paweu 10.05.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Oczywiście możesz się tak udać, ale nie wierzę, że cena będzie w okolicach ceny za projekt typowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 10.05.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wyrysowanym, czy zaprojektowanym?Bo różnica jest znaczna - obliczenia, dobór materiałów itp. Sam rysunek to tylko część projektu.I chyba wszystko zależy od architekta i od tego co będzie musiał zrobić. Jeżeli będzie miał z tym dużo roboty to cena raczej powali (projekty robione na zamówienie do najtańszych nie należą). Jeżeli natomiast dasz mu gotowy Projekt, który on będzie musiał tylko sprawdzić i podpisać, to kto wie? Chociaż szczerze przyznam, że gdybym był architektem, to bym do takiej sprawy podchodził ostrożnie. W końcu jakaś tam odpowiedzialność za tą pieczątką i podpisem stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylala 10.05.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 dzięki, dzięki kamień z serca narzaie jest to tylko zwykły rysuneczek bez pomiarów, ale mam jakiś miesiac na zapasie także myślę, że sie uda dopełnic resztę a architekta poproszę o zweryfikowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 10.05.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Jeśli dobrze rozumiem - to chcesz architektowi przedstawić koncepcję budynku, a on ma zrobić projekt. Czy tak? Jeśli tak, to przygotuj się na duże koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylala 10.05.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 tak zamierzałam ale jak duuuuuuuuuużżżżżżżżżżżżeeeeeeeeeeeeee są te koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 10.05.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Koncepcja to jakieś 20-30% wartości projektu. Tylko pytanie, czy Twoja koncepcja jest prawidłowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 10.05.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Tego dokładnie to nie wiem. Spytaj owego architekta. Na pewno droższe od projektu gotowego. Prawdopodobnie dość znacznie. Nie chcę strzelać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylala 10.05.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 a dlaczego koncepcja może być niewłaściwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 10.05.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Może masz nienormowe schody, za dużą rozpiętość stropów, zbyt mało kominów, zbyt małą kotłownię, brak odpowiednich ścian nośnych i inne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylala 10.05.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 no to nie będzie tak źle bo nie jestm szczegónie konfliktowa a poza tym arcjitekt to architekt serdecznie dziękuję za pościki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 10.05.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68452 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia1121 10.05.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 JA za projekt który był robiony na zamówienie dałam 3 tyś.też miałam zarys tego co chcę i architek narysował ,potem wproadziłam kilka zmian i gotowe!Za wszystkie mapki ,projakty;prądu wody i kanalizacji itp.2,5 tyś.a za nadzór budowlany 1,5 tyś.wszystko razem 7 tyś. ( też jestem ze śląska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 10.05.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wszystko zależy jak wzięty architekt, gdzie siedzi, na ile potrzebuje kasy.Miałem do czynienia z wieloma, i ceny za to samo lub dostatecznie podobne różniły sie od 100 % w Polsce powiatowej do 400% za NAZWISKO w Warszawce. Nie ma taryfy, są ludzie co kochają pieniądze.Idź i negocjuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokko9 19.06.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Ostatnio słyszałam o sprawdzaniu projektu , o kolejnej osobie na drodze projektu której trzeba zapłacic w ramach projektu. Powiem tylko że jestem w trakcie zamawiania projektu małej gastronomii i bedzie mnie to prawdopodobnie czekało. Jakie sa koszty z tym związane ile trzeba zapłaci "sprawdzajacemu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 16.08.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 jak w tytule - jakie są wasze doświadczenia - zlecacie projekt instalacji (woda, prąd, gaz itp) architektowi, czy robią to wykonawcy instalacji? co jest sensowniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 16.08.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 jeżeli wiesz jak bedzie wykończony dom, gdzie i jakie źródła światła, gdzie i jakie sprzety to zleć taki projekt. Jeżeli nie masz aż tak precyzyjnych planów to zdaj się na improwizację z wykonawcami (ja wybrałem wyjście nr 2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.08.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 architekt jak sama nazwa wskazuje, jest od architektury, nawet nie od konstrukcji budynku, on jak ma wizję to przelewa ją na papier, za co pożniej z reguły płaci i to słono inwestor, niestety architektów z prawdziwego zdarzenia jest mało, instalacje powinien projektować ktoś kto ma uprawnienia projektowe w zakresie instalacji sanitarnych, z reguły nie koliduje to z projektem architektonicznym, no chyba, że architekt naprawdę jest natchniony ale to i tak później do wizji architekta musi dostosować się, albo projektant, albo instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.08.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. jak w tytule - jakie są wasze doświadczenia - zlecacie projekt instalacji (woda, prąd, gaz itp) architektowi, czy robią to wykonawcy instalacji? co jest sensowniejsze? To zależy od kasy. Mój znajomy (szef) zlecił wykonanie projektu architektowi. Temat brzmiał: Dom w stylu dworku szlacheckiego. Po pewnym czasie architekt przedstawił wstępnš koncepcję - szkice bryły i poszczególnych kondygnacji. Oczywicie szkice uwzględniały rozkład pomieszczeń, a nawet wyposażenia i mebli. także otoczenia. Znajomy dumał nad tym ponad 3 tygodnie, konsultujšc z rodzinš, bliższymi i dalszymi (to ze mnš) znajomymi. (Ze mnš dlatego, że moja żona jest budowlańcem, ale o mniejszych uprawnieniach, tym niemniej od paru lat robi różne poprawki do projektów. Zresztš dzięki tej konsultacji ze mnš zaoszczędził ok 100 tauzenów). Po uzgodnieniu z architektem wersji ostatecznej, padły pytania o projekty instalacji. Okazało się, że architekt miał znajomych branżystów, których polecał, ale sposób postępowania był podobny. Gdyby koncepcja nie spodobała się szefowi, to miał prawo nie skorzystać ze znajomych architekta i powierzyć projektowanie innym. Wszystko zależy od tego, czy wstępna koncepcja projektanta odpowiada inwestorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 17.08.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Dobry architekt może coś pomóc w zakresie zaprojektowania ośwetlenia co łączy się z instalacją elektryczną. Raczej nie zna się na instalacjach sanitarnych. W moim projekcie napisano, że instalacje ciepłej i zimnej wody planuje sie wykonać z polipropylenu łączonego przez klejenie co jest istotnym novum bo wszyscy producenci dopuszczają łączenie polipropylenu przez zgrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 17.08.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 1.Zawsze lepiej jest coś robić z projektem niż bez. Pytanie czy to ma robic architekt? - architekt może zasugerować oświetlenia, ale jakie to mają być obwody, sposób połączenia to już elektryk 2.Nawet mając projekt może się okazać, że kołnierz rury kanalizacyjnej został zamocowany za wysoko i trzeba kuć, aby do wanny czy brodzika nie wchodzić później po schodkach (polecam skecz z kabaretu Moralnego Niepokoju "Panie Majster" - "... i co z tego, że pan tę rurę mierzył skoro montowałem ją ja..." http://kabarety.fani.pl/articles.php?id=77 ) Nie zlecaliśmy projektowania instalacji. Trafiliśmy na sensownego elektryka (trochę musieliśmy hamować jego zapędy). Na planie domu naniosłam, gdzie mają być lampy, kinkiety, gniazdka, na jakiej wysokości, w którym miejscu mają być załączane i wystarczyło. Instalacje hydrauliczne powierzyliśmy hydraulikowi. Wyszło prawie dobrze. Ponieważ nie konsultował z nami szczegółów nie obyło się bez poprawek. prawdopodobnie, gdybyśmy widzieli projekt można by tego uniknąć[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts