Senser 25.02.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 No właśnie...nie mam zamiaru tam trzymać...odrazu uprzedazam ani starych pralek, ani lodówek...Wiecie jak to jest...może jakieś starse czasopisma...jakieś takie pierdułki dyrdymałki...no i co ważne, abym mógł się na tym swobodnie poruszać na nich, coby się pod nogami nie uginała...No i ew. jak dobrze pod nimi podbić łaty...mówią mi aby co te 60 cm...chyba tak by było dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elczak 25.02.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Minimum 18mm. My na użytkowym poddaszu mamy 22, a na strychu 18 i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 25.02.2005 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 No właśnie jak sam tak sobie myślałem, to też tak właśnie myślałem o tej 18 mm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 25.02.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Ja mam płytę 12 i łaty co około 40cm - jest dobrze ale podobno 12 to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 25.02.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 18 mm - wystarczy a i cenowo atrakcyjnie, bo grubość taka standardowa. Warto tez chyba, tak dla psychicznego spokoju zagęścić odległość między łatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 25.02.2005 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Oj 12 to chyba faktycznie zdecydowanie za mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 25.02.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Mam 18 mm podparte co 50 cm i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 25.02.2005 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Moge zapytac, jaki przekroj lat dajecie pod OSB na poddaszu uzytkowym i na czym te laty maja sie opierac? Na rownej powierzchni jak np wylewka czy tez maja byc ulozone na drewnianych belkach stropowych w poprzek? ja mam ten 2-gi przypadek wlasnie. Cala historie choroby opisalem tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41938 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 25.02.2005 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Ja dam chyba 3,5 x 5, bo pomiędzy nie będe chciał dać jeszcze 5 cm wełny.W moim przypadku podłoga będzie na jętkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 25.02.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 No tak, taka podloge o ktorej piszesz to ja mam juz ulozona - to poszycie stryszku nieuzytkowego na rozne graty. A ja teraz klade podloge na belkach stropowych czesci uzytkowej poddasza (po nadbudowie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 05.03.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 kolega zadał mi pytanie .Jaka powinna być grubość ściany zewętrznej z płyty OSB do domku letniskowego z poddaszem użytkowym (jest aktualnnie dobra cena w Praktikerze ale na 12cm czy to nie za cienka ?Na to jeszcze pójdzie stelarz i saiding.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.03.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 kolega zadał mi pytanie .Jaka powinna być grubość ściany zewętrznej z płyty OSB do domku letniskowego z poddaszem użytkowym (jest aktualnnie dobra cena w Praktikerze ale na 12cm czy to nie za cienka ? Na to jeszcze pójdzie stelarz i saiding. Pozdrowionka Twoje pytanie jest malo precyzyjne. Grubość płyty OSB w konstrukcji szkieletowej budynku przy rozstawie słupkow w ścianie co 60cm to 12mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 06.03.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Pamiętajcie tylko o tym, że trzeba zrobić otwory na swobodą wędrówkę pary wodnej bo inaczej płyty spuchną.Jak pisał Wojciech Nitka - albo otwory 20mm co 2m albo płyty kładzione z przerwą Pozdrawiam Ja bym położył 22 mm lub min. 18 mm, zależy jaka byłaby różnica w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 06.03.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 My mamy malutki stryszek, po którym trzeba poruszać się na kolanach. Jest na nim centrala reku i turbina dgp. Wymiary podłogi jakieś 6x6m. Legary są tylko wzdłuż 7x22cm co jakieś 80cm. Na to płyta OSB 12mm. Jest w porządku, ale na większy stryszek 12ki bym nie dał. Wydaje mi się jednak, że stwierdzenia "18ka to minimum" są przesadzone. 18ka jest już naprawdę OK. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić może i rozważyć 15kę. Wiele zależy od gęstości legarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 06.03.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 dzięki Jajmar, on ma wlasnie stelaz co 60 cm. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 07.03.2005 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Pamiętajcie tylko o tym, że trzeba zrobić otwory na swobodą wędrówkę pary wodnej bo inaczej płyty spuchną. Jak pisał Wojciech Nitka - albo otwory 20mm co 2m albo płyty kładzione z przerwą To otwory maja byc co 2 m? Wystarczy? Chyba lepiej, jesli co 20 cm ? To z kolei strasznie te plyte podziurawi. Moze jakis kompromis - np co 40-50 cm w kazda strone. A czy robic tez otwory w plycie osb , jesli pomiedzy osb a jetkami sa legarki wys 6 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 07.03.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Z tego co ja zrozumiałem co 2 m linia otworów w odstępach co 20-30 cm o 20 cm o 20 cm o 20 cm o ...itd 2m o 20 cm o 20 cm o 20 cm o ...itd 2m itd Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 07.03.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Witam, Ja mam projekt D-09 i na poddaszu nieużytkowym również zamierzam urządzić schowek, a podłoga będzie z płyt OSB ubitych na deskach postawionych pionowo co 50 cm (deska 12 cm / 2,5 cm) deski oparte na wiązarach. Pomiędzy deskami ułożona wełna grubości 10 cm i w ten sposób pomiędzy płytą OSB a wełną jest 2 cm pustki (12cm-10cm). Płyty będą układane z pasów szerokości 40 cm (płyta ma 125 cm podzielona na 3) układanych w poprzek desek i odstęp pomiędzy pasami około 1,5 cm na wentylację wełny.Płytę planuję o grubości 1,5 lub 1,8 cmTu jest parę informacji o wytrzymałości płyt: http://www.osb.com.pl/szkolenie_pliki/frame.htm PozdrawiamKrzysiek - - Redii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 07.03.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Tym, którzy zamierzają nieużytkowe (czytaj: nieogrzewane) poddasze wyłożyć płytą proponuję tu zajrzeć - http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=42662 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 05.06.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 No i ew. jak dobrze pod nimi podbić łaty...mówią mi aby co te 60 cm...chyba tak by było dobrze... Też mam podobny problem ze stryszkiem nad poddaszem uzytkowym - kierownik zalecił płyty 2 x 16 mm (jedne "w te", a drugie "w tamte" (w praktyce jest osiągalna 15 mm) - rozumiem, że bez łat ? Ale co wtedy z wentylacją z niższego poziomu o której piszecie ? Jakie przerwy pomiędzy płytami zostawiać ? Czy dawać folię z obu stron wełny - tzn. i od poddasza i od stryszku i czy jedna i druga warstwa to przepuszczalna ? Ale pojawia się tu następny problem - grzbiety jętek / kleszczy po wstępnych oględzinach nie są niestety w jednej płaszczyźnie - to by z kolei wskazywało jednak na konieczność zastosowania łat i odpowiednich "podbitek" celem ich wypoziomowania. Ale wtedy jeszcze to 2 x 15 ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts