)+kiwi+banan

2,Grapefruit(drobniutko,bez skórek i błonek,sam miąższ)+kiełki sojowe+sałata+prażony sezam

3,Ananas(drobno)+pomidor(drobno)+dużo czarnego pieprzu-musi trocę postać

no i prosze a jednak z bananem - pattaya i wy to do drugiego dania jecie?

do ziemniakow i miesa?

Jasne!

Ziemniaki rzadko-nie lubię,za frytkami też nie przepadam.Raczej ryż,makarony zwykłe i razowe,kasze.

Z tłuszczów-tylko oliwa z oliwek

• 3 weeks później...
je tylko groszek , korniszony, buraczki podziubdzia - i tak moze na zmiane .

marchewke w zupie uwielbia

No ja myślę, że tak bardzo źle to nie jest - przyecież coś zjada. Są takie gagatki, że nic do buzi nie weźmie i już!

Moje dziecko np wsuwa korniszony i kukurydzę (ale tylko bezpośrednio z puszki).... a i marchewkę gotowaną