Barrtekus 26.08.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Bry Problem mam nastepujacy. Chcę w umowe o realizacja projektu indywidulanego domku dodać zapis o OC architekta wpisac, a on mi na to, ze przepisy zmienily sie w kwietniu i nie ma czegos takiego. Nie ma sensu jego zdaniem wpisywac do umowy punktu o polisie OC. Twierdzi ze jego polisa jest w Izbie Architektow i to Izba zajmuje sie tymi sprawami i w tym momencie (tzn. zapis o OC w umowie o projekt indywiduanly) jest bezzasadny. Czy ma czlowiek racje? Co o tym sądzicie? Na chlopski rozum poczatkujacego inwestora - nie pasuje mi to ....ale pewnie sie jeszcze sporo naucze po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.08.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Musi chyba przedstawić kopię zaświadczenia z izby oraz na podstawie nr uprawnień możesz sprawdzić np. w internecie czy są aktualne co wiąże się też z ubezpieczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.08.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 także jestem ubezpieczony poprzez Izbę (umowa zbiorowa) i dostałem zaswiadczenie. Można jednak byc ubezpieczonym indywidualnie - nie poprzez Izbę i Izba wtedy nic o tym nie wie. Poproś, żeby Ci pokazał jakies poświadczenie ubezpieczenia. Uprawnienia nie wiążą się z ubezpieczeniem, nie jestes w stanie sprawdzic w Izbie czy jest ubezpieczony jeśli ubezpieczał się indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.08.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 także jestem ubezpieczony poprzez Izbę (umowa zbiorowa) i dostałem zaswiadczenie. Można jednak byc ubezpieczonym indywidualnie - nie poprzez Izbę i Izba wtedy nic o tym nie wie. Poproś, żeby Ci pokazał jakies poświadczenie ubezpieczenia. Uprawnienia nie wiążą się z ubezpieczeniem, nie jestes w stanie sprawdzic w Izbie czy jest ubezpieczony jeśli ubezpieczał się indywidualnie ..ale w Izbie musi być ubezpieczony - chyba nie można zrezygnować z obowiązkowego ubezpieczenia poprzez Izbę? Można? Przynajmniej w PZiTB uprawnienia wiążą się z ubezpieczeniem choć do pewnej ,ograniczonej kwoty - powyżej tzreba dopałacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.08.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 nie, mozna się ubezpieczac indywidualnie ale jest wtedy nieco drozej. przynajmniej tak jest w IA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.08.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 nie, mozna się ubezpieczac indywidualnie ale jest wtedy nieco drozej. przynajmniej tak jest w IA. Nie wiedziałem,że aż takie różnice są pomiędzy IA a PZiTB.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 25.02.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Wybieramy projekt indywidualny-ale powiedzcie mi jak sprawdzić doświadczenie i uprawnienia architekta który będzie nam robił projekt?? Na co zwrócić uwagę?? Proszę o porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 26.02.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Proszę o radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 24.03.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Poproś żeby Ci dał namiary na ludzi, którzy zbudowali z jego projektu i porozmawiaj z nimi czy są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 25.03.2006 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 A uprawnienia można sprawdzić w internecie w izbie architektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 25.03.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 W internecie sprawdzisz tylko czy ma uprawnienia.Trzeba porozmawiać z :-inwestorami którzy już zamawiali u niego projekt-jak układała się współpraca.-wykonawcami którzy budowali według jego projektu-czy był wykonalny.-w izbie architektów,ale osobiście.Czasami można się ciekawych rzeczy dowiedzieć.-spisać dokładną umowę obejmującą zakres projektu i uzgodnień( zakres projektu wykonawczego).-NIGDY NIE OPIERAć SIę NA PREZENTOWANYCH PRZEZ NIEGO WIZUALKACH. Tylko rzeczywiste realizacje.-zwrócić uwagę czy część konstrukcyjną opracował albo uzgodnił uprawniony konstruktor.-nie ulegać dobremu wrażeniu.w miarę upływu czasu wszystko może się zmienić.-terminy!!! to najsłabszy punkt architektów.-nie brac projektu za wszelką cenę (bo czas ucieka,sezon sie marnuje)-nie wierzyć w zapewnienia że pewne rzeczy wyjdą w czasie budowy(i tak wyjdą) i wtedy się poprawi. Ja i tak sie strasznie naciąłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Proszę o radę! ogłos konkurs na projekt ... niech wygra najlepszy ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 25.03.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 i jeszcze jedno. Architekt nie dokonuje obliczeń konstrukcyjnych (jakbyś coś chciał zmieniać) tylko to robi inżynier. A inżynier z uprawnieniami może Ci zrobić adaptację gotowego projektu i bedzie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 25.03.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Wymaga to zgody architekta. W przypadku projektu indywidualnego wszystko zależy od dobrej woli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 25.03.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Wymaga to zgody architekta. W przypadku projektu indywidualnego wszystko zależy od dobrej woli... W projektach gotowych do adaptacji są standardowe zgody i nie trzeba się pytać. Jak chce się zrobić adaptację wykraczającą poza w/w zgodę to trzeba się zwócić o wyrażenie dodatkowej zgody. Ja z Archon+ nie miałem żadnego problemu, udzielili mi błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylala 05.05.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Jako przyszła inwestorka spać po nocach nie mogę bo ciągle dręczą mnie jakies nowe koszmarki związane z budową naszego domeczku Czy prawdą jest to, że architekt musi być członkiem izby architektów danego województwa ? Ja poznałam pewną Panią architekt i niestety nie wiem czy Ona jest członkinią tegoż towarzystwa . Mam zamiar poprosić ją o projektowanie naszego domku bo widziała jeje kilka projektów i robią wrażanie naprawdę dajcie jakiż nak jesli cos wiadomo wam na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 05.05.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Tak, musi być członkiem Izby Architektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 05.05.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 paweu ma racje musi byc członkiem Izby Architektów i musi mieć opłacone składki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.05.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 i druga część pytania: NIE, nie musi byc członkiem IA z danego województwa. Wystarczy, że opłaca składki i posiada członkostwo w jakiejkolwiek Okręgowej Izbie Architektów w Polsce. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylala 10.05.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 oświećcie mnie błagam czy mogę udać się do architekta z domkiem wyrysowanym przez siebie i poprosic go tylko o przeniesienie tego na odpowiedni papier i zaopatrzenie odpowiednia pieczęcią, bo nie wiem ile taka przyjmność może mnie kosztować naszych drogich pln-ów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts