Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym podwiązć wełne?? Ocynkowanym czy jutowym??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sznurek od snopowiązałek jest OK - nie rozciąga się!

Ja mam zamiar sobie to jeszcze uprościć.

Zamiast drugiej (poprzecznej) warstwy wełny i folii paroizolacyjnej dam styropian. Najlepszy byłby na pióro-wpust, ale taki trzeba zamawiać więc dam zwykły. Być może będę go sklejał krawędziami. Taflę styropianu podbiję rusztem drewnianym do krokwi, a na to panele zamiast płyt GK.

Zamiast drugiej (poprzecznej) warstwy wełny i folii paroizolacyjnej dam styropian. Najlepszy byłby na pióro-wpust, ale taki trzeba zamawiać więc dam zwykły. Być może będę go sklejał krawędziami. Taflę styropianu podbiję rusztem drewnianym do krokwi, a na to panele zamiast płyt GK.

Rozważ jeszcze to. Styropian do dachu nie jest zalecany z uwagi na to że nie jest materiałem całkowicie niepalnym. On tylko nie podtrzymuje ognia. Ale krokwie są bardzo palne niestety. :(

Jeżeli cały dach wyłożony zostanie wełną a na to pojdzie folia izolacyjna to którędy a ulatniac się para,caly strych robi sie puszka. Moze na samej górze robi sie jakies otwory wentylacyjne. Bo bez nich to jakoś niezrozumiale wszedzie pisza ze musi byc wentylacja

Rozważamy dwa typy dachów z poddaszem użytkowym.

Pierwszy z folią paroprzepuszczalną wówczas od dołu mamy: skos np. płyta GK, folia izolacyjna, ocieplenie wełna, folia paroprzepuszczalna, łaty, kontrłaty, pokrycie zewnętrzne.

Ruch powietrza i ewentualnej wilgoci jest prosty. Jeżeli coś się dostanie do wełny to przechodzi przez folię i jest naturalnie wywiewane przez ruch powietrza pod pokryciem zewnętrznym.

Drugi to deskowanie na krokwiach kryte papą. Papa nie przepuszcza wilgoci w obie strony wiec pod deskowaniem zostawia się szparę ok. 2cm. Deskowanie nie dochodzi do kolankowej (musi być szpara). W tym przypadku od dołu mamy: skos, folia izolacyjna, wełna, szpara 2cm nad wełną, deski, papa, łaty i kontrłaty, krycie zewnętrzne. Taki układ mamy od kolankowej do sufitu. Sufit robi się zależnie od rodzaju więźby albo pod jętkami albo, gdy brak jętek na dowolnej wysokości. Tak więc ocieplone skosy nie dochodzą do kalenicy (szczytu dachu) tylko do sufitu. Sufit jest ocieplony tak jak skosy. Nad sufitem powstaje niewielki nieocieplony trójkąt tworząc dukt wentylacyjny. W ścianach szczytowych robi się wywietrzniki. Jeżeli jakaś wilgoć się dostanie do waty to wykorzystując fakt, że powietrze trochę się ogrzeje od wnętrza jako lżejsze idzie do góry, czyli w stronę deskowania a tam szparą 2cm w stronę kalenicy wraz a powietrzem które weszło szparą nad kolankową aż dojdzie do trójkącika gdzie wiatr sobie swobodnie hula i odbiera całą wilgoć. Czyli wykorzystuje się zasadę „ Nie bądź Pan rura ... praw fizyki Pan nie zmienisz”. :lol:

Rozważ jeszcze to. Styropian do dachu nie jest zalecany z uwagi na to że nie jest materiałem całkowicie niepalnym. On tylko nie podtrzymuje ognia. Ale krokwie są bardzo palne niestety. :(

Rozwiązanie ze styropianem jest dopuszczalne przy niskiej zabudowie. W moim przypadku (domek weekendowy) nie widzę lepszego prostego rozwiązania. Inaczej zgniją mi krokwie, albo dostanę raka płuc od fruwającej wełny.

...

sa jeszcze inne, bardziej ekologiczne materialy izolacyjne, np Ekofiber,

Owszem, czytałem coś nieco, ale trudnoosiągalne i ich rzekome zalety wynikają zdje mi się z niedomówień. Nie ma co się napalać. Właśnie zamówiłem wełnę i styropian przed marcową podwyżką. :wink:

Jednego nie kumam - jezeli dajecie sznurek lub taśmę to jak jest z paroizalocją? Najpierw wełna, potem sznurek (co ile cm?) i na to paroizolacja?

Sznurek służy do podtrzymania wełny od dołu zanim nie przytwierdzisz folii paroizolacyjnej i skosu. Folia paroprzepuszczalna jest z drugiej strony na górze.

Sznurek od snopowiązałki przymocowany zszywkami do krokwi, fachowcy mieli profesionalny pistolet do zszywek (jeden jest tapicerem) trzyma OK póżniej były profile metalowe miedzy nimi wełna na profil taśma dwustronnie klejąca i do tego paroizolacja z warstwą aluminium i tak całe poddasze wyszło ok

Jednego nie kumam - jezeli dajecie sznurek lub taśmę to jak jest z paroizalocją? Najpierw wełna, potem sznurek (co ile cm?) i na to paroizolacja?

Sznurek służy do podtrzymania wełny od dołu zanim nie przytwierdzisz folii paroizolacyjnej i skosu. Folia paroprzepuszczalna jest z drugiej strony na górze.

OK. Czyli dawać najpierw sznurek a potem paroizolację? Zastanawiam się, bo mam strop drewniany, czy wystarczy sama paroizolacja bez sznurka?

Jak masz duzo rąk do podtrzymywania to możesz bez sznurka. Sznurek służy tylko do podtrzymania wełny by nie opadała po wstawieniu między krokwie.

Raczej myslałem o przytwierdzeniu paroizolacji od spodu do belek stropowych, a następnie układaniu wełny od góry pomiędzy belkami. Zastanawiam się, czy paroizolacja wytrzyma bez sznurka.