Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasa mieszkaniowa i tryb wykorzystania pieni?dzy

Lekarz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może wiecie ile trzeba mieć dochodu, żeby wiąść kredyt w KM ze spłatą miesięczną ca.3000 zł. Właśnie dostałam pisemko z Kasy, że przy kredycie Maks rata miesięczna będzie oscylować koło 3000. Bo skoro dla raty 650 zł trzeba mieć dochody 3000 (netto?)??

jeszcze nie idę na rozmowę w banku, bo kredyt chcę dostać jak najpóźniej (póki co muszę wydać pieniądze z kasy, a dopiero w przyszłym tygodniu mój projekt może ujrzy światło dzienne, nie mówiąc o pozwoleniu).

Pozdrawiam,

Gaga2

Docent - Gdańsk: nam prawie 3 lata temu dali ratę 2000 przy dochodach netto ponad 5000 (uwzględnili 50% wypłat z delegacji zagranicznych) i braku dzieci. Zabezpieczniem tymczasowym miały być obligacje, ale nie umieli zrobić zastawu. Skończyło się tym, że brat żyrował (nie sprawdzali mu rodziny), a po roku dałem wycenę na stan surowy i brata skreślili. Potem jednak miało się jednak jeszcze bardziej utrudnić. Zgodnie z zasadą - wygrywają tylko pierwsi. Jak się bawią wszyscy, to zwykle jest już po zawodach

Cześć

Po prawie 2 miesiącach od wypłaty pieniędzy z kasy (bez brania kredytu) wraz z premią mniej niż 1% stanu oszczędności na koniec okresu oszczędzania, nareszcie otrzymałam wyjaśnienie z banku jak to wyliczyli. Nie będę tego opisywać - bo wszystkie wyliczenia były umieszczone na 3 stronach. I ostateczna suma była faktycznie równa tej kwocie, którą dostałam. Ze względu na fakt, że zagłębienie się w obliczeniach zajęłoby mi pewnie cały weekend a mam lepsze rzeczy do roboty - spasowałam... :wink:

pozdrawiam

FRANKAI - no to miales szczescie. Ja przy 4,7 tys netto - zbieralem przez 52 mies. - wklad w kasie 38 tys. - dostalem 20 tys. gdzie zabeap jest 2 zyrantow - kazdy ma po 2 tys. netto. Rata wyszla po 419 zl. Tyle na co ich bylo stac - skandal!!!

Mam zamiar wydac te pieniadze w calosci na budowe - tylko zastanawiam sie, czu US bedzie mnie takze rozliczal z udzielonego kredytu, bo jesli nie to te same rachunki bede mogl przedstawic i w US i banku ktory udzielil mi kredytu. Jak myslisz.

GAGA - my właśnie gromadzimy dokumenty do kredytu. Chcemy wziąć około 80tys. ( nie jest to max, nawet nie 100% wkładu)- pod zastaw hipoteczny. Okazło się, że musimy wycenić działkę (jako zastaw hipoteczny)(rzeczoznawca bankowy- jeszcze nie wiem za ile), przedłożyć kosztorys (500zł) i harmonogram budowy. Zastaw musi być na kwotę kredytu i odesetek. Obliczylismy, że koszt kredytu wyniesie około 3-4tys. przy ww kwocie - wycena działki, kosztorys budowy, 2% prowizji od kredytu dla banku. Gdyby nie to korzystne oprocentowanie to naprawdę - szkoda gadać. Oczywiście jeszcze zaświadczenia z pracy o dochodach itd. O poręczycieli nie pytaliśmy bo przy tej kwocie to nie wiem czy takich by ktoś znalazł. Pozdrawiam

Ciechanka, a w jakim terminie masz dostarczyć wszystkie dokumenty? Już wstępnie rozmawiałam z bankiem, i oni sobie życzą, żeby wszystkie papiery skompletować w ciągu 30 dni od daty złożenia wniosku. Niestety bank żąda dostarczenia prawomocnej decyzji o pozwolenie na budowę, a takiej decyzji nie mam, nie mówiąc o czekaniu na uprawomocnienie (c.a. 3 tygodnie). Więc nie wiem co robić - najchętniej już bym się umówiła w banku i złożyła choćby i niekompletny wniosek, ale boję się że nie wyrobię z tym terminem 30 dni na prawomocną decyzję? Czy u Ciebie też są takie wymogi (te 30 dni).

Pozdrawiam,

Gaga2

Ciechanka - tak to jest z kredytami :smile: Nie patrz więc na to, że są tam jakieś prowizje, bo tego nie zmienisz. Wydaje mi się też, że biorąc wpełni komercyjny, jest jeszcze gorzej, bo nie dość, że oprocentowanie wyższe, to jeszcze różnymi sztuczkami i tak są poukrywane dodatkowe prowizje.

Frankai masz rację. Dlatego też mimo wszystkich przeciwności (patrz koszty) postanowilismy ten kredyt wziąć. Ponieważ oprocentowanie tegoż kredytu to 4% więc opłaca się go nawet wrzucić na konto internetowe (wyższe oprocentowanie - powyżej 50 000) i faktycznie mieć płynność finansową. Pozdrawiam

Odnośnie wykorzystania pieniędzy z KM nasz bank PKO SA - musimy potwierdzić tylko kwotę wpłaconych przez nas pieniąków (faktury) bo od nich mieliśssmy ulgę podatkową. Natomiast co do tych z kredytu jeszcze nie wiem.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Ciechanka dnia 2003-05-29 21:51 ]

• 1 month później...
Bank PKO SA nareszcie czyli prawie po dwóch miesiącach wypłacił nam wkład z KM (po wysłaniu zgodnie z poradą na forum pisma ponaglającego). Na te pieniążki od dnia ich wypłaty musimy zbierać faktury by ewentualnie wytłumaczyć się z ich wykorzysytania przed US. Wniosek o kredyt złożyliśmy 26 kwietnia i na razie cisza (mają 3 miesiące). Ponieważ wcześniej na forum obiecałam informować jak to będzie przebiegać - więc piszę. Pozdrawiam