Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wybraliście ścianę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...
1W beton kmórkowy 36 cm bez ocieplenia, producent krajowy (Solbet lub Kolbuszowa)

Mam dokładnie tak samo (Solbet) i w związku z tym mam do Ciebie, toomas, pytania, jeśli pozwolisz:

Czy już mieszkasz?

A może już zimowałeś?

Jakie wnioski?

Ciepło w zimie, chłodno latem?

Pozdr.

:)

1W beton kmórkowy 36 cm bez ocieplenia, producent krajowy (Solbet lub Kolbuszowa)

Przymierzam się do solbetu 36. Możesz powiedzieć jakie jest twoje zdanie odnośnie bloczków solbetu? oczywiście jeżeli z tego budujesz.

jeszcze nie kupilem materialu, ale raczej kupie Kolbuszową bo oferują dobre ceny i jakość. Kolbuszowa wchodzi w skład grupy Solbet i z tego co wiem parametry jakościowe są takie jak dla bloczków Solbet.

jeszcze nie kupilem materialu, ale raczej kupie Kolbuszową bo oferują dobre ceny i jakość. Kolbuszowa wchodzi w skład grupy Solbet i z tego co wiem parametry jakościowe są takie jak dla bloczków Solbet.

Tez zastanawiałam się nad Klobuszową, ale zdecydowałam się na Solbet z Solca Kujawskiego ze względu na lepsze parametry.

Radzę porównać chociażby wagę bloczka z Kolbuszowej i z Solca.

Solec ma najbardziej zbliżone parametry do Ytonga,

z ploskich BK lepsze ma Kolbuszowa, ale '42'

Oto małe zestawienie:

Kolbuszowa 29,4 kg/szt

Powodowo 30,0 kg/szt

Lidzbark 30,0 kg/szt

Solbet 21,9 kg/szt

Ytong (Xella) 22,0 kg/szt, ale ma troszkę inne wymiary, jest objętościowo mniejszy

Wszystkie przytoczone bloczki są odm. 400, o wym. 36x59x24, na wpust i wypust z uchwytem montażowym.

Tylko Ytong ma wym. 36,5x60x20

Bloczek z Kolbuszowej jest o 8 kg. cięższy od bloczka z Solca, a to dużo...

Wiadomo, im lżejszy, tym cieplejszy.

Pozdr.

Wszystkie przytoczone bloczki są odm. 400, o wym. 36x59x24, na wpust i wypust z uchwytem montażowym.

Tylko Ytong ma wym. 36,5x60x20

Bloczek z Kolbuszowej jest o 8 kg. cięższy od bloczka z Solca, a to dużo...

Wiadomo, im lżejszy, tym cieplejszy.

Ytong pewnie jest tak zwymiarowany aby nie łączyć go z produktami konkurencji 8)

8 kg cięższy czyli gorsza izolacyjność cieplna, ale za to lepsza akustyczna i chyba większa pojemność cieplna... :roll:

8 lat temu wybrałem beton komórkowy 24 cm, 2x5cm styropianu i 8,5 cm cegłę silikat. Teraz chyba wybrałbym Ytong lub beto komórkowy i 15 cm styropianu.

A co się dzieje z elewacją z silki? Czy chodzi o inne aspekty?