Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hm.

Skoro w umowie nie ma zapisu o odstąpieniu, to nie oznacza, ze nie możesz odstąpić od umowy.

Może tak:

Zapytaj go, na ile wycenia dotychczasową swoja pracę przy projekcie a na ile pozostałą do zrobienia?

Po uzgodnieniu wyceny dotychczasowej pracy będziesz miała konkretną kwotę i argumenty.

Wtedy podejmiesz ostateczną decyzję.

Ja spróbowałabym porozmawiać, też jestem na etapie projektu, więc wszystko przede mną, może sama się zdziwię :)

• 1 year później...
Witam. Czy ktoś z Was słyszał o firmie Piotra Kupisa RAIOS DEVELOPMENT z Końskich? Otrzymałam od nich ciekawą ofertę wykonania projektu indywidualnego domku jednorodzinnego, ale mieszkam kilkadziesiąt kilometrów od siedziby firmy i zanim się tam wybiorę szukam wszelkich informacji o firmie, ale internet milczy i to mnie zastanawia. Bardzo proszę o wypowiedzi, jeśli ktoś słyszał cokolwiek o tej firmie. Z góry dziękuję za pomoc.

Co do pytania w tytule:

Lista czynnych architektów jest tutaj: https://extranet.iarp.pl/lista/

Tak można sprawdzić czy osoba podająca się za architekta rzeczywiście nim jest (architekt nie jest tytułem prawnie chronionym w PL), ma uprawnienia, opłaconą składkę i wymagane ubezpieczenie - tzn. jest czynnym członkiem Izby Architektów i może wykonywać projekty budowlane. Na tej liście znajdują się wszystkie takie osoby.

Uprawnionymi osobami do projektowania domów są także czasem inżynierowie budownictwa, tu ich lista: https://extranet.iarp.pl/lista/ - lecz nie są to architekci.

A tak poza tym najlepiej sprawdzić co architekt wcześniej zaprojektował albo jak się układała współpraca z klientami. Jeśli internet milczy, to zawsze możesz go poprosić o jakieś namiary.

Jeżeli Twoja "atrakcyjna oferta" jest w granicach 5k zł to zaczął bym się zastanawiać czy gość nie próbuje Cię nabić w butelkę.

I nie mówię tutaj o braku uprawnień, ale w cenie może liczyć tylko projekt architektoniczno budowlany (a przecież trzeba jeszcze zaprojektować przyłącze wodne, kanalizacyjne, prądowe, zagospodarowanie działki, etc.).

Mi mój architekt wykonał projekt indywidualny za 9.5k i wykonał wszystko w 100%. Czekam już na pozwolenie na budowę. W cenie mam gwarancję, że dostanę to pozwolenie. Ale niestety architekt z dolnośląskiego :)

• 2 weeks później...
W cenie mam gwarancję, że dostanę to pozwolenie.

Bo dostanie pozwolenia nie zależy od jakości projektu (nikt go nie weryfikuje merytorycznie) a zależy od zgodności m.in. MPZP oraz wymaganiami do uzyskania PNB.

Odnoście wątkotwórcy -sprawdź tak jak pisał Robert, czy oferujący posiada uprawnienia. Jeśli nie posiada - podziękuj.