mattb888 17.10.2025 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2025 Dzień dobry, kupiłem starą chałupę z piecem gazowym 1 funkcyjnym (nie chce działać narazie), piecem na węgiel z dmuchawą i pompą - teoretycznie działa automatycznie, ale nie ma podajnika do wegla. Jest instalacja miedziana i kaloryfery. W dwóch pokojach mam podłoge - deska drewniana, w korytarzu i kuchni mam gumolit. Mam koze ktora niebawem uruchomie aby sobie grzac w sezonie wiosna / jesien. Ale na zime chce miec centralne i docelowo gaz lub pompe ciepla (a piec weglowy zostawie w razie co). Docelowo chcialbym zrobic podlogowe ogrzewanie ponieważ rzekomo daje duże oszczędności na energii. Chciałbym w tym celu wykorzystać istniejącą instalacje rur ktora idzie do grzejników i stamtąd rozprowadzić te rury do grzania podłogowego. Pytanie czy taka instalacja jest możliwa. Główna przyczyna to ograniczony budżet (kredyt na chate). Mam też pytanie jeśli zdejmę gumolit w korytarzu i kuchni to co położyć na beton aby położyć panele podłogowe - kupiłem ok 40 m2 paneli i do tego mam taka pianke z folia (czy da sie to wykorzystac? Czy najpierw sie kladzie styropian, pozniej folie? a panele kladzie sie na te rury do grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294825-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-na-starej-instalacji-grzejnikowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts