Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej gr. płyta OSB na użytkowy strych??

Recommended Posts

No właśnie...nie mam zamiaru tam trzymać...odrazu uprzedazam ani starych pralek, ani lodówek...Wiecie jak to jest...może jakieś starse czasopisma...jakieś takie pierdułki dyrdymałki...no i co ważne, abym mógł się na tym swobodnie poruszać na nich, coby się pod nogami nie uginała...

No i ew. jak dobrze pod nimi podbić łaty...mówią mi aby co te 60 cm...chyba tak by było dobrze...

Moge zapytac, jaki przekroj lat dajecie pod OSB na poddaszu uzytkowym i na czym te laty maja sie opierac? Na rownej powierzchni jak np wylewka czy tez maja byc ulozone na drewnianych belkach stropowych w poprzek? ja mam ten 2-gi przypadek wlasnie. Cala historie choroby opisalem tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41938

• 2 weeks później...
kolega zadał mi pytanie .Jaka powinna być grubość ściany zewętrznej z płyty OSB do domku letniskowego z poddaszem użytkowym (jest aktualnnie dobra cena w Praktikerze ale na 12cm czy to nie za cienka ?

Na to jeszcze pójdzie stelarz i saiding.

Pozdrowionka

Twoje pytanie jest malo precyzyjne.

Grubość płyty OSB w konstrukcji szkieletowej budynku przy rozstawie słupkow w ścianie co 60cm to 12mm.

Pamiętajcie tylko o tym, że trzeba zrobić otwory na swobodą wędrówkę pary wodnej bo inaczej płyty spuchną.

Jak pisał Wojciech Nitka - albo otwory 20mm co 2m albo płyty kładzione z przerwą

Pozdrawiam

Ja bym położył 22 mm lub min. 18 mm, zależy jaka byłaby różnica w cenie.

My mamy malutki stryszek, po którym trzeba poruszać się na kolanach. Jest na nim centrala reku i turbina dgp. Wymiary podłogi jakieś 6x6m. Legary są tylko wzdłuż 7x22cm co jakieś 80cm. Na to płyta OSB 12mm. Jest w porządku, ale na większy stryszek 12ki bym nie dał. Wydaje mi się jednak, że stwierdzenia "18ka to minimum" są przesadzone. 18ka jest już naprawdę OK. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić może i rozważyć 15kę. Wiele zależy od gęstości legarów.

Pamiętajcie tylko o tym, że trzeba zrobić otwory na swobodą wędrówkę pary wodnej bo inaczej płyty spuchną.

Jak pisał Wojciech Nitka - albo otwory 20mm co 2m albo płyty kładzione z przerwą

To otwory maja byc co 2 m? Wystarczy? Chyba lepiej, jesli co 20 cm :)?

To z kolei strasznie te plyte podziurawi. Moze jakis kompromis - np co 40-50 cm w kazda strone. A czy robic tez otwory w plycie osb , jesli pomiedzy osb a jetkami sa legarki wys 6 cm?

Witam,

Ja mam projekt D-09 i na poddaszu nieużytkowym również zamierzam urządzić schowek, a podłoga będzie z płyt OSB ubitych na deskach postawionych pionowo co 50 cm (deska 12 cm / 2,5 cm) deski oparte na wiązarach. Pomiędzy deskami ułożona wełna grubości 10 cm i w ten sposób pomiędzy płytą OSB a wełną jest 2 cm pustki (12cm-10cm). Płyty będą układane z pasów szerokości 40 cm (płyta ma 125 cm podzielona na 3) układanych w poprzek desek i odstęp pomiędzy pasami około 1,5 cm na wentylację wełny.

Płytę planuję o grubości 1,5 lub 1,8 cm

Tu jest parę informacji o wytrzymałości płyt:

http://www.osb.com.pl/szkolenie_pliki/frame.htm

Pozdrawiam

Krzysiek - - Redii

• 2 months później...
No i ew. jak dobrze pod nimi podbić łaty...mówią mi aby co te 60 cm...chyba tak by było dobrze...

Też mam podobny problem ze stryszkiem nad poddaszem uzytkowym - kierownik zalecił płyty 2 x 16 mm (jedne "w te", a drugie "w tamte" (w praktyce jest osiągalna 15 mm) - rozumiem, że bez łat ?

Ale co wtedy z wentylacją z niższego poziomu o której piszecie ?

Jakie przerwy pomiędzy płytami zostawiać ?

Czy dawać folię z obu stron wełny - tzn. i od poddasza i od stryszku

i czy jedna i druga warstwa to przepuszczalna ?

Ale pojawia się tu następny problem - grzbiety jętek / kleszczy po wstępnych oględzinach nie są niestety w jednej płaszczyźnie - to by z kolei wskazywało jednak na konieczność zastosowania łat i odpowiednich "podbitek" celem ich wypoziomowania.

Ale wtedy jeszcze to 2 x 15 ?

Pzdr

JKK