Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bry

Problem mam nastepujacy.

Chcę w umowe o realizacja projektu indywidulanego domku dodać zapis o OC architekta wpisac, a on mi na to, ze przepisy zmienily sie w kwietniu i nie ma czegos takiego. Nie ma sensu jego zdaniem wpisywac do umowy punktu o polisie OC.

Twierdzi ze jego polisa jest w Izbie Architektow i to Izba zajmuje sie tymi sprawami i w tym momencie (tzn. zapis o OC w umowie o projekt indywiduanly) jest bezzasadny.

Czy ma czlowiek racje? Co o tym sądzicie?

Na chlopski rozum poczatkujacego inwestora - nie pasuje mi to ....ale pewnie sie jeszcze sporo naucze po drodze :wink:

• Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

także jestem ubezpieczony poprzez Izbę (umowa zbiorowa) i dostałem zaswiadczenie. Można jednak byc ubezpieczonym indywidualnie - nie poprzez Izbę i Izba wtedy nic o tym nie wie. Poproś, żeby Ci pokazał jakies poświadczenie ubezpieczenia.

Uprawnienia nie wiążą się z ubezpieczeniem, nie jestes w stanie sprawdzic w Izbie czy jest ubezpieczony jeśli ubezpieczał się indywidualnie

także jestem ubezpieczony poprzez Izbę (umowa zbiorowa) i dostałem zaswiadczenie. Można jednak byc ubezpieczonym indywidualnie - nie poprzez Izbę i Izba wtedy nic o tym nie wie. Poproś, żeby Ci pokazał jakies poświadczenie ubezpieczenia.

Uprawnienia nie wiążą się z ubezpieczeniem, nie jestes w stanie sprawdzic w Izbie czy jest ubezpieczony jeśli ubezpieczał się indywidualnie

..ale w Izbie musi być ubezpieczony - chyba nie można zrezygnować z obowiązkowego ubezpieczenia poprzez Izbę? Można? Przynajmniej w PZiTB uprawnienia wiążą się z ubezpieczeniem choć do pewnej ,ograniczonej kwoty - powyżej tzreba dopałacać.

• 5 months później...
  • 4 weeks później...

W internecie sprawdzisz tylko czy ma uprawnienia.

Trzeba porozmawiać z :

-inwestorami którzy już zamawiali u niego projekt-jak układała się współpraca.

-wykonawcami którzy budowali według jego projektu-czy był wykonalny.

-w izbie architektów,ale osobiście.Czasami można się ciekawych rzeczy dowiedzieć.

-spisać dokładną umowę obejmującą zakres projektu i uzgodnień( zakres projektu wykonawczego).

-NIGDY NIE OPIERAć SIę NA PREZENTOWANYCH PRZEZ NIEGO WIZUALKACH. Tylko rzeczywiste realizacje.

-zwrócić uwagę czy część konstrukcyjną opracował albo uzgodnił uprawniony konstruktor.

-nie ulegać dobremu wrażeniu.w miarę upływu czasu wszystko może się zmienić.

-terminy!!! to najsłabszy punkt architektów.

-nie brac projektu za wszelką cenę (bo czas ucieka,sezon sie marnuje)

-nie wierzyć w zapewnienia że pewne rzeczy wyjdą w czasie budowy(i tak wyjdą) i wtedy się poprawi.

Ja i tak sie strasznie naciąłem...

Wymaga to zgody architekta. W przypadku projektu indywidualnego wszystko zależy od dobrej woli...

W projektach gotowych do adaptacji są standardowe zgody i nie trzeba się pytać. Jak chce się zrobić adaptację wykraczającą poza w/w zgodę to trzeba się zwócić o wyrażenie dodatkowej zgody. Ja z Archon+ nie miałem żadnego problemu, udzielili mi błyskawicznie.

• 1 month później...

Jako przyszła inwestorka spać po nocach nie mogę bo ciągle dręczą mnie jakies nowe koszmarki :x związane z budową naszego domeczku :D

Czy prawdą jest to, że architekt musi być członkiem izby architektów danego województwa :o ?

Ja poznałam pewną Panią architekt i niestety nie wiem czy Ona jest członkinią tegoż towarzystwa 8) .

Mam zamiar poprosić ją o projektowanie naszego domku bo widziała jeje kilka projektów i robią wrażanie naprawdę :lol:

dajcie jakiż nak jesli cos wiadomo wam na ten temat :wink: