krzysk5 24.02.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Czy potraficie polecić jakąś firmę wykonującą wentylację nawiewno - wywiewną z rekuperatorem? Czy ktoś nabył centralkę w firmie Systemair? Czy warto kupować w tej firmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 27.02.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Mam ofertę opartą o centralę Systemair VVX700EV (podobno dobre rekuperatory).Nie wiem jeszcze, czy się na nią zdecyduję. Muszę porównac z innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 27.02.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Jakiego rzędu to sa koszty, i co jest w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 27.02.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Centrala VVX 700 EV - 9484,80; anemostaty, oprawy, programator czasowy - około 1800,00; montaż (plus to, co do montażu potrzebne - rury spiro, kolana, trójniki, czerpnia, wyrzutnia itd) - uwaga! - 19553,22zł !!!??? Jednostaka wyceniona przez Systemair, natomiast reszta przez instalatora współpracujacego z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 27.02.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Chłopie nad czym się tu zastanawiać.... Zgłebiaj wiadomości kombinuj i kop GWC. Olej te rekuperatory. Dom to nie stacja kosmiczna ....sam zbudujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 28.02.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Chłopie nad czym się tu zastanawiać.... Zgłebiaj wiadomości kombinuj i kop GWC. Olej te rekuperatory. Dom to nie stacja kosmiczna ....sam zbudujesz. Chyba raczej babo. A na poważnie, to ja po powrocie z pracki już nawet nie pamiętam, jak się nazywam, co dopiero budowac same-j (-mu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinelli 28.02.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 juz tyle identycznych tematów na tym forum istnieje. Wystarczy poszukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 28.02.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Czasy sie zmieniaja marcinelli , ceny też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 28.02.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Chłopie nad czym się tu zastanawiać.... Zgłebiaj wiadomości kombinuj i kop GWC. Olej te rekuperatory. Dom to nie stacja kosmiczna ....sam zbudujesz. Chyba raczej babo. A na poważnie, to ja po powrocie z pracki już nawet nie pamiętam, jak się nazywam, co dopiero budowac same-j (-mu). A to przepraszam babo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.02.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Widzę, że Ty już od jakiegoś xczasu na Forum, więc powinnaś się spotkać z różnymi opiniami o rekuperatorach, ja bym wybrał coś tańszego, jakiś Mistral czy coś podobnego, one powinny być o połowe tańsze. Ja u siebie chyba reku nie założe już zrezygnowałem, ale naspewno będzie GWC i tylko wiosenka się pojawi i zrobi się cieplej zamierzam zacząć kopać.Moja budowa ruszy gdzieś po wakacjach, więc mam trochę czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.03.2006 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Popieram, od łopaty jeszcze nikt nie umarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 01.03.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 @mpoplaw: podziel się nazwami producentów/dystrybutorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 01.03.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 @mpoplaw: za co tu świecić oczami? Za to że widziałeś centralę firmy X, Y, Z za 2 tys? W miejsca X, Y, Z wstaw nazwy firm odpowiednio do tych co spotkałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 01.03.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Firma http://www.dospel.com w przydomku mają lider wentylacji, centrala z odzyskiem ciepła model Economic 120 nr pozycji 007-0949 kolor srebrny centrala krzyżowo- przeciwprądowa, cena stara 3524,56 netto teraz za 2524,56 netto. Centrala bez nagrzewnicy więc może pracować tylko razem z GWC. Centrala standartowo wyposażona w bajpas wiec w lecie po przesunięciu ramki zaczyna pracować jak klimatyzator. Jak dla mnie cena wciąż za wysoka ale przynajmniej widać światełko w tunelu, prawdopodobnie już za rok taka centrala będzie kosztować poniżej 2 tyś brutto. Zapomniałes dodać "czego sobie i wam życzę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Widziałem. Te 120 to 120m3/godzAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia33 01.03.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 ja także (baba) przymierzam się do rekuperatora.Dospel ma ciekawą ofertę ale z pewną luką - ma 2 rodzaje rekuperatorów ( w sumie 4 sztuki - bo jedne są z a jedne bez automatyki) - przeciwprądowych - czego nie maja inni. Ale... no właśnie ... rekuperatory dospela sa do małego domku i do dosyć dużego. Na moje 200 mkw nie ma rekuperatora z firmy dospel. Bo albo wentylacja będzie niedostateczna albo będzie huragan.A może czegoś nie wiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 01.03.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 No to mamy Dospela, a że mnie naprawdę zaczęło mocno intereswać rozwiązanie pytam się czy znacie jeszcze inne w tak "atrakcyjnych" (na dzień dzisiejszy) cenach? Inne pytanie już bardziej techniczne: powierzcznia domku 165m2 i kubatura 870m3 (tak w projekcie) - jakie urządzenie dla takiego domku? I jakie GWC (bez tego chyba reku nie ma większego sensu)? Jak wygląda sprawa z tymi przewodami wentylacyjnymi w domu? Mogą iść dla przykładu w pionie? Jakieś proponowane zasady? Nawiewniki i wywiewniki w pomieszczeniach to kwestia sufitu czy może jednak wchodzi pod pewnymi warunkami w grę ściana, ściana kolankowa, podłoga? Pytania biorą się z tego, iż oprócz realnych korzyści nie starcić na pewnej estetyce domu. Może jednak wymagane są jakieś podstawowe czynności do uwzględnienia na etapie projektowym domu? A i jeszcze jedno: w przypadku stolarki okiennej z nawiewnikami koszt oszczędności przy zastosowaniu okna normalnego wynosi ....? Interesuje mnie ile różnica inwestycji zostanie pomniejszona ze względu na zastosowanie normalnych okien bez nawiewników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia33 01.03.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 1- zauważyłam że, fachowcy od wentylacji nie liczą kubatury budynku a tylko kubaturę ogrzewanych pomieszczeń - czyli u Ciebie jakieś 165 x 2,60 = 430 m sześ2 u mnie pójdą przewody pionowo w dół (z poddasza do pomieszczeń na parterze)3 ja mam max 2,60 więc nie chcą żadnych podwieszanych sufitów (może z wyj. korytarza) więc wszystkie nawiewniki i wywiewniki na parterze będą w ścianach, na piętrze - poddaszu nie będę miała nawiewnika w ściance kolankowej tyko w sufitach - rekuperator będzie na poddaszu4 rekuperator chyba nie wpływa na estetykę domu 5 na etapie projektu - robię projekt wentylacji grawitacyjnej na potrzeby pozwolenia na budowę - nie mam możliwości zrobienia projektu went. mechanicznej dla tych celów6 na etapie projektu - chcę zostawić przejścia w ścianach i stropach żeby nie kuć ścian7 dodatkowo ja wyrzutnie zużytego ciepłego powietrza robię do garażu - zakładając że powietrze będzie miało 10 st C będę miała ogrzewany darmowo garaż8 ja nie mam GWC (czy jak tam temu jest) dla mnie ma to być sposób na wentylację i ODZYSK ciepła - w koncu taka jest idea rekuperatora9 nie liczyłam różnicy kosztówPzdr Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 01.03.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 @Asia33: GWC w tym przypadku powoduje z tego co zrozumiałem tylko to że Reku zamiast brać powietrze z zewnątrz (w lato cieple a w zimę zimne) weźmie ogrzane w zime i ochłodzone w lato z wykorzystaniem ziemii. Zyska na tym moim zdaniem cała wentylacja i sam komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 01.03.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Chyba za bardzo się zainteresowałem tematem bo dostałem spam produktu z info tej strony: http://www.siwicki.pl/ Treść spamu jakby ktoś nie miał : Witam serdecznie. Przystępując do naszego programu partnerskiego " POLECENIE " w efekcie można mieć nasz rekuperator bezpłatnie. ( zwrot 500zł za każdy sprzedany rekuperator z Pańskiego polecenia ) Specyfikacja techniczna urządzenia dostępna na stronie http://www.siwicki.pl Przeciwprądowe wymienniki rekuperacyjne, charakteryzują się stuprocentowo większą zdolnością odzysku ciepła w porównaniu z wymiennikami krzyżowymi. Cena detaliczna wymiennika rekuperacyjnego ( 1 moduł 300m3/h ) wynosi obecnie 2000zł netto. Przy zakupie baterii wymienników składającej się z dwóch modułów ( 600m3/h ) rabat 20%, przy większych bateriach ( pow. 600m3/h ) cenę ustalamy indywidualnie. Jesteśmy Firmą rodzinną, dzięki czemu możemy być bardzo elastyczni w tworzeniu polityki sprzedaży. Jeśli przed zakupem naszego produktu chce Pan przekonać się jak w rzeczywistości działa nasz rekuperator, serdecznie zapraszamy do siedziby firmy gdzie udostępniamy naszym Klientom opomiarowane stanowisko kontrolno-badawcze. Przewidujemy możliwość wypożyczenia rekuperatora Klientowi, celem sprawdzenia jak działa wentylacja nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła w miejscu przewidywanego przyszłego montażu. Co sądzicie o rozwiązaniach oferowanych przez tę firmę? Do samej akcji marketingowej się nie odnoszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts