Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasa mieszkaniowa i tryb wykorzystania pieni?dzy

Lekarz

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kiedyś tam - dawno dawno temu publicznie obiecałam, że podzielę się moimi doświadczeniami z kredytem z KMz Pekao SA. Muszę przyznać, że nie było tak bardzo strasznie, jak niekiedy to sobie wyobrażałam badź opisywano na Forum. Wniosek o kredyt złożyłam na kilka dni przez upływem 3-miesięcznego terminu (wcześniej umówiliśmy się na rozmowę w banku, pobraliśmy stosowne formularze, informacje o wymaganych dokumentach itp). Wraz z wnioskiem dołączyliśmy tylko część dokumentacji, głównie o charakterze finansowym. Po 10 dniach od złożenia wniosku pani z banku poinformowała nas telefonicznie, iż została zaakceptowana nasza zdolność kredytowa i jest pozytywna decyzja o przyznaniu kredytu w maksymalnej wysokości. Teraz mamy czas 1 miesiąca na uzupełnienie dokumentów (umowy z wykonawcą, wycena itp). Po złożeniu ostatniego dokumentu podpiszemy umowę, ale pieniądze dostaniemy dopiero po ustanowieniu hipoteki, względnie po ustanowieniu zabezpieczenia tymczasowego. Niestety - jeśli wpis hipoteki się opóźni ponad 1 miesiąc, bank pobierze oplatę 0,2% za każdy miesiąc "przetrzymywania" środków. Na szczęście budujemy się w małej miejscowości, gdzie wpis hipoteki trwa góra 1 miesiąc, mamy też zabezpieczenie tymczasowe. Przy hipotece nie trzeba żyrantów, więc odpadł problem z poszukiwaniem osób o wysokich dochodach.

Przy zdolności kredytowej Pekao uwzględnia branżę, w jakiej się pracuje - są różne stopnie ryzyka przypisane różnym zawodom, przykładowo krążą słuchy, że górnicy są podobno bez szans na kredyt.

To tyle.

Jeśli się coś zmieni, lub zdarzy coś interesującego, postaram się o tym powiadomić.

Pozdrawiam,

Gaga2

• 1 month później...
Dawno tu nie pisałam bo i nie było o czym. Czekaliśmy 3 miesiące na rozpatrzenie naszego wniosku kredytowego i nic. Zdenerwowana zadzwoniłam do banku i co się okazało. Wniosek mimo upływu terminu nie rozpatrzony. Wściekła jak cholera napisałam skargę do Dyrektora Oddziału Banku PKO S.A. - teraz czekam na odpowiedź. Zagroziłam że ich zaskarżę do sądu. Mój mąż stwierdził, że teraz nie dostaniemu tego kredytu. Ale... Obecnie kredyt hipoteczny w PKO S.A. udzielany jest na 5.55% natomiast ten z KM na 4%. Różnica polega na tym, że ten pierwszy jest po 2,3 tygodniach natomiast na ten z KM czekamy już ponad 3 miesiące. Czy ktoś już miał taką sytuację i co z tym zrobił ????? Pozdrawiam wśsciekła CIECHANKA :oops:

Mam prośbę - może ktoś mi wyjaśni - mianowićie w marcu otrzymałem zwrot wpłat do KM oraz kredyt kontraktowy i teraz mam problem ponieważ do tej pory nie mam pozwolenia na budowę i w/g UG dostanę je do końca listopada - co zrobić z tą całą kasą a jest tego 60 tys. z czego 40 tys oszczędności wycofanych z KM - jeśli ich nie wydam na cele mieszkaniowe do końca roku to będę mósiał oddać ulgę , którą otrzymałem - jak z tego problemu wybrnąć, aby jednak nie oddawać tych pieniędzy. Czy można je np. wydatkować na materiały budowlane zanim otrzyma się pozwolenie na budowę?

Proszę pomóżcie.

Pozdrawiam wszystkich - Frankai - może znasz jakieś złote wyjście w tym temacie?

Docent - faktycznie masz pewien problem. Szkoda, że nie obniżyłeś wpłat i nie poczekałeś na pozwolenie. W tym wypadku możesz iść dwoma torami, ale będę szczery - obydwa mogą budzić wątpliwości. Wydawanie kasy na materiały przed pozwoleniem na budowę, było kwestionowane w ramach ulgi budowlanej. Zdaję się, że zmieniło się to trochę. Pewnie było gdzieś na Forum, więc znajdziesz. Druga - to trzymanie się jak pijany płotu braku terminu określonego w ustawie. Masz je wydać i tyle. Wobec tego sensowną datą będzie 30.04.2004, czyli zanim wypełnisz kolejnego PIT-a. Bo wtedy w związku z tym, że nie wydałeś tej kasy wpisałbyś zwrot zwrotu :lol: Skoro w ustawie nie ma terminu, to US nie powinien dokonywać interpretacji rozszerzającej i narzucać takowy. Masz jednak wtedy gwarantowane utarczki z US, bo oni standardowo będą się czepiać, że miałeś wydać do końca roku.

Sorki - nie mam lepszych pomysłów :-(

Wydać na materiały budowlane , w zimie są najtańsze i w hurtowni przechowają je nawet do wiosny albo po prostu przywiozą ze świeżej dostawy. Pieniądze masz wydać na własne cele mieszkaniowe a materiały przecież wbudujesz we własny dom. No chyba , że je sprzedaż , to trzeba będzie ulgę zwracać.

Frankai - no wiesz gdybym wiedział, że załatwią mnie tak z pozwoleniem na budowę to napewno dalej bym oszczędzał, ale teraz jestem już postawiony przed faktem, że mam kasę i nie mam jak na razie pozwolenia - myślę jednak, że przed końcem roku je otrzymam, a wtedy wydam kasę na materiały budowlane i myślę , że w hurtowniach przetrzymają mi je do wiosny.

A może orientujesz się , czy pieniądze z KM mogę wydawać już teraz - bez pozwolenia i czy np. na kupno projektu, architekta, geodetę itp. rzeczy związane bezpośrednio z pozwoleniem na budowę?

Docent - no własnie tego nie wiem. Coś mi się kojarzy, że z okazji kończenia się ulgi były pytania, co znaczy rozpoczęcie inwestycji. US uważał, że to dopiero od zdobycia pozwolenia i chyba przegrał w sądzie. Wystarczało ponieść dowolne wydatki - w tym na projekt (on jest przecież zawsze przed pozwoleniem :lol: ) Poszukaj na Forum, bo to chyba właśnie tu było.

• 2 months później...

Wracam do tematu. nareszcie po długich bojach 22 sierpnia podpisaliśmy umowę o kredyt a za tydzień mamy dostać pieniążki. Najpierw czekaliśmy 7 tygodni na wpisanie hipoteki do KW. W tym czasie załatwilismy ubezpieczenie dom w budowie no i w końcu sukces.

Co do wykorzystania pieniędzy z wkładu to jesteśmy w komfortowej sytuacji ponieważ wypłacono je nam na koniec maja. Do końca roku długo a my już mamy rachunki na całość.

Jeśli chodzi o wykorzystanie pieniędzy z kredytu bank nie zastrzegł sobie wymogu zbierania faktur. To tyle Pozdrawiam :D

Ciechanka, a policzyli Ci 0,2% za każdy miesiąc przetrzymywania środków od dnia podpisania umowy do ich wypłaty (wpisania hipoteki)? Ja ciągle jeszcze nie mam hipoteki, pieniądze wypłacili na podstawie zabezpieczenia tymczasowego (kochani teściowie :) ), ale bez tego podobno musiałabym płacić te 0,2%.

Pozdrawiam,

gaga2