Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba najgorszy :wink: ze względu na to ,że własciwie nas niczym się dokładnie w pracy zawodowej nie skupi.

I tak wszyscy skupiają się na kasie :roll: (inwestora). :wink:

Odwieczne prawo, każdy inwestor też się skupia na kasie kogoś innego i kółko się zamyka :wink:

• Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jakie sa srednie ceny za adaptacje tzn w sumie za dostosowanie do warunkow gruntowych (rozumiem ze zawsze robi sie badania gruntu i to w chodzi zakres ceny) wrysowanie w mapke zasadnicza i sprawdzenie projektu gotowego czy wszystko jest zrobione zgodnie z normami i to chyba wszystko? bo chyba proejkty przylaczy nie wchodza w zakres adaptacji?

a orientuje sie ktos moze jakie sa ceny za to zeby architekt skompletowal i zlozyl wszystkie dokumenty na pozwolenie na budowe?

U mnie w srodku zachodniopomorskim gdzie architektow jest na lekarstwo cena 2500zl do uzyskania pozwolenia, czyli przylacza badania itp Moja jeszcze tylko mapa zasadnicza czyli 600zl.Dodam ze zadnych wiekszych przerobek nie robilem.

Niestety ludzie ci wykorzystuja nie wiedze inwestorow i nawet nie informuja ze mozna samemu zlozyc papierki w starostwie. Rozmowa zawsze jest na temat kompleksowej uslugi. Dla przykladu podam ze jeden niby architekt ma biuro projekltowe ale nie ma uprawnien:) rysuje praktycznie wszystko sam lacznie z przylaczami itp. zas ma znajomuch "sspecjalistow" z pieczatkami. Nawet nie ukrywa tego.

U mnie w srodku zachodniopomorskim gdzie architektow jest na lekarstwo cena 2500zl do uzyskania pozwolenia, czyli przylacza badania itp Moja jeszcze tylko mapa zasadnicza czyli 600zl.Dodam ze zadnych wiekszych przerobek nie robilem.

Niestety, kolejne nowelizacje prawa budowlanego ciągle zawężają krąg ludzi uprawnionych do takiej pracy, jakby to najwięcej katastrof budowlanych było na budowach domów indywidualnych. No i faktycznie znam wiele przypadków, kiedy architekt jest od przystawiania pieczątki, a pracę wykonuje ktoś inny. Tyle że tym innym jest najczęściej budowlaniec, który faktycznie ma wiedzę w temacie, a możliwości podpisania pozbawia go kolejna regulacja ustawy.

ci co się często lepiej znają nie mogą się pod papierami podpisać oficjalnie :evil:

A TO POLSKA WŁAŚNIE !!!

rozpanoszyła sie klika - tzw. izby inzynierów, która żąda haraczu / oni to nazywaja "składki"/

jesli trafi sie jakis odwazny architekt i nie zapisze sie do tej sitwy i nie opłaci im haraczu to oni zabraniają mu wykonywac zawód ...

takie mamy bandyckie prawo :-?

To nie tylko architekci.

Tajemnicą poliszynela jest fakt, że urzędnicy Ministerstwa Finansów i Izb Skarbowych wielkie pieniądze robią nie na łapówkach, ale na prowadzeniu 1-2 dniowych kursów objaśniających księgowym "co ustawodawca miał na myśli". Oczywiście, to ci sami urzędnicy uprzednio tak przygotowali paragrafy, aby tylko oni mogli je wytłumaczyć.

Witam,

Chce kupic projekt gotowy z http://www.krajobrazy.com.pl , ale męczy mnie jedna sprawa: czy będę musiał po zakupie tego projektu udac sie do jakiegoś architekta żeby go zaodoptował??? (tzw.architekt adaptacyjny)

Poradzcie mi jak ta sprawa wygląda.Czy po zakupie projektu jesteśmy skazani sami na siebie czy możemy siegac po porady do autora projektu?

Apropo czy ktos zamierza wybudowac dom Orzech 109.50 m2 + wariantowo garaż 19.30 m2.

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/orzech/#nowhere

• 1 month później...

Witam.Ponieważ jestem na początku drogi , szukam projektu i kogoś kto się tym zajmie,zastanawiam się czy jest sens zlecic adaptację i resztę spraw związanych z projektem komuś spoza mojego miasta.Nie ukrywam,że liczy się cena i czas-o połowę taniej i szybciej.Ale czy nie będzie to dla mnie zbyt uciążliwe?Ile razy trzeba się spotkać z architektem,czy on wizytuje budowę?Wiele spraw mozna chyba uzgodnić telefonicznie i mailem?Nie jest dla mnie problemem pojechać kilka razy 30-40km.No ale właśnie ile razy?

Dziękuję z góry za wszystkie uwagi i sugestie

Może nie wszędzie jest tak jak ja sie spotkałe, oj przepraszam nie ja tylko sąsiad, zrobił tak jak ty chcesz zrobićł,.....

co z tego wyszło ??

2 lata już załatwia zezwolenie na budowę i nie załatwił, to się to nie podoba urzędasowi to znowu cos innego, jednym słowem ma sporo kłopotów.

Ponoć jest takie nie pisane prawo że jak projektant jest z innego terenu to nie powinien się wtrącać, jednym słowem rejonizacja :wink:

Tak wiec mogą być problemy, ale może coś się zmieniło ??

Witam.Ponieważ jestem na początku drogi , szukam projektu i kogoś kto się tym zajmie,zastanawiam się czy jest sens zlecic adaptację i resztę spraw związanych z projektem komuś spoza mojego miasta.Nie ukrywam,że liczy się cena i czas-o połowę taniej i szybciej.Ale czy nie będzie to dla mnie zbyt uciążliwe?Ile razy trzeba się spotkać z architektem,czy on wizytuje budowę?Wiele spraw mozna chyba uzgodnić telefonicznie i mailem?Nie jest dla mnie problemem pojechać kilka razy 30-40km.No ale właśnie ile razy?

Dziękuję z góry za wszystkie uwagi i sugestie

zależy czy przystojny

my mieliśmy projekt indywidualny i architekta z innego miasta. ( 80 km od uwczesnego naszego miejsca zamieszkania, 140 do inwestycji i urzędu).Troche zakrętu z tym było, ale dalismy radę :lol: Spotkac się jednak kilka razy trzeba, jestes pwena, że ten dalszy będzie szybszy? Nasz kilka razy przekładał spotkania.

Pani w urzędzie fakycznie się zdziwiła, że architekt zupełnie obcy, ale jakichs tam wybitnych problemów nie było.

Chociaż,okazało sie, że trzeba uzupełnić dokumentację i musiał przyjechać, niby twierdził, ze się baba czepia, ale okazało się, że miała rację.

Ja kupiłem gotowy projekt od firmy architektonicznej z drugiego końca Polski, ale zmiany nanosiłem u lokalnego rewolwerowca.

2 powody

1) zmiany wymagaly jednak w moim przypadku czestych konsultacji i wizyt - jesli doskonale wiesz czego chcesz i architekt jest kumaty byc moze wystarczy spotkac sie dwa razy - raz zeby zlecic robote i powiedziec co sie chce zmienic, dwa zeby odebrac poprawiony porjekt

2) wspomniany lokalny rewolwerowiec zajal sie rowniez zalatwianiem pozwolenia na budowe i innych formalnosci w lokalnych urzedach.