NOTO 02.06.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Jezier - czytam twoje posty i nie mogę się nadziwić jakie ty brednie piszesz. .... Teraz mam propan butan który zatankowałem po 1.15zł brutto , zbiornik podziemny na własność i średnie rachunki około 400 zł. Przecież 1kwh dla Propan Butanu wynosi 1,15/6,7=17groszy brutto. Jezier dobrze pisze. Ale nie wszyscy potrafią to sobie wyobrazić. Aby korzystać z takich rozwiązań trzeba je do końca zrozumieć. I gratuluję Ci zakupu propan/butanu w takiej cenie. Rewelka. Jak 4-5 lat temu kupowałem od Shella po 1,7 zł. Skąd takie ceny u Ciebie gdy ropa stale rośnie ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.06.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 i nie pisz mi o dwóch taryfach. Ja potrzebuję podgrzać dom w dzień a nie w nocy jak śpię. Za młody i zielony jesteś aby w taki sposób wypowiadać się na FORUM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.06.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 a ma ktos moze piec elektryczny ktorym ogrzewa zwykle centralne? Czy sa moze jakies piece ktore moga magazynowac energie na podgrzewanie wody w C.O.? Znajoma tak ma. Nie Polecam. Ma wysokie rachunki. Ale to za sprawą nieumięjętnej obsługi całości i złemu pomysłowi na ogrzewanie. W jej sytuacji po pierwsze należałoby przejść na II taryfę i zamontować bufor cieplny .. ale jej się nie chce .... woli płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.06.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Sama koza kosztuje ok. 2-3 tys (mówimy tu o porządnych kozach typu Jotul), daje te 8-12 kW, zajmuje mniej miejsca i w razie czego można sobie np. wodę zagotować albo jajka usmażyć . koza Jotul kosztuje 2-3 tys? Chyba koza "made in China" w Castoramie albo w Praktikerze Dovre 750 (największa) kosztowała mnie 1,5 roku temu 3800 z dostawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 02.06.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Czy jest szansa, żeby ktoś (może autor się jeszcze znajdzie? ) wyjaśnił mi o co chodzi z tymi akumulatorami? Do czego służy to zasilanie z nich? Też jestem ciekawy. Z tego co wiem, to zasilanie anody tytanowej to zaledwie kilka watów energii. Czy warto z tego powodu aż tak komplikować instalację? No chyba, że chodzi o zabezpieczenie w przypadku braku energii elektrycznej w sieci . Aha, to czekaj, czekaj, zaczynam rozumieć. Taka anoda musi być cały czas zasilana aby zapobiegać osadzaniu się kamienia? Wtedy to ma sens - podłączenie do sieci robisz jedno sterowane zegarem (druga taryfa), i gdy zasilanie jest odłączone anodę zasila akumulator. Tylko czy to zasilanie anody jest bezwzględnie konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.06.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 jakim napieciem trzeba to zasilać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.06.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 jakim napieciem trzeba to zasilać ?np. takim http://www.fr13.republika.pl/budowa/correx.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.06.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 to jeszcze jakaś przetwornica musi być. Skomplikowany układ podtrzymania się robi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 15.06.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 W Atlanticu nie trzeba dodatkowego zasilania bo te akumulatory są wbudowane w bojler. Tyle, że teraz ta anoda tytanowa montowana jest w wyższych modelach. W modelu VMARS jest teraz magnezowa. A jak ktoś potrzebuje 2 wężownice + grzałka to mają bardzo fajny nowy model o nazwie Solar. Mała średnica z poszyciem blaszanym, 300 litrów. Ja taki teraz mam zamówiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolec 10.03.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Jestem początkującym Bobem Budowniczym. Mam prośbę do starszych kolegów grzejących pradem, na który jestem w 100% zdecydowany. Jak powinna być zbudowana płyta fundamentowa z elektrycznym ogrzewaniem tak aby zminimalizować straty? Jaki powinien być jej przekrój? Jak obliczyć zapotrzebowanie budynku na energię (130qm)? Może ktoś jest w stanie polecić rzetelnego projektanta i wykonawcę ogrzewania elektrycznego z województwa lubelskiego lub mazowieckiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts