Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Proszę o pilną pomoc , co powinno być w umowie z architektem. Jakie obowiązki na nim ciążą, co powinienem od niego otrzymać aby uzyskać pozwolenie na budowę i aby więcej się z nim nie spotkać.

Kodaka

projekt architektoniczny, projekt konstrukcyjny w komplecie. reszta nalezy do ciebie.

dziwne podejscie... wspolczuje.

najlepsza wspolpraca z architektem jest taka, aby sprawowal jeszcze nadzor autorski, a w razie problemow na budowie pomagal w ich rozwiazywaniu.

zeby dostac pozwolenie na budowe:

- projekt architektoniczno budowlany z projektem zagospodarowania terenu (z obliczeniami konstrukcyjnymi) x4

- jego uprawnienia i wpis do Izby

- oswiadczenie projektanta o prawidlowym sporzadzeniu projektu

- informacja dotycząca bioz

dodatkowo mozesz zlecic:

- caly proces formalno prawny :

------ uzyskanie wypisu z planu, albo WZ, wystapienie o pozwolenie na budowe

------ uzyskanie warunkow i uzgodnien z wlascicielami sieci

- sporzadzenie projektow branzowych instalacji wewnetrznych

- sporzadzenie projektow przylaczy (zwykle wymagane przy skladaniu projektu do pozwolenia na budowe)

- sporzadzenie rysunkow wykonawczych konstrukcji

- sporzadzenie przedmiarow i kosztorysow

Dzięki za podpowiedź. Cholera tak to jest jak się człowiek nie zna..... Mam architekta, który miał załatwić całość formalności. Ponieważ nie były one sprecyzowane co chwila jestem zaskakiwany czymś nowym i o to coś nowego cena rośnie. A to projekt szamba, a to schemat jednokreskowy, a to....Z poprzedniej wypowiedzi wnioskuję, że standardowy projekt (część konstrukcyjny, część architektoniczna) nie zawiera projektów instalacji??? Czy dobrze rozumiem, że należy je osobno zrobić???

Kodaka

Ps. Co mnie jeszcze czeka

tak to jest, standardowo projekt indywidualny architektoniczno -budowlany nie zawiera projektow instalacji wewnetrznych. nie sa one wymagane do pozwolenia na budowe.

mozna je zlecic, ale rzadko kto to robi, czesciej pozniej wykonawca uzgadniajac z inwestorem albo tez projektantem sam robi instalacje bez projektow. oczywiscie warto w niektorych przypadkach zrobic te projekty - szczegolnie instalacje c.o.

Pełne instalacje wewnetrzne podniosą cene projektu jeszcze w górę.

Architekci nie robią ich standardowo, zeby obnizyc Wam ceny projektu.

co Cie czeka? hmm poczytaj ile sytuacji jest na budowie dopiero... :D

• 3 months później...
całkowita odpowiedzialność za adaptowany projekt

Cóz odpwoeidzielnośc to troche mało - właścicielprojektu czyli osoba lub biuro, które wykonało projekt musi wyrazić na piśmie zgodę na wszytskie zmiany dokonane przez tego znajmoego architekta. w Innym przypadku nie dostaniesz pozwolenia na budowe.

Kochani forumowicze chcę iść na wojnę z moim panem architetektem. Minęły już dwa miesiące jak według zawartej umowy powiniennem mieć upragnione pozwolenie na budowę. Niestety po zapłacie połowy kwoty za projekt prace stanęły w miejscu. Tygodniami nie odbierane telelefony przez pana architekta to standard. Osatnio coś drgnęło i jest nadzieja, że z kilku mieszęcznym opóźniniem złożymy dokumenty do urzędu. Według umowy za każdy dzień zwłoki cena projektu pomniejsza się o 1/2 procenta. Dlatego nawet jak otrzymam pozwolenie to i tak drugiej połowy za projekt nie powiniennem płacić.

Mam zatem pytanie. Czy po otrzymaniu pozwolenia na budowę dalej podczas budowy będę skazany na kontakty z panem architektem ?. Czy w trakcie prac będą wymagane jego podpisy lub akceptacje ?. Czy sporządzając w przyszłości przyłącza mediów architekt będzie musiał potwierdzić ich zgodność z projektem itp ?.

Doradźcie proszę czy jest szansa wygrać tą batalię.

BERGER

podczas budowy teoretycznie mozesz nie spotkać się już z architektem. Jeśli nie będziesz wprowadzał żadnych zmian wymagających jego zgody.

Co do opóźnienia - sprawdź w umowie, czy nie miałeś uwagi o przesunięciu terminu w przypadku opóźnień niezależnych od architekta - brak danych wyjściowych (mapy, WZ, warunki przyłączy itp). Jeśli miał wszystko i za opoznienie odpowiada wyłącznie on, to oczywiscie masz prawo egzekwować należne kary

• 2 months później...

Mam do Was pytanie bardzo dla mnie wazne.Jak byscie postapili w przypadku

1. znacznego przekroczenia terminu przez architekta, budowa miała sie zaczac na poczatku kwietnia, a ja jeszcze nie mam kompletu dokumentów projektowych(podobno wina konstruktora)

2.Archi, który "wyczaił" ze sie udzielam na forum, to mi zarzucił cyt "dyskusje ogólnopolska" i ze to mu utrudnia prace????bo wprowadzam poprawki i podwazam jego autorytet

3.Dom który miał byc tani w budowie, okazał sie bardzo drogi :evil: zapłaciłam mu juz czesc kasy, a reszte mam do zapłacenia.Wkurzona jestem jak jasna cholera i tak sobie dumam, co z tym fantem zrobic.

a miałaś umowę z nim ?

Jak nie miałaś - to powiedz że dziękujesz za współpracę i znajdź projekt typowy, choćby w kolekcjach Muratora, adaptację musi ci zrobić ktoś inny i OK.

A jak miałaś - to wiesz co masz w niej zapisane i zażądaj (na piśmie !) wydania gotowego projektu. Dużo mu już dałaś ? Może wypada później dochodzić swoich praw w jakiejś-tam izbie architektów, a tymczasem olać gościa i wybrać projekt typowy ....

Na tym forum też bywają architekci, niektórzy po to żeby wciskać inwestorom że warto wydać np. 10 kzł na projekt dedykowany bo tak jest najlepiej :))

powodzenia - Krzysiek

PS mieszkam "w projekcie typowym" za 1 kzł, + 2,5 kzł adaptacja do działki itp.

a miałaś umowę z nim ?

Jak nie miałaś - to powiedz że dziękujesz za współpracę i znajdź projekt typowy, choćby w kolekcjach Muratora, adaptację musi ci zrobić ktoś inny i OK.

A jak miałaś - to wiesz co masz w niej zapisane i zażądaj (na piśmie !) wydania gotowego projektu. Dużo mu już dałaś ? Może wypada później dochodzić swoich praw w jakiejś-tam izbie architektów, a tymczasem olać gościa i wybrać projekt typowy ....

Na tym forum też bywają architekci, niektórzy po to żeby wciskać inwestorom że warto wydać np. 10 kzł na projekt dedykowany bo tak jest najlepiej :))

powodzenia - Krzysiek

PS mieszkam "w projekcie typowym" za 1 kzł, + 2,5 kzł adaptacja do działki itp.

Mam skomplikowany teren i nie moge miec typowego projektu.Dałam mu juz 7000 :evil: a, zostało mi jeszcze do zapłaty 13000 :evil:nie podpisałam zadnej umowy :cry: i niestety nie ma terminu :evil: Moge mu nie zapłacic tylko ze mi sie cholernie spieszy, a kto mi tera projekt w tydzien zrobi :evil: Mam juz wszystkie uzgodnienia ZUD tylko brak kompletenej dokumentacji.Projekt jest robiony od grudnia!