Sławek... 13.03.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 ...czytaj ze zrozumieniem kolego.... ja nic nie polecam i niczego nie odradzam.... ja tylko proponuję się jeszcze zastanowić i przeanalizować kilka kwestii.... (co do ścian moich to zdradzę Ci, że mieszkam w bloku na osiedlu i nie mam zamiaru nikogo do tego przekonywać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 13.03.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Dzięki Sławku za odpowiedz Ja niestety jako kobieta zupełnie nie znająca się na skomplikowanej sztuce budowlanej,, polegam na opinii mężczyzn, którzy własnie tę ścianę zalecają. Co do trwałości , to chodzi mi o problem z jakim borykają się moi znajomi, tzn wydziobywanie przez ptaki styropianu )) przy ścianie dwuwarstwowej też ocieplenie może zostać zle położone. Ale to tylko takie moje przemyślenia teoretyka Zreszta decyzja już podjęta, czy słuszna , zobaczymy za parę lat ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 14.03.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 ... decyzja słuszna bo to Twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 20.03.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Odpowiedzcie mi proszę na jedno pytanie.Dlaczego znajduję tak mało ofert na pustaki ceramiczne na ścianę nośną szerokości 18,8 cm? Zamierzam postawić takiej grubości ścianę nośną. Konstrukcja 2W. Konstruktor nie ma nic przeciwko. Ale zastanawia mnie, że np. na Allegro na zapytanie >> (18,8 18.8 19) << otrzymałem 10 odpowiedzi (z czego dwie "prawdziwe"), na zapytanie >> 25 << ponad 250. To obrazuje pewien trend. (Do tego dochodzą pustaki u220, ale jak zdążyłem się zorientować, większość stawia je tak by uzyskać ścianę 25 lub 29, nie 19.) Rozumiem, że mała podaż wynika z niewielkiego popytu na taką ceramikę, ale z czego wynika niewielki popyt? W czym tkwi szkopuł? Głośność domu? Wiotkość ścian?Boję się, że ludzie nie budują takich ścian, bo "coś wiedzą" czego ja nie jestem świadom.A więc uświadomcie mnie. Dom - parterówka, na ścianę przyjdzie 18 lub 20 cm styropianu, konstrukcja dachu z wiązarów, a więc siły działające na ściany, będą do nich równoległe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 20.03.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Bo nie ma tak wielkiego producenta, któremu chciałoby się forsować nowy standard. Co przeszkadza żeby np. płyta GK miała szerokość 150 a nie 120 cm? Albo cegła długość 32,5 cm? Dla konstrukcji domu nie ma to żadnego znaczenia. Takiemu towarowi - żeby sprzedawał się na przyzwoitym poziomie - trzeba zrobić solidną kampanię reklamową, i to podpartą jakąś "naukową" teorią że zdrowiej, ekologiczniej, cieplej , zaangażować lobby konstruktorów i projektantów promujących takie rozwiązania itp. itd.. A tak to nawet lokalnej wytwórni pustaków żużlowych nie opłaci się wykonywać oddzielnej formy dla pojedynczego zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 20.03.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Bo nie ma tak wielkiego producenta, któremu chciałoby się forsować nowy standard. Co przeszkadza żeby np. płyta GK miała szerokość 150 a nie 120 cm? Albo cegła długość 32,5 cm? Dla konstrukcji domu nie ma to żadnego znaczenia. Takiemu towarowi - żeby sprzedawał się na przyzwoitym poziomie - trzeba zrobić solidną kampanię reklamową, i to podpartą jakąś "naukową" teorią że zdrowiej, ekologiczniej, cieplej , zaangażować lobby konstruktorów i projektantów promujących takie rozwiązania itp. itd.. A tak to nawet lokalnej wytwórni pustaków żużlowych nie opłaci się wykonywać oddzielnej formy dla pojedynczego zamówienia. Ale przecież ten, jak go nazywasz, nowy standard już od dawna istnieje. I ma więcej zalet, niż wad. Więcej miejsca w domu (u mnie +2 m2, czyli +2%), tańsza ściana, łatwiejsze i szybsze murowanie, brak efektu karykaturalnie grubych ścian (w przypadku mniejszych okien - więcej światła). Z wad, dostrzegam tylko (być może) głośność, wiotkość i ...to, że sąsiedzi tak nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 20.03.2010 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 i ...to, że sąsiedzi tak nie mają - to jedna z najważniejszych barier marketingowych na dzisiejszym rynku I tak jak pisałem - nikt tego nie propaguje, w każdym typowym projekcie ściana 2W rozpoczyna się od 25 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata1164 21.03.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Porotherm 30 szlifowany + styropian (na razie nie wiemy jakiej grubości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julies 23.03.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 beton komórkowy H+H 24 + styropian 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts