Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś ma kozę- meeeeeeee?

andrzejka

Recommended Posts

Moja starsza córka (5 lat) uwielbia kozy. Kto wie, może, jak wybudujemy dom, to sobie kozę sprawimy? :D (na wakacje będzie można ją oddać na przechowanie do stadniny, widziałam koło nas taki przypadek (niestety później właściciel zabrał kozę, ku wielkiej rozpaczy mojej córki, która kózce przynosiła smakołyki), kozy świetnie chowają się z końmi.

andrzejka jak rozmawiałam z wetami (bo sama się przymierzam, ze sobie kiedyś kosiarkiekologiczne puszcze na swoje hektary :lol: ) to trzeba dobrze się wstrzelić kiedy robić kastrację - bo podobno trochę zbyt późno może nie wyeliminować smrodku do końca. A dojrzały już cap - to może tylko zamieszkać z dala od siedzib ludzkich - dalekie z dala :D - bo smród jest nie do wytrzymania. Dokładnie nie pytałam w którym miesiącu,bo ja jeszcze kózek nie mam - więc ci nie odpowiem - ale skonsuktuj z jakimiś wetami sensownymi.

Nie wiedziałam :roll: że mleko jest zdrowe dla alergików owszem ale ,że można robić sery z niego nie :oops: :-? 8)[/

Tak, tak, Francja m.innymi tymi serami słynie.

Bo oprócz elegancji, Francuzi znają się również na kuchni, wiedzą, co dobre :D

Spójrz na półki serowe w marketach. Serki kozie nie należą do najtańszych.

(A tak na marginesie, szukam osoby, która pracowała przy produkcji serów kozich ).

• 2 weeks później...

Z koziego mleka robię twarożek - jak to wyzej opisano :D

Smakuje nawet niejadkom.

Kozie mleko ma tyle samo tłuszczu, co krowie (ok. 3,5 proc.), ale tłuszcz jest równomiernie rozłożony, tzn. nie zbiera sie gruba warstwa u góry.

Mleko jest rzadziej alergizujace od krowiego, gdyż najczęsciej nie zawiera tej frakcji kazeiny, która jest głównym czynnikiem alergizujacym w krowim mleku :wink:

Ktos wyżej wspomniał o kozie w stajni: czesto wstawia sie kózke koniom do towarzystwa, aby uniknąć końskiego nawyku "tkania" z powodu samotności. Koza bez towarzystwa tez jest nieszczęsliwa.

Moje kozuchy sa bardzo zaprzyjaźnione z psem, który nawet nachalnie próbował przez szczebelki wylizywac koźlęta. :D

• 3 weeks później...
.........bez solnej lizawki z witaminami i minerałami.

I........ .

Czy to taka sama jak dla krów się daje :roll: :roll: bo to widzialam :roll: czy dla kózek ma byc inna :roll:

Taka sama

Po wcześniejszych postach włosy mi sie zjeżyły :o

Wszystko zje tylko zaniedbane i niedopilnowane zwierze :evil:

To prawda. Stare powiedzenie, że "koza miotłę zje, a mleko da" jest zdecydowanie na wyrost.

Fakt że jeśli koza ma dawać smaczne mleko to musi jeść dobrą paszę i że koza jest dosyć wybredna. Jeśli może wybierać to byle czego nie je tylko to skubnie tamto zostawi. Inna sprawa że koza gusta ma dosyć... hmm specyficzne. Np. jak sie urwie to z pastwiska z piękną zielonką potrafi wyrwać do domu zjeść mirta z doniczki, chili w proszku, do lasu najeść się jeżyn, czy na drzewo po jabłka lub czereśnie. Po drodze zmemla rękaw kurtki, obgryzie buta i poprawi miotłą, ot tak dla sprawdzenia czy to aby nie jest lepsze :wink:

Kozy są inteligentne i bardzo sympatyczne w kontakcie, tyle że nieco psotne. Przy okazji są dosyć skoczne więc polecał bym raczej obrożę i palik niż ogrodzenie, chyba że solidne i wysokie. Za niskim płotkiem koza postoi aż jej sie znudzi, a to może nie potrwać zbyt długo.

Kózki są bardzo sympatycznymi zwierzątkami :p

W czasie wakacji sa główną atrakcją dla dzieciaków :p

Jak narazie szkód wiekszych nie było :-? Może dlatego że większość czasu pasą się na uwięzi :roll: :( No ale jak biegaja na wolności to atakują naszego psa Brunia choć do małych to on sie nie zalicza 8) Okazało sie za to że Zuzia będzie miała małe kózki :p :p no iwszyscy czakaja na maleństwa :p

A tu Jula z Ulą karmią Kaceprka 8)

http://manka.photosite.com/~photos/tn/59_348.ts1123688427953.jpg

• 1 month później...
  • 3 years później...
Z koziego mleka robię twarożek - jak to wyzej opisano :D

Smakuje nawet niejadkom.

Kozie mleko ma tyle samo tłuszczu, co krowie (ok. 3,5 proc.), ale tłuszcz jest równomiernie rozłożony, tzn. nie zbiera sie gruba warstwa u góry.

Mleko jest rzadziej alergizujace od krowiego, gdyż najczęsciej nie zawiera tej frakcji kazeiny, która jest głównym czynnikiem alergizujacym w krowim mleku :wink:

Ktos wyżej wspomniał o kozie w stajni: czesto wstawia sie kózke koniom do towarzystwa, aby uniknąć końskiego nawyku "tkania" z powodu samotności. Koza bez towarzystwa tez jest nieszczęsliwa.

Moje kozuchy sa bardzo zaprzyjaźnione z psem, który nawet nachalnie próbował przez szczebelki wylizywac koźlęta. :D

Ja właśnie mam taką parę: kozę i konia. Niestety nie mam czasu jej doić więc jest zasuszona. Ma ok 15 lat. Taka cała biała z rogami, brodą i "kolczykami" czy jak to zwą.

• 1 month później...

mój jest u nas ponad 2 lata

kastrat !!!!

I to na samym początku kiedy nabierał ochoty na sikanie po brodzie, dlatego

nie ma tego nawyku, ładnie pachnie, atakuje wszystkich oprócz mnie - szczególnie dzieci bo wie że się go boją :D

http://foto2.m.onet.pl/_m/fb0469c9c511bf5b30924296103a81e6,6,19,0.jpg

a to mój Bruno.