choina 20.09.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Skoro jest tylko rysunek, to sprawa powinna być łatwiejsza. Ja bym na Twoim miejscu na spokojnie pogadał z architektem, powiedział co sądzę o jego pracy i ze jednak chciałbym z jego usług zrezygnować. Zobaczysz co Ci powie, czy zechce kasy, czy nie. Jak zareaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 17.10.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Hm. Skoro w umowie nie ma zapisu o odstąpieniu, to nie oznacza, ze nie możesz odstąpić od umowy. Może tak: Zapytaj go, na ile wycenia dotychczasową swoja pracę przy projekcie a na ile pozostałą do zrobienia? Po uzgodnieniu wyceny dotychczasowej pracy będziesz miała konkretną kwotę i argumenty. Wtedy podejmiesz ostateczną decyzję. Ja spróbowałabym porozmawiać, też jestem na etapie projektu, więc wszystko przede mną, może sama się zdziwię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piratkaxx 17.10.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam. Czy ktoś z Was słyszał o firmie Piotra Kupisa RAIOS DEVELOPMENT z Końskich? Otrzymałam od nich ciekawą ofertę wykonania projektu indywidualnego domku jednorodzinnego, ale mieszkam kilkadziesiąt kilometrów od siedziby firmy i zanim się tam wybiorę szukam wszelkich informacji o firmie, ale internet milczy i to mnie zastanawia. Bardzo proszę o wypowiedzi, jeśli ktoś słyszał cokolwiek o tej firmie. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.10.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Co do pytania w tytule: Lista czynnych architektów jest tutaj: https://extranet.iarp.pl/lista/ Tak można sprawdzić czy osoba podająca się za architekta rzeczywiście nim jest (architekt nie jest tytułem prawnie chronionym w PL), ma uprawnienia, opłaconą składkę i wymagane ubezpieczenie - tzn. jest czynnym członkiem Izby Architektów i może wykonywać projekty budowlane. Na tej liście znajdują się wszystkie takie osoby.Uprawnionymi osobami do projektowania domów są także czasem inżynierowie budownictwa, tu ich lista: https://extranet.iarp.pl/lista/ - lecz nie są to architekci. A tak poza tym najlepiej sprawdzić co architekt wcześniej zaprojektował albo jak się układała współpraca z klientami. Jeśli internet milczy, to zawsze możesz go poprosić o jakieś namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 21.10.2014 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Jeżeli Twoja "atrakcyjna oferta" jest w granicach 5k zł to zaczął bym się zastanawiać czy gość nie próbuje Cię nabić w butelkę. I nie mówię tutaj o braku uprawnień, ale w cenie może liczyć tylko projekt architektoniczno budowlany (a przecież trzeba jeszcze zaprojektować przyłącze wodne, kanalizacyjne, prądowe, zagospodarowanie działki, etc.). Mi mój architekt wykonał projekt indywidualny za 9.5k i wykonał wszystko w 100%. Czekam już na pozwolenie na budowę. W cenie mam gwarancję, że dostanę to pozwolenie. Ale niestety architekt z dolnośląskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 31.10.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 W cenie mam gwarancję, że dostanę to pozwolenie. Bo dostanie pozwolenia nie zależy od jakości projektu (nikt go nie weryfikuje merytorycznie) a zależy od zgodności m.in. MPZP oraz wymaganiami do uzyskania PNB. Odnoście wątkotwórcy -sprawdź tak jak pisał Robert, czy oferujący posiada uprawnienia. Jeśli nie posiada - podziękuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts