krisga 17.08.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 porzadny elektryk z doświadczeniem wystarczy.......narobilismy tyle gniazdek ...ze zapewnie zagipsuje niektore ....ale dom ma być bez przedłużaczy domofon w 3 miejscach , tv w kazdym pokoju, telefon , hydraulik zapytal jaki brodzik ..jaka wanna , dostał plan wyrysowany gdzie co ma stać i robi ROBISZ GDZIE UWAZASZ ZA SŁUSZNE I PRZYDATNE. wg mnie szkoda kasy na kolesia ktory nie wie gdzie co ma być ..... a mieszkac wg jego koncepsji ...mamy to w blokch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 17.08.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 dzięki za wszystkie opinie, chyba macie rację.WTym bardziej, że mąż ma uprawnienia i może sam zaprojektowac i zrobić instalację, więc po co komuś za to płacić? a wod-kan i ogrzewanie zlecę fachowcom, którzy będą to instalowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 14.09.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Podnoszę temat jeszcze raz - na co zwrócić uwagę w projekcie indywidualnym. Jeśli robiliście projekt indywidualny domu i macie doświdczenia projekt indywidualny vs. realizacja. Czyczegoś zabrakło, czy coś jeszcze by się przydało, czy zakres projektu był wystarczający do bezproblemowej budowy itp... Dajcie znać czego wymagać od projektanta !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 15.09.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 czesc ja wybralem architekta kolegi okazalo sie ze mial jeszcze kiedys mozliwosc prowadzenia budowy ale odkad weszla jak to nazwal banda zlodzieji czyli stowazyszenie kierownikow budowlanych co to niby decyduja jak nie jestes u nich zapisany to nie wolno ci prowadzic nadzoru bo niby twoja wiedza juz jest przestazala czy jakas moze nie kompletna i tak kierownikow budowy moich znajomych zamknelo firmy az 3 ale moj projektant powiedzial mi ze zalatwi mi nawet pozwolenie na budowe pomoze ja odebrac i jak bede mial klopoty z wypelnieniem dokumentacji to mam smialo zawiesc i wszystko to w cenie projektu pozdrawim projekt oczywiscie indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 11.10.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Dziś mamy pierwszą wizytę u architekta. No i po czym poznać że jest dobry w tym co robi ? Macie jakieś doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 11.10.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Dobry architekt nie musi byc bardzo drogi, jest partnerem w rozmowie nie łyka wszystich pomysłów i nie narzuca swoich tylko sugeruje i umie wytłumaczyć dlaczego tak by zrobił Może przedstawiaj mu rozne niedorzeczne pomysły i zobacz które będzie chciał ci wyperswadować ze względu na ich późniejszą użyteczność, koszt wykonania itp a które bo mu tak będzie wygodniej projektować. Ważne żeby był cierpliwy. Zobacz gdzie jest przewaga. Facet który projektuje "poważne" obiekty może nie przyłożyć się do projektu domku albo wykona to za niego np. student. Znajomi robili projekt u doktora mgr inż architektury i kiszka. Projekt mało szczegółowy, brak niektórych rzeczy, drogo i było pare byków. U mnie też jest byk (niestety) bo to tylko mgr inż ale projekt jest zrobiony lepiej A najlepiej to popytać tych co korzystali z jego usług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 11.10.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 i nie może mieć brody a im wyższy stopień naukowy, tym bardziej oderwany od rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 11.10.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Brody może nie mieć ale długie siwe włosy to jest coś. A i powinien mieć ostro zagraconą pracownie taki nieład artystyczny. W tedy masz szansę na niebanalną chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 11.10.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Dobry architekt musi być drogi.Bo jeśli nie byłby dobry to nie miałby wielu zleceń -> musiałby obniżyć ceny. Oczywiście można trafić na architekta, który poda wysoką cene, a porjektu wcale dobrego nie zrobi. Pytanie czy ów architekt zajumje się tylko domamami jednorodzinnymi, bo jeśli robi i inne większe tematy, to domek zrobi bez przekonania, ot taki chleb powszedni, gdy nie ma nic lepszego. Co do pierwszego spotkania, to zaangażowany architekt wypyta Cię o rodzine zawód, hobby, zainteresowania, plany na +30 lat - mówiąc krótko postara się poznać klienta i jego hmm "kształ", do którego dopasuje dom, a nie odwrotnie. Nie będzie czarował odręcznymi szkicami, katalogowymi wizualizacjami tylko skupi się nad rzutami,funkcją mieszkania, która jest najważniejsza, bo przyjdzie nam w nim mieszkać średnio +30lat. No a już architekt prawdziwy pro, to taki od którego wychodzisz wpełni zadowolony, bez cienia wątpliwości co do swojego przyszłego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.10.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Brody może nie mieć ale długie siwe włosy to jest coś. A i powinien mieć ostro zagraconą pracownie taki nieład artystyczny. W tedy masz szansę na niebanalną chałupę. jaka "pracownie" ?! teraz ta "pracownia" to biurko - laptop(ew. komputer) i autocad aha - i podlaczenie do netu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 aha - i podlaczenie do netu żeby na forum muratora się dokształcać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 11.10.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 laptop- to takie nieromantyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 11.10.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Po samochodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 11.10.