Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość parapetów i okien

ckwadrat

Recommended Posts

Na jakiej wysokości macie parapety okienne? My w projekcie mieliśmy 80 i tak mamy wymurowane. Zastanawiamy się jednak, czy to nie za nisko, szczególnie na poddaszu, i czy nie podmurować do 90? Oczywiście, zmniejszy to wysokość okna (ze 150 do 140), bo wszędzie są już nadproża. Czy w związku z tym okna o wysokości 140 to też "standard", czy już okniarze potraktują to jako "na zamówienie".

Mam paprety na wysokości 90 cm. Wygląda to optymalnie moim zdaniem. Tak myślę, gdyby było niżej, byłoby nieciekaiwe.

W kuchni i kotłowni parapety są na 120 cm - to też się sprawdziło, bo łatwiej zaplanować szafki i blat.

Ja tez mialem za nisko parapety. Na etapie stanu surowego dodalem warstwe pustaka (byly cztery jest piec) i jest OK. Producent okien i tak pasowal sie do otworow i nie stosowal cen odbiegajacych od standardowych wymiarow. Jak podwyzszysz parapety bedzie ladniej i w sumie taniej (tansze okna).

pzdr

Bob

Dobrze jest się już zdecydować na typ podłogi (grubości warstw), ale jeszcze lepiej jest pomyśleć jednocześnie o ogrzewaniu. Bo jeśli np. planujecie standardowe grzejniki płytowe, to producenci też mają swoje "ale" co do ich usytuowania. Wygląda to mniej więcej tak:

- odległość grzejnika od podłogi 12 cm

- wysokość grzejnika np 60 cm

- zalecany prześwit nad grzejnikiem (do parapetu) 10 cm

Czyli już mamy 82 cm. Dodajemy warstwy podłogi, i zbliżamy się do 90 cm jako poziomu dolnej krawędzi otworu okiennego.

Można dać niższe grzejniki (np 500 mm), ale dłuuuższe...

Pozdrawiam