Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wspólczynnik izolacyjności waszego domu

Recommended Posts

Wiem, że to zależy od wielu czynników, materiau budowlanego, ksztatu domu, itd, ale chciabym dowiedzieć się ile wynosi wspólczynnik izolacyjności waszego domu, okreslony przez projektanta?

Pytam się, bo mój projektant wyliczyl mi 119 W/m2. /domek z poddaszem, cegla C-Max+welna, 137m2 uzytkowych, dobrze ustawiony do stron swiata, calkiem normalny ksztalt/

Wydaje mi sie to bardzo duzo, po przeczytaniu licznych artykulow z muratora, gdzie nowe cieple domy powinny miec 60-70 W/m2. Jest tam napisane ze chlodny dom ma kolo 100 W/m2, a zimny 180 W/m2.

Jak jest z Waszymi wspolczynnikami, - naprawde bede mial "chlodny" (srednio izolowany) dom, czy te liczby z muratora są przesadzone?

Gość 1950
ten Twój projektant musiał się rąbnąć i to nie źle. mur ma U = 0,27, a dach 0,2 W/m2*K, tak że nie musisz się martwić masz ciepły dom, tylko przy co będzie to musiało być wszystko wyliczone porządnie

dzieki, uff. Musze z nimi powaznie pogadac.

To jest biuro projektowe i tym zajmowal sie instalator. Dodatkowo, bylem w szoku jak instalator powiedzial mi ze musze sobie kupic kociol (chce jednofunkcyjny ze zbiornikiem) ok. 24 kW, bo potrzeby cieplne domu to 15 kW i na ogrzanie wody jeszcze kolo 8 kW.

Wszedzie czytalem ze kupuje sie kociol tylko na potrzeby cieplne wiec wystarczy 15 kW, na to instalator twierdzi ze to moja sprawa,ale ona chodzi na szkolenia i teraz jest taka zasada. :lol: :lol: :lol: :lol: :o :o :o :o :o :o

Gość 1950
kreb jeżeli w typowym budynku masz dajmy na to jedną łazienkę tj. wanna, natrysk, umywalka, oddzielny ustęp, zlewozmywak w kuchni i jeszcze ciepła wodę w garażu to z kociołkiem o mocy 8 kW raczej nie będziesz miał komfortu ciepłej wody, nawet gdy będzie to kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem, przy kotle dwufunkcyjnym musiało by to być około 24 kW, z tym że jest to rozwiazanie gorsze od dajmy na to kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem 100 l. nie wspominam już że ja nie spodkałem się z kotłami o mocy 8 kW

Zaraz, zaraz czy tu chyba jakaś pomyłka się wdarła...to o cym tu mówicie to chyba nie chodzi o "izolacyjność" tylko raczej o obliczeniowe zaptrzebowanie na ciepło.. .. (???).

Ale odrazu mam pytanko. Jak mogę zapotrzebowanie na ciepło obliczyć dla swojego domu??

Mury: Max 29 cm + 12 cm styropian.

Poddasze: Wełna szklana łącznie 20 cm o oporze cieplnym 5,5

Pod wylewkami na dole FS20 w większości 15 cm.

Gość 1950
senser nie ważne kto z kim śpi ważne czyje dzieci będą :lol: :lol: i tak wszyscy wiedzą o co chodzi. co do obliczenia OZC twojego budynku to nie za bardzo się da z sufitu, :wink: potrzebne też są inne przegrody. gdzieś nie dawno przewijał się na forum wątek obliczenia OZC poszukaj

To ja napiszę swoje dane z projektu abyś miał porównanie.

Dom parterowy z użytkowym poddaszem 115 m2 użytkowych 171 m2 całkowitych, ściana porotherm 30 P+W +10 cm styropianu.

Dach 15 cm wełny między krokwiami + 5 cm styropianu między łatami

-straty ciepła na wentylację grawitacyjną..................4240 W

-straty ciepła przez przenikania................................8220 W

sumaryczna strata ciepła budynku 12460 W

---------------------------------------------------------------------

Kubatura pomieszczeń ogrzewanych.......................292.96 m3

Kubatura budynku.................................................589 m3

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA;302.64[kWh/m2]

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV;118,39[kWh/m2]

Roczne zapotrzebowanie ciepła budynku ; 34683m [kWh]

Obliczenia wykonano dla III strefy klimatycznej ( -20 oC).