Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wyrysowanym, czy zaprojektowanym?

Bo różnica jest znaczna - obliczenia, dobór materiałów itp. Sam rysunek to tylko część projektu.

I chyba wszystko zależy od architekta i od tego co będzie musiał zrobić. Jeżeli będzie miał z tym dużo roboty to cena raczej powali (projekty robione na zamówienie do najtańszych nie należą). Jeżeli natomiast dasz mu gotowy Projekt, który on będzie musiał tylko sprawdzić i podpisać, to kto wie?

Chociaż szczerze przyznam, że gdybym był architektem, to bym do takiej sprawy podchodził ostrożnie. W końcu jakaś tam odpowiedzialność za tą pieczątką i podpisem stoi.

JA za projekt który był robiony na zamówienie dałam 3 tyś.też miałam zarys tego co chcę i architek narysował ,potem wproadziłam kilka zmian i gotowe!Za wszystkie mapki ,projakty;prądu wody i kanalizacji itp.2,5 tyś.a za nadzór budowlany 1,5 tyś.wszystko razem 7 tyś.

( też jestem ze śląska) :lol:

Wszystko zależy jak wzięty architekt, gdzie siedzi, na ile potrzebuje kasy.

Miałem do czynienia z wieloma, i ceny za to samo lub dostatecznie podobne różniły sie od 100 % w Polsce powiatowej do 400% za NAZWISKO w Warszawce.

Nie ma taryfy, są ludzie co kochają pieniądze.

Idź i negocjuj.

• 1 month później...
Ostatnio słyszałam o sprawdzaniu projektu , o kolejnej osobie na drodze projektu której trzeba zapłacic w ramach projektu. Powiem tylko że jestem w trakcie zamawiania projektu małej gastronomii i bedzie mnie to prawdopodobnie czekało. Jakie sa koszty z tym związane ile trzeba zapłaci "sprawdzajacemu"?

• 1 month później...

architekt jak sama nazwa wskazuje, jest od architektury, nawet nie od konstrukcji budynku, on jak ma wizję to przelewa ją na papier,

za co pożniej z reguły płaci i to słono inwestor, :-?

niestety architektów z prawdziwego zdarzenia jest mało, :cry:

instalacje powinien projektować ktoś kto ma uprawnienia projektowe w zakresie instalacji sanitarnych,

z reguły nie koliduje to z projektem architektonicznym, no chyba, że architekt naprawdę jest natchniony

ale to i tak później do wizji architekta musi dostosować się, albo projektant, albo instalator

Witam.

jak w tytule - jakie są wasze doświadczenia - zlecacie projekt instalacji (woda, prąd, gaz itp) architektowi, czy robią to wykonawcy instalacji? co jest sensowniejsze?

To zależy od kasy.

Mój znajomy (szef) zlecił wykonanie projektu architektowi. Temat brzmiał: Dom w stylu dworku szlacheckiego. Po pewnym czasie architekt przedstawił wstępnš koncepcję - szkice bryły i poszczególnych kondygnacji. Oczywiœcie szkice uwzględniały rozkład pomieszczeń, a nawet wyposażenia i mebli. także otoczenia. Znajomy dumał nad tym ponad 3 tygodnie, konsultujšc z rodzinš, bliższymi i dalszymi (to ze mnš) znajomymi. (Ze mnš dlatego, że moja żona jest budowlańcem, ale o mniejszych uprawnieniach, tym niemniej od paru lat robi różne poprawki do projektów. Zresztš dzięki tej konsultacji ze mnš zaoszczędził ok 100 tauzenów).

Po uzgodnieniu z architektem wersji ostatecznej, padły pytania o projekty instalacji. Okazało się, że architekt miał znajomych branżystów, których polecał, ale sposób postępowania był podobny. Gdyby koncepcja nie spodobała się szefowi, to miał prawo nie skorzystać ze znajomych architekta i powierzyć projektowanie innym.

Wszystko zależy od tego, czy wstępna koncepcja projektanta odpowiada inwestorowi.

Dobry architekt może coś pomóc w zakresie zaprojektowania ośwetlenia co łączy się z instalacją elektryczną. Raczej nie zna się na instalacjach sanitarnych. W moim projekcie napisano, że instalacje ciepłej i zimnej wody planuje sie wykonać z polipropylenu łączonego przez klejenie co jest istotnym novum bo wszyscy producenci dopuszczają łączenie polipropylenu przez zgrzewanie :lol:

1.Zawsze lepiej jest coś robić z projektem niż bez. Pytanie czy to ma robic architekt? - architekt może zasugerować oświetlenia, ale jakie to mają być obwody, sposób połączenia to już elektryk

2.Nawet mając projekt może się okazać, że kołnierz rury kanalizacyjnej został zamocowany za wysoko i trzeba kuć, aby do wanny czy brodzika nie wchodzić później po schodkach :D (polecam skecz z kabaretu Moralnego Niepokoju "Panie Majster" - "... i co z tego, że pan tę rurę mierzył skoro montowałem ją ja..." http://kabarety.fani.pl/articles.php?id=77 )

Nie zlecaliśmy projektowania instalacji.

Trafiliśmy na sensownego elektryka (trochę musieliśmy hamować jego zapędy). Na planie domu naniosłam, gdzie mają być lampy, kinkiety, gniazdka, na jakiej wysokości, w którym miejscu mają być załączane i wystarczyło.

Instalacje hydrauliczne powierzyliśmy hydraulikowi. Wyszło prawie dobrze. Ponieważ nie konsultował z nami szczegółów nie obyło się bez poprawek. prawdopodobnie, gdybyśmy widzieli projekt można by tego uniknąć[/url]