Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zew. otwierane na zew. czy wew?

Recommended Posts

No właśnie, czy się kierować? Czym się wy kierowaliście...

Jeśli chodzi o to, czy mam miejsce na na schodach od zew. aby się na zew drzwi otwierały to mam miejsce, w środku aby do środka, też mam miejsce. Ale nie wiem jak może być lepiej...

Może to przyzwyczajenie z bloku, ale jak są drzwi otwierane do środka to podczas ich otwierania nie trzeba się cofać....a z drugiej to nie "pompuje" się zimnego powietrza w środek...

Doradzcie.....

Kilka dni temu zamówiliśmy drzwi wejściowe otwierające się do środka. Zauważyliśmy, że odwrotną możliwość- na zewnątrz- wybierają niekiedy ci, którzy mają małe wiatrołapy. Drzwi otwierające sie do środka są jakby bardziej poręczne gdy coś się wnosi do domu, gdy otwiera się je gościom, no i w razie zawiania śniegiem można je otworzyć. Chociaż u nas - w Wielkopolsce śniegu zazwyczaj jak na lekarstwo... Drzwi wejściowe otwierające się na zewnątrz mamy w pomieszczeniu gospodarczym - ze względu na "wąskość" i kolidowanie z drzwiami z kuchni.

Kilka dni temu zamówiliśmy drzwi wejściowe otwierające się do środka. Zauważyliśmy, że odwrotną możliwość- na zewnątrz- wybierają niekiedy ci, którzy mają małe wiatrołapy. Drzwi otwierające sie do środka są jakby bardziej poręczne gdy coś się wnosi do domu, gdy otwiera się je gościom, no i w razie zawiania śniegiem można je otworzyć. Chociaż u nas - w Wielkopolsce śniegu zazwyczaj jak na lekarstwo... Drzwi wejściowe otwierające się na zewnątrz mamy w pomieszczeniu gospodarczym - ze względu na "wąskość" i kolidowanie z drzwiami z kuchni.

Czasami się też coś wynosi

Czasami gościa (inkasent, komornik, teściowa) trzeba wyrzucić to łatwiej gdy otwierają się na zewnątrz :p

Weś pod uwagę to czy masz zadaszenie nad drzwiami wejściowymi, jeżeli nie to raczej do środka.

A co na to przepisy p.poż.?

Główne drzwi wejściowe (pod zadaszeniem) będą otwierane do środka.

Drzwi boczne do garażu będą otwierały się na zewnątrz (będą osłonięte z góry przez szeroki okap). Powód jak u D'arka - nie chcę blokować i tak małego pomieszczenia. W najgorszym wypadku szybko wychopdząc znokautuję kogoś drzwiami :wink:, ale w przypadku głównych mogę znokautować kogoś w domu, a tu łatwo trafić w "swojego" :-?

U nas wiatrołam i sień są duże, ale drzwi będą sie otwierały na zewnątrz. W środku zajmowałyby niepotrzebnie miejsce. Obecnie mieszkamy w domu z 2 parami drzwiami otwieranymi: na zewnątrz i dośrodka. Te do środka przeszkadzają. Nie zdarzyło nam się znokautować kogoś tymi zewnętrznymi :lol: Ale te zewnetrzne drzwi są zadaszone. Bez dachu to chyba lepiej wziąć drzwi otwierane do środka.

Też mamy ten dylemat. W naszej sytuacji obie możliwości są do przyjęcia. Będzie daszek i sporo miejsca dla gości, aby zrobili miejsce dla otwieranych drzwi na zewnątrz, ale z drugiei strony przedsionek nie będzie ciaśniejszy, jeśli będą otwierały się do wewnątrz. Jednak z uwagi na to, że

1. łatwiej wybiec jeśli w domu jest jakieś zagrożenie dajmy na to pożarem (np. w sklepach zwykle drzwi otwierają się do środka, aby klientów zachęcać do wejścia, przy jednoczesnym utrudnieniu złodziejowi ucieczki. W łazience drzwi z reguły otwierają się na zewnątrz, aby nie było trudności z ich otwarciem jeśli ktoś w niej zasłabnie i upadnie)

2. drzwi otwierane na zewnątrz będą dociskane przez wiatr (argument grega98)

to nasze drzwi najpewniej będą otwierane na zewnątrz.

ula i sławek

Dla mnie naturalniej jest na zewnątrz, jak chcę tylko wyściubić nos z chałupy, to robię taką małą szparkę, lipkuję i chowam się zaraz z powrotem. :wink:

No i wiatr hulaka tak łatwo do domu nie wpadnie.

Drzwi do domu u mnie bedą na ganku, więc nie ma przeszkód, żeby otwierały się na zewnątrz.

Pozdr.

:D

Jeszcze nie mam, ale będą na zewnątrz. Od początku hołdowałem takim zasadom:

Nie zajmują miejsca w wiatrołapie

W razie potrzeby szybkiego wydostania się z domu mniejsze prawdopodobieństwo zablokowania się.

W razie napadu do środka łatwiej wywarzyć drzwi popychając ramieniem. Na zewnątrz najwyżej klamkę urwie.

Nie zajmują miejsca w wiatrołapie

W razie potrzeby szybkiego wydostania się z domu mniejsze prawdopodobieństwo zablokowania się.

W razie napadu do środka łatwiej wywarzyć drzwi popychając ramieniem. Na zewnątrz najwyżej klamkę urwie.

Ja też mam na zewnątrz. Do powyższych ZA dopiszę jeszcze dwa bardzo ważne.

1. Próg jest wewnątrz a woda zlewająca się po skrzydle nie wleje się do wiatrołapu.

2. Przy szpaletach złodziej brechą nie wyważy drzwi.