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 No zleceń to ma chyba dużo, bo już w czerwcu trzeba było się do niego umówić żeby dziś się spotkać. Tylko czy to dobry znak ? Bo jak na wszystko będziemy tak długo czekać to wybudujemy za 10 lat. Opinię ma dobrą. Brody nie ma, wąsów tez. No to idę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.10.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 aha - i podlaczenie do netu żeby na forum muratora się dokształcać nieee zeby sluzyc rada i pomoca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.10.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 No zleceń to ma chyba dużo, bo już w czerwcu trzeba było się do niego umówić żeby dziś się spotkać. Tylko czy to dobry znak ? Bo jak na wszystko będziemy tak długo czekać to wybudujemy za 10 lat. Opinię ma dobrą. Brody nie ma, wąsów tez. No to idę. moni - trudno mi oceniac bo jak juz to ja po tej drugiej stronie siedze ale: - wazny jest kontakt - czy widzisz czy ludzik lapie to o czym mowisz, czy sie dobrze z nim gada, czy to co robi (i o czym opowiada) jest pasja czy chaltura - czy robi na jedno kopyto (po najmniejszej lini oporu) dla wszystkich swoich klientow - niech pokaze portfolio zorientujesz sie czy prace sa indywidualne (choc charakterystyczne ) czy powiela jakis tam swoj pomysl (moze i dobry) x razy... - jeszcze raz portfolio - widzisz mniej wiecej co robi - czy cos takiego ci pasuje czy nie - to co pisal ktos powyzej - czy slucha z uwaga ale nie lyka jak ges wszystkiego tylko umie powiedziec ze cos sie nie sprawdzi... ja bedac na miejscu Inwestora - chyba po prostu obejrzalabym prace architekta, jakby dalo rade - pogadala z bylymi klientami, a przede wszystkim posluchala co mowi o projekcie o domu, czy jak chce przeforsowac jakis swoj pomysl to jakie ma argumenty i czy personalnie one do mnie docieraja architekt moze byc najlepszy na swiecie ale jak nie ma kontaktu z danym klientem to naprawde... niech sie oboje najlepiej nie spotykaja tylko kazdy poszuka i nowego projektanta i nowego Inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 11.10.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 No to chyba dobrze trafiliśmy, bo : podobał nam się w okolicy taki jeden domek i pokazaliśmy mu (architektowi )jego zdjęcia (tego domu ) i okazało się że to jego autorski projekt ! A poza tym potrafił sprowadzić nas na ziemię i otworzyć oczy na niektóre sprawy. Jedyny minus to to że jakieś pierwsze rysunki będą dopoero na grudzień . Ale do lata daleko to może zdązymy ! Dziękuję za wszystkie rady i powiem że większość z nich się sprawdziła - samochód też ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 12.10.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 A ja bym dodal ze dobrego architekta poznac po tym jak konczy a nie jak zaczyna. To ze ma biuro, samochod i doswiadczenie nie znaczy, ze zaprojektuje wam domek jak z Waszych marzen. Na poczatku moze wydawac sie, ze slucha i rozumie. Kolejne spotkania w sprawie koncepcji, ogladanie obrazkow a jak przychodzi do rysowania to nie wiadomo co myslec o projekcie na poziomie slabego gotowca. Podstawa chyba jednak jest portfolio. Jak zaprojektowal cos co Wam nie podchodzi to istnieje duuze prawdopodobienstwo, ze ponowi to w nowym projekcie. Dobrze by bylo sie dowiedziec czy ma doswiadczenie w temacie rozwiazan, ktore myslicie zeby zastosowac - wentylacja mechaniczna, dom oszczedny etc. lub wspolpracuje z odpowiednimi ludzmi. Pozniej moze byc problem jak musicie sami sie wszystkiego dowiadywac. No i moim zdaniem dogadac sie na prace etapowa. Umowic sie na wynagrodzenie za prace nad koncepcja (ok 20-30%) i na caly projekt. Pozwoli to Wam na rozstanie sie jesli praca z architektem i jego koncepcje nie pasuja do waszej wizji. Nie bac sie o pytania co wchodzi w zakres kosztow i ile co kosztuje. Dogadanie na etapie wstepnej rozmowy pozwoli Wam na zachowanie spokoju w pozniejszych etapach. Niestety do czasu pojawienia sie wizji na papierze nie bedziecie wiedziec czy projektowal to artysta czy rzemieslnik lub co najgorsze partacz. pozdrawiam Zonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misob 16.10.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Też mam podobny problem - wyboru architekta. Myślę, ze najbardziej bezpieczny sposób to obejrzenie jego dotychczasowych dokonań oraz odwiedziny u ludzi, którzy taki dom zbudowali. My znalezlismy takiego architekta, udalo nam sie tez odwiedzic rodzine, ktorej ow pan zaprojektował dom. Byli tak mili, ze opowiedzieli nam dokladnie o tym co sie udalo, a co nie. Tak wiec wybor wydawal sie prosty zanim doszlo do ustalenia calkowitej ceny projektu... --Ale zeby moc odpowiedziec na pytanie o dobrego architekta, trzeba sprecyzowac znaczenie slowa "dobry".Jezeli masz dokladna wizję swojego domu i potrzebujesz tylko, zeby ktos ja przetłumaczył na projekt, to dobrym architektem bedzie ktos, kto jest dobrym rzemieslnikiem - robi co klient chce, zna sie na rzemiosle i nieduzo sobie liczy. Jezeli (jak ja) szukasz kogos, kto jest twórczy, to jest to inna grupa architektow... Ja na przyklad mysle o domu "modernistycznym". Daltego szukam wsród architektow, ktorym bliska jest taki styl a nie (dominujacy) styl dworkowy. Kiedy rozmawiam z nimi, wszyscy bardzo sie cieszą, że mam takie oczekiwania. Mówią że gdybym chciał miec dom tradycyjny, to polecą kogoś innego - kto wlasnie specjalizuje sie w domach tradycyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.10.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 po mokrym nosie ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts