Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żeglowanie

smartcat

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 9 months później...

Ola, jaki piękny gafel... Gdzie to było i co to za łódka? A Ty na czym płynęłaś?

Xena, fajnie, kurczę... Na czym to było? Długo? Kto organizował? Za ile? Napisz coś o trasie, wrażeniach, pogodzie... :wink:

Ja to ostatnie 3 lata nie mogę się wybrać przez tę moją agroturystykę - latem sezon jest... Chyba się przerzucę na jesienne pływania gdzieś po ciepłych morzach, to zdaje się będzie jedyna alternatywa. :-? A ja naprawdę lubię Bałtyk i Morze Północne, mimo, że potrafią dać w kość.

Ładna łódka. To czarter czy pływasz w jakimś klubie? Ja pływam w klubie i mam swoją własną łódkę tamże, taką niedużą, bo 6 m po pokładzie, 25m2 żagla podstawowego. A przechyły, jak widać na zdjęciu, rzeczywiście niezłe. Chorujesz na morzu? Ja zawsze pierwsza zaczynam - ale też pierwsza kończę. :lol:

Ładna łódka. To czarter czy pływasz w jakimś klubie? Ja pływam w klubie i mam swoją własną łódkę tamże, taką niedużą, bo 6 m po pokładzie, 25m2 żagla podstawowego. A przechyły, jak widać na zdjęciu, rzeczywiście niezłe. Chorujesz na morzu? Ja zawsze pierwsza zaczynam - ale też pierwsza kończę. :lol:

ładna , ale nie moja - znajomego.

Ty mi powiedz gdzie ja na tym naszym dolnosląskim bagienku moge poplywac na lodkach....:( ?

Tu same scieki są niestety....z najbardziej ekstremalnych akwenów to jezioro głebokie ale brzydze sie do niego wpasć....zazdroszcze Ci własnej łódki...:)mi się marzy dłuższe zeglowanie po morzu własnie - tak to czasem zdarza mi sie taki dwutrzydniowy wypad.....

Czasem czytam sobie gazete wyborcza czy nie ma jakiej fajnej robótki w 3miescie:) albo jakims innym miłym miejscu.....

czy choruję? no w sumie tak - ale choruję w ten sposób, ze jak schodze z łódki to tydzień mi sie w głowie kręci:)

Jeżeli marzą Ci się rejsy po morzu i to piękne rejsy - wejdź tutaj. Najlepsza oferta i żeglarstwo w jego dawnej postaci, bez szpanerstwa, za to z prawdziwą sztuką żeglowania. Ośrodek w Trzebieży zawsze szkolił najlepszych żeglarzy i jest tam wspaniała atmosfera, brak tych szpanerów, którzy mają piękne jachty, rakiety pod żaglami, ale nie wiedzą, że nie wchodzi się na jacht w buciorach :evil: i nie mówi się ku....a na jachcie, a etykieta to tutaj nie nalepka na towarze tylko sposób zachowania. Oj, poniosło mnie. :o

Mam pytanie do żeglujących.

W pierwszy wrześniowy weekend jedziemy na żagle na Śniardwy. A ja NIGDY nie żeglowałam. W związku z tym mam pytanie: Jakie rzeczy osobiste mam ze sobą zabrać? Wiem, że śpiwór. Ale co jeszcze? Kurtkę, kostium kąpielowy, czapkę, klapki, adidasy? Nie mam zielonego pojęcia. A pogody przewidzieć nie mogę. Pomóżcie.

Dwa komplety ciepłych ubrań na wypadek przemoknięcia. Konieczny sztormiak - kurtka i jak się da to i spodnie. Czapka z daszkiem, kalosze, coś przeciw komarom, krem do opalania, latarkę.

Nawet jeśli będzie mocno padać schowasz się pod pokład, to nie morze tam tak nie buja. No chyba,że będziesz niezastąpiona do pracy na szotach.

Dzięki. Nie mam kaloszy a buty mam tylko na czarnej podeszwie. Ale one nie zostawiają śladów. Mam też takie "gumibutki" czyli kąpielowe buty do chodzenia po kamienistym dnie (takie "szmaciane", nie gumowe, kupione w Chorwacji). Może będą przydatne? Czy te kalosze naprawdę niezbędne? A po co czapka z daszkiem? :roll: