Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont podłogi z desek-proszę o pomoc

achet

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie!Jestem nowa na forum ,choć przyznam że od jakiegoś czasu namiętnie czytuję Wasze porady.I tak sobie pomyślałam że tutaj znajdę doświadczonych "remontowiczów"którzy podadzą pomocną dłoń i posłużą radą komuś kompletnie jeszcze zielonemu w tych sprawach.Nie mam niestety(i mieć nie będę,heh)takich ślicznych domków jak wy(pooglądałam i zazdroszczę)ale jestem w trakcie wykupu mieszkania komunalnego(58m) i przygotowuję się do generalnego remontu.Mieszkanie w kamienicy z 32 r.,trzeba wymienić okna,drzwi .podłogi,zrobić łazienkę (bo nie ma)i załozyć ogrzewanie ( bo jest piec).I jeszcze mieszkać w nim w trakcie remontu!Do tego dodać bardzo skromne środki finansowe no i wiecie co mnie czeka-oszaleję niedługo.Dziś zwracam sie z prośbą o porade w sprawie podłogi.Ma być tanio,ale porządnie!Wtej chwili wygląda to tak-wykładzina dywanowa,linoleum,płyty wiórowe,deski,legary,ufff.Chce to zdjąć do desek i mam 2 rozwiązania 1)jeśli deski będa się nadawały to prze łożyć je,zbić,wycyklinować i polakierować ale niestety nawet teraz(pomimo że jest na nich warstwa płyt)uginają się jak sie chodzi(kompakt przeskakuje ,hihi),czy można coś z tym zrobić? 2)znalazłam mozaikę dębową za 21 zł za metr i chciałabym ja położyć na deski,ale jak wyrównać i ustabilizowac podłoże? słyszałam że są specjalne masy wyrównujące do drewna(np.uzin)ale czy wylanie tego spowoduje ze deski nie będą się uginały (bo chyba nie mogą ,jeżeli chcę położyć mozaikę) A może ktoś podsunie mi jeszcze inne rozwiązanie??pozdrawiam raz jeszcze i prosze niech się ktos odezwie...help

najpierw musisz sprawdzić stan legarów i tego co się dzieje między nimi - obawiam się, że będziesz musiała wymienić legary, ale jeśli będą dobre to posmarj je impregnatem, między legary włóz wełnę szklana - będzie cieplej a jednocześnie żadnym gryzoniom nie będzie się chciało tam pomieszkiwać i teraz jesli chcesz koniecznie moziake to poropnuję płyte OSB nabic na legary i na to kleic mozaikę ale osobiście wybrałbym dechy - mozaika ma raptem 11mm a ta Twoja chyba 9mm więc 1-2 cyklinowania i do wymiany a dechy jednak wystarcza na znacznie dłużej. to że Ci podłoga chodzi to wg znaczy, że legary nie sa dobrze umocowane - sporo brudnej roboty przed Toba a jesli w trakcie tych prac chcesz mieszkać to nie bardzo to widzę - przynajmniej na czas najgorszego brudu musisz się przenieść gdzies do znajomych

• 2 weeks później...
Dzięki bardzo za podpowiedz Wojtku,uratowałeś honor forumowiczów bo trzeba przyznać że liczyłam że troszkę więcej osób się odezwie,tymczasem tylko ty miałes cos do powiedzenia.Chociaż wydaje mi się że raczej nie forumowicze zawiedli tylko po prostu ludzie nie mają doświadczeń z takimi starymi podłogami.Pooglądam sobie te legarki,może rzeczywiście trzeba je będzie wymienic lub uzupełnić,może są zbyt rzadko rozstawione.Jeżeli to sprawi że podłoga przestanie się uginać to na pewno zostanę przy dechach(odpadnie koszt zakupu mozaiki ,a cyklinowac trzeba tak czy owak)Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję

Zaraz, zaraz, moment !

Nie wiemy jaka jest konstrukcja stropu :-? ???

Czy to nie jest przypadkiem strop drewniany i dlatego sa ugiecia :-?

Legary na stropie moga sie uginac, ale nie az tak !

Wg mnie wystarczy sprawdzic konstrukcje stropu ( miejscowo "naocznie"

lub zapytac w administracji ), jezeli jest OK to powodem ugiec jest plyta wiórowa, o której piszesz !!!!!

Nie nadaje sie ona na podklad pod posadzke i prawdopodobnie wystarczy

zerwac wiórówke ( pewnikiem sie rozleci w trakcie zrywania :roll: )

i na jej miejsce ( o ile legary nie maja zbyt duzego rozstawu - trzeba sprawdzic !) nabic OSB grub. 22 mm. I na to warstwa podkladowa z mat. elastycznych.

Pozdro

J

Zrób "miejscowa odkrywke" i zobacz co tam masz ?

Dowiedziałam sie tylko tyle że są to stropy Akermana,ale nie wiem co to za zwierz.Szczerze mówiąc to coraz mniej wiem na temat jak zrobić ta podłogę ,a nie chciałabym żeby zależało to tylko i wyłącznie od fachowca ,który to bedzie robił ,bo jak wiadomo trafiają się różni,a jak sie ktos nie zna to można mu wszystko wcisnąć.Chciałabym się troszkę na tym znac by móc z nim podyskutować.I czy ktos cos wie na temat tych wylewek na drewno firmy uzin?I czy w razie jak by dało radę użyć tych desek jako podłogi ,to tez trzeba pod nie dać osb?