ckwadrat 21.09.2002 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 Na jakiej wysokości macie parapety okienne? My w projekcie mieliśmy 80 i tak mamy wymurowane. Zastanawiamy się jednak, czy to nie za nisko, szczególnie na poddaszu, i czy nie podmurować do 90? Oczywiście, zmniejszy to wysokość okna (ze 150 do 140), bo wszędzie są już nadproża. Czy w związku z tym okna o wysokości 140 to też "standard", czy już okniarze potraktują to jako "na zamówienie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2002 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 Mam paprety na wysokości 90 cm. Wygląda to optymalnie moim zdaniem. Tak myślę, gdyby było niżej, byłoby nieciekaiwe.W kuchni i kotłowni parapety są na 120 cm - to też się sprawdziło, bo łatwiej zaplanować szafki i blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2002 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 Ja tez mialem za nisko parapety. Na etapie stanu surowego dodalem warstwe pustaka (byly cztery jest piec) i jest OK. Producent okien i tak pasowal sie do otworow i nie stosowal cen odbiegajacych od standardowych wymiarow. Jak podwyzszysz parapety bedzie ladniej i w sumie taniej (tansze okna).pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2002 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 Bobmimo, że niestandart to będą tańsze?wyjaśnij.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 22.09.2002 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 u mnie w projekcie mialem 90 i zmienilem na 80 cm po uprzedniej wyzycie i znajomych, w kuchni okna beda na wysokosci blatow kuchennym, mnie sie tak podoba wiec chyba duza role graja upodobania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 23.09.2002 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Jest bardzo duzo producentow stolarki okiennej, u ktorych kazde okno "nietypowe" jest traktowane cenowo jak typowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 23.09.2002 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 A podłogi już masz zrobione, bo to też zależy, czy będziesz je bardzo ocieplał na tym poddaszu? Ja mam chyba na wysokości 96, bo będę robiła ogrzewanie podłogowe i chcę dać pod nie dużo styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 23.09.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 W pokoju dziennym mam 80 cm - bo ładny widok za oknemw kuchni 90 (na blaty) + 20 (na baterię od zlewu pod oknem)w pokojach na górze 90 (na biurka pod okna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2002 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 No właśnie.A co jeszcze wpływa na podniesienie podłogi. Czy np. dechy też sporo podwyższaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2002 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Alanto,czy w kuchni masz "wyzej" pod oknem, czy po prostu masz takie ustawienie,że w tej części masz na całej długości podwyższenie?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 23.09.2002 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Opal, pewnie że dechy podwyższają, może nie sporo, ale zawsze min. 5 cm. Zależy jak kładzione, ale jak pytaszo dechy, to pewnie nie chodzi Ci o panele... Jak prawdziwe dechy to najlepsze najgrubsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2002 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 czyli powinnam zdecydować się już na podłogę i jeśli wybór padnie na deski sosnowe (25mm) to o ile wiecej to jest wobec innych podłóg? I wtedy te okna podwyższyć do 90 czy wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 23.09.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Dobrze jest się już zdecydować na typ podłogi (grubości warstw), ale jeszcze lepiej jest pomyśleć jednocześnie o ogrzewaniu. Bo jeśli np. planujecie standardowe grzejniki płytowe, to producenci też mają swoje "ale" co do ich usytuowania. Wygląda to mniej więcej tak:- odległość grzejnika od podłogi 12 cm- wysokość grzejnika np 60 cm- zalecany prześwit nad grzejnikiem (do parapetu) 10 cmCzyli już mamy 82 cm. Dodajemy warstwy podłogi, i zbliżamy się do 90 cm jako poziomu dolnej krawędzi otworu okiennego.Można dać niższe grzejniki (np 500 mm), ale dłuuuższe...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts