bola 20.03.2003 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 czy to prawda, że jeśli ktoś oszczędzał w KM i miał ztego tytułu odpisy to nie może wziąć ulgi odsetkowej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 21.03.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Jeśli korzystałeś ty lub twoja małżonka z ulgi na systematyczne oszczedzanie w Kasie mieszkaniowej to nie przysługuje ci ulga odsetkowa - art. 26b ust. 2 pkt 7 lit. g ustawy o pdof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 21.03.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 A może wiecie ile trzeba mieć dochodu, żeby wiąść kredyt w KM ze spłatą miesięczną ca.3000 zł. Właśnie dostałam pisemko z Kasy, że przy kredycie Maks rata miesięczna będzie oscylować koło 3000. Bo skoro dla raty 650 zł trzeba mieć dochody 3000 (netto?)??jeszcze nie idę na rozmowę w banku, bo kredyt chcę dostać jak najpóźniej (póki co muszę wydać pieniądze z kasy, a dopiero w przyszłym tygodniu mój projekt może ujrzy światło dzienne, nie mówiąc o pozwoleniu).Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 24.03.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 GaGa - musisz mieć zdolności kredytowe - po odliczeniu raty do KM. I taki kredyt dostaniesz podejrzewam tylko pod hipotekę. Bo chyba nie znajdziesz żyrantów - którzy zarabiają po 6 tys. i nie mają rodziny! Powodzenia i załatwiaj kredyt jak najszybciej - moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.03.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Docent - Gdańsk: nam prawie 3 lata temu dali ratę 2000 przy dochodach netto ponad 5000 (uwzględnili 50% wypłat z delegacji zagranicznych) i braku dzieci. Zabezpieczniem tymczasowym miały być obligacje, ale nie umieli zrobić zastawu. Skończyło się tym, że brat żyrował (nie sprawdzali mu rodziny), a po roku dałem wycenę na stan surowy i brata skreślili. Potem jednak miało się jednak jeszcze bardziej utrudnić. Zgodnie z zasadą - wygrywają tylko pierwsi. Jak się bawią wszyscy, to zwykle jest już po zawodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 25.03.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Cześć Po prawie 2 miesiącach od wypłaty pieniędzy z kasy (bez brania kredytu) wraz z premią mniej niż 1% stanu oszczędności na koniec okresu oszczędzania, nareszcie otrzymałam wyjaśnienie z banku jak to wyliczyli. Nie będę tego opisywać - bo wszystkie wyliczenia były umieszczone na 3 stronach. I ostateczna suma była faktycznie równa tej kwocie, którą dostałam. Ze względu na fakt, że zagłębienie się w obliczeniach zajęłoby mi pewnie cały weekend a mam lepsze rzeczy do roboty - spasowałam... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 02.04.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 FRANKAI - no to miales szczescie. Ja przy 4,7 tys netto - zbieralem przez 52 mies. - wklad w kasie 38 tys. - dostalem 20 tys. gdzie zabeap jest 2 zyrantow - kazdy ma po 2 tys. netto. Rata wyszla po 419 zl. Tyle na co ich bylo stac - skandal!!!Mam zamiar wydac te pieniadze w calosci na budowe - tylko zastanawiam sie, czu US bedzie mnie takze rozliczal z udzielonego kredytu, bo jesli nie to te same rachunki bede mogl przedstawic i w US i banku ktory udzielil mi kredytu. Jak myslisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.04.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Docent - Gdańsk - teraz jest gorzej niż w 2000r. W takim przypadku pewnie olałbym kredyt i poprosił o przeliczenie na wyższe odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 02.04.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 FRANKAI - mi akurat zalezy na kazdej kasie bo chce w tym roku postawic stan surowy - chodzilo mio zasade i jaka mamy wiarygodnosc w banku w ktorym osobiscie jestem klientem od 9 lat bez zadnych przekretow i zawsze terminowy.Pozdrowienia z Gdanska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 02.04.2003 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 No to super:wink:. Już drżę przed rozmową z bankiem. Bardzo liczę na tego maksa...Czy dochody netto liczycie łącznie ?Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.04.2003 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Gaga2 - ja tak. Była to moja pensja+żony+moje delegacje. Brat miał dochody podobne do naszych połączonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 04.04.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 GAGA - my właśnie gromadzimy dokumenty do kredytu. Chcemy wziąć około 80tys. ( nie jest to max, nawet nie 100% wkładu)- pod zastaw hipoteczny. Okazło się, że musimy wycenić działkę (jako zastaw hipoteczny)(rzeczoznawca bankowy- jeszcze nie wiem za ile), przedłożyć kosztorys (500zł) i harmonogram budowy. Zastaw musi być na kwotę kredytu i odesetek. Obliczylismy, że koszt kredytu wyniesie około 3-4tys. przy ww kwocie - wycena działki, kosztorys budowy, 2% prowizji od kredytu dla banku. Gdyby nie to korzystne oprocentowanie to naprawdę - szkoda gadać. Oczywiście jeszcze zaświadczenia z pracy o dochodach itd. O poręczycieli nie pytaliśmy bo przy tej kwocie to nie wiem czy takich by ktoś znalazł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 04.04.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Ciechanka, a w jakim terminie masz dostarczyć wszystkie dokumenty? Już wstępnie rozmawiałam z bankiem, i oni sobie życzą, żeby wszystkie papiery skompletować w ciągu 30 dni od daty złożenia wniosku. Niestety bank żąda dostarczenia prawomocnej decyzji o pozwolenie na budowę, a takiej decyzji nie mam, nie mówiąc o czekaniu na uprawomocnienie (c.a. 3 tygodnie). Więc nie wiem co robić - najchętniej już bym się umówiła w banku i złożyła choćby i niekompletny wniosek, ale boję się że nie wyrobię z tym terminem 30 dni na prawomocną decyzję? Czy u Ciebie też są takie wymogi (te 30 dni).Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 05.04.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 Tak. 30 dni na złożenie dokumentów. Wniosek już złożyliśmy i czekamy na skompletowanie całej reszty. Mam nadzieję, ze się uda. A jeśli coś się przedłuży to trzeba będzie negocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 07.04.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Moi drodzy nie bójcie si w banku podpisuje si deklaracj, |e w cigu 6 miesicy dostarczy si dokumenty - pozwolenie na budowe - ja tak zrobiBem i moze do sierpnia bede mial pozwolenie to wtedy przedstawie je bankowi - PKO SA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 07.04.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Właśnie zamówiłam u rzeczoznawcy wycenę działki (jako zastaw). Musiałam zgromadzić mapki, wypis z księgi wieczystej, wypis z ewidencji gruntów, akt notarialny kupna działki. Sama wycena 500 PLN. Ten kredyt kosztuje coraz więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2003 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Ciechanka - tak to jest z kredytami Nie patrz więc na to, że są tam jakieś prowizje, bo tego nie zmienisz. Wydaje mi się też, że biorąc wpełni komercyjny, jest jeszcze gorzej, bo nie dość, że oprocentowanie wyższe, to jeszcze różnymi sztuczkami i tak są poukrywane dodatkowe prowizje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 08.04.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Frankai masz rację. Dlatego też mimo wszystkich przeciwności (patrz koszty) postanowilismy ten kredyt wziąć. Ponieważ oprocentowanie tegoż kredytu to 4% więc opłaca się go nawet wrzucić na konto internetowe (wyższe oprocentowanie - powyżej 50 000) i faktycznie mieć płynność finansową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 11.04.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Odnośnie wykorzystania pieniędzy z KM nasz bank PKO SA - musimy potwierdzić tylko kwotę wpłaconych przez nas pieniąków (faktury) bo od nich mieliśssmy ulgę podatkową. Natomiast co do tych z kredytu jeszcze nie wiem. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ciechanka dnia 2003-05-29 21:51 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 29.05.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Bank PKO SA nareszcie czyli prawie po dwóch miesiącach wypłacił nam wkład z KM (po wysłaniu zgodnie z poradą na forum pisma ponaglającego). Na te pieniążki od dnia ich wypłaty musimy zbierać faktury by ewentualnie wytłumaczyć się z ich wykorzysytania przed US. Wniosek o kredyt złożyliśmy 26 kwietnia i na razie cisza (mają 3 miesiące). Ponieważ wcześniej na forum obiecałam informować jak to będzie przebiegać - więc piszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts