Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z malowaniem wałkiem ;->

Recommended Posts

witam

pomalowałem łazienkę (sufit i trochę miejsc nad płytkami)

wygląda to beznadziejnie - widać ślady wałka - zwłaszcza w świetle dziennym - takie ciemniejsze i jaśniejsze plamy na przemian

ściany nowe - tynk maszynowy gipsowy, było gruntowanie

najpierw malowałem wałkiem z gąbki - myślałem, że to przez ten wałek

przerzuciłem się na wałek z krótkim włosiem (anza - beckersa)

nic to nie dało

nic nie daje nanoszenie kolejnych warstw

farbę rozcienczałem zgodnie z zaleceniami - max. 10 %

farba firmy Sto - z polecenia znajomych

gęsta , ietanowata, dobrze kryje

malowałem lekko dociskając, jak i mocno

sufit - ruchy od okna ku wnętrzu

ściany - od góry do dołu

banalna czynność zmieniła się w syzyfową beznadzieję

co robię nie tak?

p.

Ile ja się na męczyłem, zanim doszedłem do tego, jak pomalować ściany, aby nie było widać każdego pasa :-?. Tak, jak piszesz, niby prosta czynność zamieniła się w gehennę..

Moja recepta jest taka:

- podłoże musi mieć taką samą strukturę (połączenie tynku i gipsu zawsze będzie widać, bo mimo iż jest idealnie gładkie, to ma różną chłonność (gruntowanie nie pomaga)

- malować należy na krzyż!

- trzeba zwracać uwagę, aby nie smarować suchym wałkiem po świeżej farbie, bo po prostu ją ścieramy i mamy później matowe plamy

Powodzenia!

jak miałem efekt taki jak u passengera to rozcieńczałem farbę i malowałem ze 3-4 razy i po krzyku.. wiem, że to może bardziej czasochłonne ale schnie szybko i po pomalowaniu jednego pokoju można wracać z powrotem do drugiego *

* wałek sznurkowy z promocji - ma chyba z 6 lat, przeżył już ze 3 remonty i zmiany kolorów w naszym mieszkaniu, jak w piwnicy nie zjedzą go koty to wezmę go do malowania w domu.

• 2 years później...
jak miałem efekt taki jak u passengera to rozcieńczałem farbę i malowałem ze 3-4 razy i po krzyku.. wiem, że to może bardziej czasochłonne ale schnie szybko i po pomalowaniu jednego pokoju można wracać z powrotem do drugiego *

* wałek sznurkowy z promocji - ma chyba z 6 lat, przeżył już ze 3 remonty i zmiany kolorów w naszym mieszkaniu, jak w piwnicy nie zjedzą go koty to wezmę go do malowania w domu.

a jaką farbą malowałeś ?

Gość JACKIE P
sądzę, że z farbą Flugger`a również nie będziesz miał kłopotów - ja bynajmniej takich nie miałem. Fakt, farba dość droga, ale warto było wysłupłać z domowej kiesy co nieco więcej.

Najlepsze jest to, ze post jest z 2005 roku... :) Teraz to kolega passenger chyba nowe malowanie juz robi :) Tym niemniej watek calkiem edukacyjny, ja tez podobne problemy przechodzilem w zwiazku z zagruntowaniem podloza zbyt mocnym gruntem, ktory byl niejednorodnie wchlaniany przez sciane. Najlepiej chyba jednak gruntowac rzadka farba emulsyjna, np jedynka, a potem dopiero klasc kolejne wartswy.