Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kasy na komunię?

julcik

Recommended Posts

Logiczne nie? :wink:

Nie...

Ja rozpieszczam moje chrzesniaki okragly rok. Nie koniecznie finansowo. Starsza, mieszka troche dalej, wiec widze sie z nia zadziej. Wywylam jej czesto kartki, z domu albo z podrozy. Wiesz jaka dumna jest kiedy w szkole listonosz jej wrecza np kartke od Cioci, ktora jest wlasnie na konferencji na Korsyce ? To dla niej wiecej niz kasa, czy inne drogie prezenty. A i zwykla kartka z Warszawy to tez cos. Wysylam jej te kartki odkad skonczyla 3 lata. Do dzis ma je wszystkie. Takie rzeczy sa wazne a nie kasa.

no dobra ale jak do niej jedziesz to co? z kartka? z pusta reka?

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no dobra ale jak do niej jedziesz to co? z kartka? z pusta reka?

Z dobrym slowem, ze slodyczami, czasem z upominkiem. Oczywiscie gwiazdka to full wypas bo po to wlasnie jest.

Ja jak nie widze chrzesniaka rok to nie jade z samym dobrym slowem ,zawsze z jakims upominkiem :p

A na komunie tez nie pojade z pusta reka, lubie dawac prezenty - oczywiscie sa to zawsze prezenty na miare mojej "kieszeni".

A ze rodzice tych dzieciaczkow nie maja "wypchanych kieszeni" to dzieci ciesza sie z kazdego upominku. A ja uwielbiam jak one sie ciesza :p

Ale one wiedza ze ja je kocham i pamietam :wink:

No to jak wiedza to nie ma powodu uspokajac sumienia bardzo drogimi upominkami ;)

Alez sie czepila :wink: lubie cie :p

Po 1 nie robie bardzo drogich bo mnie na nie nie stac :cry: a szkoda :wink: ( teraz jeszcze zalezy co dla kogo znaczy drogie)

Po 2 robie prezenty nie dla uspokjenia sumienia ( nie potrzebuje zreszta go uspojac bo wszystko z nim ok :p ) lecz dlatego ze lubie je robic, lubie je dawac, a juz uwilbiam jak dzieci sie z nich ciesza.

moze, heheheh, widac ze temat chodliwy ( juz do psychiatryka zaszedl) :wink:

Patrac na podejscie niektorych ludzi to chyba tam jest jego miejsce ;)

Noooo :p :wink:

A ja to bym tam wyslala jeszcze kilka tematow z dzialu porad zyciowych, ale ciiiiiicho bo sie na mnie poobrazaja i znow bede miala przesr....... e :wink:

Moi drodzy, mam w tym roku komunię, jako chrzestna, miałam z zeszłym i (uwaga!) mąż miał dwa lata temu. W każdym z przypadków dzwoniłam do rodziców z pytaniem czy dziecko o czymś marzy. Za kazdym razem dostawałam konkretną odpowiedz. Przecież dzieci rozmawiają z rodzicami na temat - chcialbym dostać...

Dwa razy był discmen ( nie wiem czy dobrzy napisałam :oops: , trochę techniki i człowiek się gubi..), raz rolki. Dodatkowo dokupuje encyklopedie tematyczną, slownik, w zależności czym dziecko się interesuje, aby została trwalsza pamiątka. Kwota-?- w tym roku 250+50=300.

Prezenty mają być dla dzieci, a nie dla zaspokojenia chorych "ambicji" rodziców. A już na pewno nie na licytację - on mi tyle, to ja mu tyle samo. Słyszałam wśród rodziców rozmowy- a mój.... dostał na komunię...zł To jest straszne :cry:

Buziaki

• 2 weeks później...

mowilam juz w jednym z tych watkow o prezentach komunijnych,ze moj maz mial kupic komputer{bo chrzesniak chcial miec komp.},bylam wsciekla na sama mysl o tym,ze mam wydac tyle kasy na komunie ,ale nie chcialam sie wtracac bo to nie moj chrzesniak.Na szczescie maz sie opamietal i stwierdzil,ze niby dlaczego ma kupowac komputer,iech rodzice mu kupia :D .

Stanelo na tym,ze kupujemy zegarek i lancuszek z krzyzykiem :D .

Moim zdaniem chrzesnemu niewypada dac mniej jak 500zl.W te niedziele moj chrzesniak ma komunie,pytalem jego rodzicow co Artur by chcial,a oni mi ,ze raczej kase bo oni zbieraja pieniadze.Ja mowie ,ze wy moze tak ale wasz syn nie i pojechalem do Tesco kupilem mu telewizor 21" Thomson.Oczywiscie wiedzialem ze niema w swoim pokoju.Kosztowal 559zl ale warto bylo dac te 59zl wiecej niz te 500zl ktore musialbym dac gotowka, dlatego ze niejade na komunie poprosilem ojca malego zeby odebral prezent jak bedzie przejazdem w Gdyni.Przyjechal z zona,udawali ze sie ciesza,mieli smutne minki bo kasiorka im przeszla kolo nosa.A maly jak dzwonilem to strasznie szczesliwy.Gdybym dal kase,pewnie malo by zniej zobaczyl,dlatego uwazam ,ze wykonalem dobry ruch.I te ich miny,szkoda ze aparatu niemialem pod reka.

Moim zdaniem chrzesnemu niewypada dac mniej jak 500zl.

A co to znaczy nie wypada ?

Przyjechal z zona,udawali ze sie ciesza,mieli smutne minki bo kasiorka im przeszla kolo nosa.A maly jak dzwonilem to strasznie szczesliwy.

A moze szxczeniak ma problamy z nauka i teraz zapedzic go do lekcji to dopiero bedzie problem ? A moze jego rodzice mieli taki pomysl wychowawczy, zeby dzieciak nie mial telewizora w pokoju i ty im to rozwaliles ?

Ja bym sie wsciekla, gdyby ktos mojemu dziecku kupil telewizor i wcale nie chodziloby o kase.

• 4 weeks później...

Ale ladunek emocji w tym watku. Az mi sie goraco momentami robilo :wink:

Wiekszosc ludzi odczuwa jakis wewnetrzny przymus eksplodowania kosztownym prezentem. Tymczasem mam wrazenie, ze to dzieci wiedza najlepiej czego im potrzeba. Opieram to spostrzezenie na listach do sw. Mikolaja pisanych przez moja corke (7 lat) - tam nie ma cudow! Jest plastelina, klocki, balony... Jesli rodzice nie sa zmanierowani, to dziecko na ogol tez nie jest i nie bedzie oczekiwalo kina domowego.