DagaAdam 23.11.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 wow! Podziel się informacją dlaczego? (będę się troche powtarzała ale nie pisz że jest ciepły bo to nieprawda. Wsppołczynnik U =029 to baaardzo kiepski wynik Moze jest ... no nie wiem ...tani?) Skoro juz odgrzebaliscie ten watek z zaswiatow, to od siebie dodam tylko (to dla tych co dyskutowali o wyzszosci porothermu 30 nad 25), ze przy obecnych cenach (5 pln / bloczek, i 25 i 30) zdecydowanie bardziej oplaca sie sciana z porothermu 25, bo zuzycie 30-stki jest o 60% wyzsze!! I tak: - zuzycie na 1m2 25PW - 10 szt. = 50 pln / m2 - zuzycie na 1m2 30PW - 16 szt. = 80 pln / m2 Za zaoszczedzone 30 pln kupimy 30 cm styropianu (!), przez co nie ma nawet co porownywac U obu wersji, bo wiadomo ktora bedzie cieplejsza pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 04.12.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 witam. czytam forum muratora i juz mi głowa puchnie..tak to jest jak sie kobieta bierze za budowę z zapracowanyn mężem- i sama stara się dowiedzieć jak najwięcej.. kupiłam projekt archon-dom w rododendronach, przewidziany jest porotherm 25 i styropian.. tutaj doczytałam się ze 25 owszem-ale na wew ściany a nie zew..sama juz nie wiem.. zastanawiam sie nad zamiana materiału ścian zew na silke lub beton kom..jedno i drugie w połaczeniu ze styropianem.. doczytałam się na forum, że silke trzeba łączyć z wełną-tu ktoś pisał silka+ styro.. w innym wątku wychwalaja porotherm, za chwile ktoś pisze, że kruchy,, a co to jets max? może lepiej max + styro.. pomocy-nie hchcę żeby dom "padł"-bo ściany będą słabe.. niepotrzebnie sieje panike..? bardzo proszę o radę- jak się budować, żeby w ściany nie weszła fortuna, ale żeby było to trwałe i w miare ciepłe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.12.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Ło Matko....Dużo lekcji do odrobienoia przed Tobą. Pierwsze pytanie: jak jest u Ciebie okolica? Głośna? Cicha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 04.12.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 witam Dobry Ojczulku wiem-włąśnie zaczynam się uczyc-i wiedzę czerpie skąd sie da.. więc.. okolica cicha-boczna droga-ślepa uliczka w 3 rzędzie od głownej, nowo budujące sie osiedle- +-4km od zalewu zegrzyńskiego. dom parterowy z poddaszem, bez podpiwniczenia- rododendron5 G2 z archonu. wstepne założenia co do kotrych chyba jestem już pewna: strop lany z gruchy, pełne deskowanie dachu i blahcodachówka, wewnatrz tynki wolę cem-wap, ścianę chcę 2warstwowa-ocieplaną styropianem. wydawało mi się, że sciany bedą z porothermu 25-wg projektu..ale wczytuję się w forum-i juz mam mętlik..każda pliszka swój ogonek chwali.. rozumiem odpowiedzi-sama zdecyduj..ale liczyłam na jakies oświecenie jakies dobre rady dla zagubionej damskiej duszy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 04.12.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Tutaj na forum obowiązuje prosta zasada: materiał na ściany dowolny lub jak najtańszy, styropian na to jak najgrubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 04.12.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 nadal siedzę i czytam zawzięcie:) więc może MAX (doczytałam sie że to "ceramika tradycyjna"- czyli zwykła cegła..tak?), i na tego maxa 19cm dac np 20cm styropianu. to wyjdzie ta sama grubość co archon proponuje=25PTH+14styropian..? może to zabrzmi głupio i naiwnie..ale czy 19-20cm grubości ściany zew. to nie za mało..?słabo..?cienko? bo jest jeszcze opcja 25cm cegły tradycyjnej max+14styro..-ale to wbrew ww.radzie: ściany nie za grube-inwestowac w ocieplenie, bo to ocieplenie warunkuje ciepło zimą, a nie grubośc murów-dobrze rozumiem? inna opcja która mam w zanadrzu to silikaty-ale czy to prawda-gdzies na forum wyczytałam-że to trzeba z wełna łączyc?a wiem, że to sporo drożej wychodzi niż styro? każda rada będzie cenna-im więcej opinii czytam-tym łatwiej może wyciągne średnią do własnych wniosków bo juz powoli zaczyna cos świtać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.12.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 buduj z tego co tańsze, zorientuj sie w cenach lokalnych, w necie znajdź kalkulator odn. przenikalności ciepła dla poszczególnych materiałów i wybierz, znaczących róznic dla takiego budynku nie mapoza tym masz do konsultacji zawsze kierownika budowy, architekta adoptującego projekt gtowy, majstra, który będzi to wykonywał, ich opinie tez warto poznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 05.12.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 tylko porotherm 44 si Również wybudowałem dom z pth 44 (zwykłego). Nie piszę o tym dlatego aby prowadzić dysputę nad wyższością tego czy tamtego...raczej dla forumowicza który za lat kilka będzie chciał zapytać czy jestem zadowolony, czy musiałem docieplać bo mi d...a marzła albo zbyt dużo kasy szło na ogrzewanie. Jeśli oczywiście będzie umiał przeszukiwać to forum Pozdrawiam cię przyszły forumowiczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.12.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Ja mam od środka karton gips , w kuchni i łazienkach fermacell folie paroizolacyjną płytę osb, co 6o cm belki o przekroju 5cm/20 cm wypełnione wełną, dalej styropian 20 cm i mur z cegły licówki. U=0.09W/m2xK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 05.12.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 nadal siedzę i czytam zawzięcie:) więc może MAX (doczytałam sie że to "ceramika tradycyjna"- czyli zwykła cegła..tak?), i na tego maxa 19cm dac np 20cm styropianu. to wyjdzie ta sama grubość co archon proponuje=25PTH+14styropian..? może to zabrzmi głupio i naiwnie..ale czy 19-20cm grubości ściany zew. to nie za mało..?słabo..?cienko? bo jest jeszcze opcja 25cm cegły tradycyjnej max+14styro..-ale to wbrew ww.radzie: ściany nie za grube-inwestowac w ocieplenie, bo to ocieplenie warunkuje ciepło zimą, a nie grubośc murów-dobrze rozumiem? inna opcja która mam w zanadrzu to silikaty-ale czy to prawda-gdzies na forum wyczytałam-że to trzeba z wełna łączyc?a wiem, że to sporo drożej wychodzi niż styro? każda rada będzie cenna-im więcej opinii czytam-tym łatwiej może wyciągne średnią do własnych wniosków bo juz powoli zaczyna cos świtać Ojej ojej , pewnie i tak mnie nie posłuchasz , ale robisz dokładnie jak ja trzy lata temu . Cała pracę i energie poświęcałem na poczatku na wybór materiału , wyliczenia kombinacje z czego budować . Zaczynałem od PH bo tak miałem w projekcie , potem miał być BK , przez chwilę Silikat , a na koniec zbudowałem z max (29 cm) Czy uwierzysz mi ze przy scienie dwuwrstwowej nie ma to prawie rzadnego znaczenia ? ( no chyba ze będziesz brała pod uwagę takie kwestie jak hałas oalbo źródło ogrzewania ) Do wyboru masz kilka materiałów , Ceramikę 22, 25 , 29 , 30 cm zazwyczaj każdy rozmiar jest dobry (tak mówią faceci , ale kobiety wolą większy trochę zjechałem z tematu) , Beton Komórkowy ( jak tam go nie nazywać , siporeks , gazobeton , ytong ) , Keramzyt czy Sylikaty , najważniejsza będzie jednak w tego typie ściany izolacja (15cm to moim zdaniem dzisiaj standart i miminum) . Reasumując wybież najtańszy materiał ( nie najgorszy pod względem gatunkowym) , rozejrzyj się po składach i z nie go buduj . Nie trać energii na materiał na sciany , przed Tobą jeszcze dużo trudniejszch decyzji . Powiem tak przy ścianie 2W co nie wybierzesz biędzie dobrą decyzją !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 05.12.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 dziękuję bardzo za dobre rady- szczególnie za powyższą-ja staram się dobrze wybrać-i na każdym etapie przemyśleć co bedzie dobre-i tak pewno troche błędów będzie-to nieuniknione.. ale teraz tak wszyscy o wspólczynnikach, przenikaniach, punktach rosy..mi to nic nie mówi-a najbardziej trafiło-wszystko bedzie dobre, żeby tylko w miare gbubo ocieplić-tak na swoijski rozum;) bo najbardziej sie wystraszyłam,że sporo osob tak "naukowo" podchodzi do ścian- to też chciałam mieć poczucie, że podejmuje dobrą decyzję dzękuję za odpowiedzi-majstra i kierownika bud oczywiście też nie omieszkam pomęczyć-uważam że im wię cej doświadczonych osób się wypowie-tym to cenniejsze dla mnie-ale widze że to nie taka sprawa życia i śmierci-bo chwilami tak się czułam przeglądając forum.. pozdrowienia dla Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.12.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 witam Dobry Ojczulku wiem-włąśnie zaczynam się uczyc-i wiedzę czerpie skąd sie da.. więc.. okolica cicha-boczna droga-ślepa uliczka w 3 rzędzie od głownej, nowo budujące sie osiedle- +-4km od zalewu zegrzyńskiego. dom parterowy z poddaszem, bez podpiwniczenia- rododendron5 G2 z archonu. wstepne założenia co do kotrych chyba jestem już pewna: strop lany z gruchy, pełne deskowanie dachu i blahcodachówka, wewnatrz tynki wolę cem-wap, ścianę chcę 2warstwowa-ocieplaną styropianem. wydawało mi się, że sciany bedą z porothermu 25-wg projektu..ale wczytuję się w forum-i juz mam mętlik..każda pliszka swój ogonek chwali.. rozumiem odpowiedzi-sama zdecyduj..ale liczyłam na jakies oświecenie jakies dobre rady dla zagubionej damskiej duszy:) Ja u sibie mam cicha okolicę i zrobiłem tak: ściany zewnętrzne - bloczek z betonu komórkowego + 20 cm styropianu. ściany wewnetrzne - cegła silikatowa. Ludziska maja rację - przy ścianie 2W nie ma wielkiego znaczenia co wybierzesz - aby było tanie. Jedyny wyjatek to głośna okolica - trzeba wtedy wybrać materiał ciężki - najlepiej silikaty. Zalety bloczka z BK: - szybka budowa (spójrz w mój dziennik) - bardzo mało odpadów - praktycznie każdy kawałek da się wykorzystać. - łatwa obróbka - bruzdowanie, cięcie itp. - klejenie na klej - na mój dom poszło ok 2000 kg kleju (koszt ok 1500zł) wartość nie do osiągnięcia przy tradycyjnej zaprawie Wady: - słabo tłumi dźwięki - absolutnie nie nadaje się na ściany działowe. - ma małą wytzrymałość na ściskanie (bez znaczenia przy 2 kondygnacjach) Acha- ważna rzecz: maksymalna grubość ściany nośnej (z czegokolwiek) w przypadku takiego domku to 24 - 25 cm. Nie daj się wmanewrować w jakieś kombinacje typu grubszy bloczek /cegła a mniej styropianu. Nie ma to zadnego sensu. Ściana 1W nie jest warta nawet wspomnienia. Więc nie wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 05.12.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 dziekuję za kolejne rady.!! już widzę, że nie ma się o co martwić z tymi ścianami:)-a ja naiwna myślałam, żę decyzja donośnie ścian to podstawa:D- więc rozważam pomysł 19cm maxa+20styro..tylko czy 19cm to nie za mało jak na ściany domu..tzn-czy ten dom postoi?? wiem-głupie może pytanie..ale Rodzice w domu mają taaakie mury o BK tez myślałam-ale gdzies na necie znalazłam informacje, że to trzeba łączyć z tynkami gipsowymi wew-a ja chyba nie chcę aż tak gładko w domu mieć-całe życie mieszkam w cem-wap, może to sentyment;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.12.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 BK mozna łączyć z czymkolwiek. U mnie będą tynki CW.Z ciekawości - jakie ściany sa w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 05.12.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Ja mam ścianę z BK 24 cm, styropian 15 cm a w środku tynki cem-wap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 06.12.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 BK mozna łączyć z czymkolwiek. U mnie będą tynki CW. Z ciekawości - jakie ściany sa w projekcie? sprawdziłam projekt..więc: ławy fundamentowe z betonu żwirowego ścany fundamentowe z betonu lanego na mokro ściany zew porotherm 25+ 14 styro w kropki, tynk cienkowarstwowy ściany wew cegła kratówka 12cm i 6cm cegły dziurawki ściany wew poddasza płyty g-k (wolę cegłę) strop-płyty żelbetowe (raczej będzie lany z gruszki-jeśli mogę to zamienić) wewnątrz tynk cem-wap (przy tym zostanę) koeljny problem, z któym sie zmagam i czytam forum o projekcie mojeog domu, to nadproże-a raczej ejgo brak w garażu (3cm)- bo to jest jakies minimum dla bramy uchylnej-a ja chciałam segmentową..wię jeszcze to musze rozgryźć-zanim będzie parter murowany-żeby wiedzieć jak murować-ale to już sie wybieram do hormana po rady:) umawiam sie też na spotkanie z kieorwnikiem bud- chociaż juz coś wiem o czym chcę rozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 06.12.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 A my mamy ścianę 4-ro warstwową max + 5 cm styro + cegła dziurawka + 10 cm styro nie było to bynajmniej zamierzone, tylko dom był długo budowany i standardy się zmieniły, więc i ściana się zmieniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.12.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 co do bramy segmentowej w hormannie wystarczy 11cm nadproża, w normstahlu chyba 22, z tym że najlepiej jest liczyć od poziomu gotowej posadzki w garażu + wysokośc wybranej bramy segmentowej (na stronach producentów znajdziesz standardowe wymiary) + wysokośc nadproża, dobrze trzymać sie standardu bo zawsze taniej bedziejezeli zadbasz tylko o wysokość nadproża to potem przy pomiarze otworu okaże sie ze np. otwór 2120mm, nadproże 110mm czyli typowa brama 2125 już nie wejdzie, sprawdź w internecie bądź w katlogach u sprzedawców jaki konkretnie otwór na gotowo i nadproże masz zrobić aby pasował pod montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 07.12.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Czyli podstawa to 2 warstwy. Oj trudne to wybory ale czasami tak jest. Tez nie wiem z czego będę robić domek myślę nad silikatami, porothermem albo kermazytem. Mieszkanie mam z porothermu 44 ale dom to chyba nie mieszkanie. Jestem z niego bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomfrel 08.12.2008 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 najlepiej murować z dużych bloczków Porothermu/Silki/gazobetonu białego.oszczędza się na ocieplaniu, zaprawie i czasie murowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts