Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym skutecznie wyczyścić szybę kominka?

Recommended Posts

moja szyba jest z pyrolizą. Tylko co z tego. Każde zmniejszenie ognia powoduje zadymienie i zabrudzenie szyby. A ta pyroliza to tez jakaś lipa - bo o ile jeszcze środek szyby moze i podlega w trakcie silnego spalania lekkiemu oczyszczeniu - to juz boki i rogio szyby ni huhu.

Najgorsze jest to ze dzisiaj mi Pan z Makrotermu potwierdził ze tak to właśnie jest - i nie ma co sie dziwic - przygaszanie kominka z plaszczem wodnym daje taki efekt - No to Pięknie - szkoda ze wcześniej nie wiedziałam.

Przygaszenie każdego kominka da taki efekt. Mnie ściemniali, że mam mokre drewno. Teraz po 3-ech latach suszenia jak zmniejszę w okolice minimum i tak szyba zachodzi i robi się ciemna (też mam z pirolizą, klasa C). Jak napalę suchym dębem i wezmę na połowę to faktycznie szyba czyści się i przez dłuższy czas "powiedzmy że "jest czysta. Fakt, że super czystą szybę można wsadzić pomiędzy bajki. Brudzi się!!! Ja nawet już sobie odpuściłem to mycie. Raz od święta i po zakończeniu sezonu grzewczego. Kominek ładnie wygląda, ale na zdjęciu. Ktoś kto lubi sterylne warunki, chyba nie będzie w 100% zadowolony. Z ciekawością oglądam zdjęcia z kominkiem w super czystych reprezentacyjnych pomieszczeniach. To chyba tak dla bajeru. Wiem, że NIGDY CZYSTO TAM NIE BĘDZIE, nie mówiąc o brudzie z drewna. Szkoda, że ten olej jest tak drogi, bo kotłownia w salonie już mi się nudzi. :evil:

Ja na początku faktycznie, kupowałem środki chemiczne w marketach. Nawet były niekiepskie, ale teraz używam mokrej szmatki, z niewielką ilością popiołu z kominka. Efekt ok. Być może, kiedyś tam to się zemści, ale... raz na kiedyś może być.

Testowałem wczoraj płyn Troll (Jotul) kupiony wysyłkowo w firmie Scan Forum po 13 zł za butelkę. Działa świetnie, polecam. Zostały na szybie tylko drobne przypalenia, które pewnie by zeszły, gdybym spryskał szybę jeszcze raz.

Koszt przesyłki kurierem 16 zł netto za cztery butelki, dostawa na drugi dzień po złożeniu zamówienia.

Wczesniej myłem Ludwikiem i też schodziło, tylko trwało dłużej.

Testowałem wczoraj płyn Troll (Jotul) kupiony wysyłkowo w firmie Scan Forum po 13 zł za butelkę. (...) Koszt przesyłki kurierem 16 zł netto za cztery butelki

Korzystając z L4 właśnie zainstalowałem sobie kominek i zrobiłem do niego obudowę (a co mi tam, pochwalę się ! ;) ). Paliłem już w nim kilka razy, a średnio zabrudzoną szybę wymyłem raz-dwa zwykłą gąbką z odrobiną nierozcieńczonego CIF-a. Trwało to dosłownie minutę.

Witam!

Jako zdun i budowniczy kominków "ostatecznie rozstrzygam" - najlepsze są specjalne płyny do szyb grzewczych np, kominkowych w ręcznym spryskiwaniu (rusza sie raczką).

Płyny do szyb okiennych mażą się.

Odradzam szorowanie popiołem, ponieważ przy drewnie czasami jest piach, a który to póżniej, przy czyszczeniu - porysuje szybę.

Pozdrawiam.

Muszę wam powiedzieć, że palimy już od lekko ponad 3 tyg. i ani razu nie czyściliśmy szyby!! Cały czas widzę przy palących się płomieniach widzę "co się się dzieje" wkominku i żeby była jasność bez wytrzeszczania :o oczu :-)

Szyba jest z pyrolizą....nie wiem czy to tego zasługa czy może suchego drzewa??

Po przetestowaniu wielu środków z czystym sumieniem mogę polecić Płyn do czyszczenia kuchenek , grillów i kominków nabyty drogą zakupu w Leader Price za ok. 5 PLN . Jest naprawdę dobry, czyści nawet najtrwalsze przypalenia , nie tylko zadymienia .

Pozdrowionka :)

Właśnie to wypróbowałem. Efekt moim zdaniem taki sam jaki dają specjalne płyny do szyb od 20 PLN. Czyli to ściema z tymi super specjalnymi płynami do szyb kominkowych :D