grzegorz_si 21.12.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 WitamJestem właśnie w trakcie oczekiwania na decyzję w sprawie warunków zabudowy. Po rozmowie z architektem w urzędzie (typowy nieprzyjemy i wyniosły polski urzędnik) okazuje się jednak że nie uzyskam zgody na budowę domu w tym miejscu działki w której sobie zaplanowaliśmy i zamiast budować dom 40 m od drogi zmuszeni będziemy go postawić 20 m bliżej. Pan architekt tak sobie tą linię zabudowy wyprowadził (brak planu zagospodarowania przestrzennego) i koniec.W moim nieco subiektywnym mniemaniu gość nie potrafił mi wytłumaczyć dlaczego ma być tak a nie inaczej.Mam pytanie czy ot tej decyzji można się w jakikolwiek sposób odwołać? Mam działkę długą na 120 m i szeroką na 21m i nie chcę budować się tak blisko drogi, skoro mam jeszcze tyle miejsca.Poradźcie mi proszę, co robić?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 21.12.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Od decyzji urzędnika jak najbardziej możesz się dowoływać, jesli już dostaniesz decyzję o warunkach zabudowy, to powinno tam być napisane do kogo możesz skierować odwołanie. Skoro nie ma planu zagospodarowania (mało gdzie jest) to urzednik zapewne opiera swoją decyzję na zagospodarowaniu najblizszej okolicy, robi wizję lokalną i sprawdza jak jest zabudowa np. w promieniu 50m. Niestety niewykluczone, ze nic na to nie poradzisz. Zwróć uwagę na linię zabudowy określoną w warunkach, to bardzo ważne czy jest to linia obowiązująca (wtedy nic nie poradzisz) czy też nieprzekraczalna, wdedy nie możesz postawic budynku bliżej niż określają to warunki, drugi wariant jest korzystniejszy dla Ciebie. Pozdrawiam i życzę sukcesu w walce z urzędami i urzędnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.12.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 A pytałeś, ile kosztuje twoj punkt widzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 21.12.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 U mnie linia budowy została wyrysowana na mapce i nie było możliwości odsunięcia budynku ani w przód ani w tył. Dom miał stać dokładnie w tej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 21.12.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Jeśli nie masz w warunkach zabudowy dla swojej działki zapisu że nieprzekraczalna linia zabudowy to 20 m od drogi to architekt gminny może ci "skoczyć".Ja w swoich warunkach mam, że dom nie może być posadowiony bliżej niż 6m od granicy drogi, i dlatego mam odsunięty o 10m (i to garaż, bo sam dom jest cofniety o 13m).Też mam działkę wąską na 21,5m a długą na 52m i znalazłam taki projekt że od frontu jest garaż i kotłownia, cała część salonowa jest od ogrodu - mimo że to droga tylko do wsi nie mam ochoty na podziwianie widoków jezdni asfaltowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 21.12.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Napisz jaka jest dokładnie decyzja dotycząca zabudowy twojej działki. Czy oprócz budynku na lini zabudowy (obowiązująca) można postawić drugi budynek w głebi działki? Występujesz o pozwolenie dla budowy obu, poczym... nie realizujesz tego na lini zabudowy. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.12.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam Jestem właśnie w trakcie oczekiwania na decyzję w sprawie warunków zabudowy. Po rozmowie z architektem w urzędzie (typowy nieprzyjemy i wyniosły polski urzędnik) okazuje się jednak że nie uzyskam zgody na budowę domu w tym miejscu działki w której sobie zaplanowaliśmy i zamiast budować dom 40 m od drogi zmuszeni będziemy go postawić 20 m bliżej. Pan architekt tak sobie tą linię zabudowy wyprowadził (brak planu zagospodarowania przestrzennego) i koniec. W moim nieco subiektywnym mniemaniu gość nie potrafił mi wytłumaczyć dlaczego ma być tak a nie inaczej. Mam pytanie czy ot tej decyzji można się w jakikolwiek sposób odwołać? Mam działkę długą na 120 m i szeroką na 21m i nie chcę budować się tak blisko drogi, skoro mam jeszcze tyle miejsca. Poradźcie mi proszę, co robić?[/url] ja mam podobną działke tylko szerszą i architekt tez zrobił linie zabudowy kilka metrów od drogi - po mojej prośbie dopisał jedno słowo w warunkach zabudowy - nieprzekraczalna - oznaczało to tyle, ze zamiast 8 metrów od drogi mogłem budować sie gdziekolwiek, byle nie bliżej niż 8 metrów - i nic mnie to nie kosztowało oprócz DZIĘKUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 21.12.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Dziękuję wszystkim za rady. Trochę ucilę jeszcze swojš sytuację:Na poczštek mapka: http://www.zsp2.edu.pl/mapa.jpg. Ta działka ze strzałkš to moja, wyrysowane budynki (dom i garaż) majš wymażonš dla nas lokalizację (na którš architekt już zapowiedział że się nie zgodzi).Co do linii zabudowy to tłumaczy to położeniem sšsiednich budynków. Twierdz że front naszego przyszłego domku musi być RÓWNO z domem na działce B/RV. Czekam na decyzję o warunkach zabudowy i zobaczymy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 21.12.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Przepraszam bardzo za krzaczki i zly link: http://www.zsp2.edu.pl/mapa.jpg mialo byc bez kropki. Wybaczcie mi prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.12.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 RV to rola V klasa. Ja tam geodetą nie jestem, ale jak se patrzę na tą mapkę, to te wszystkie budynki istniejące stoją w cały świat, nie da się prostej linii pociągnąć przez nawet trzy Walcz o swoje, bo jest o co.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GriszaDG 29.12.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post na forum. Teraz przejde do konkretnego problemu. Pytanie może się Państwu wydać trywialne, ale jednak będe wdzięczny za pomoc.Poszukuję architekta, który stworzy mi indywidualny projekt. Znalazłem 3 chętnych Panów. Przedział cenowy za kompleksową obsługę wynosi od 4.000 PLN do 6.000 PLN. Dwóch Panów oferujących wyższą cenę, podali ją dopiero po obejrzeniu działki. Pan za 4.000 PLN podał cenę bez oglądania działki, bez oglądania map.Zakres prac będzie obejmował stworzenie projektu domu, przygotowanie planu rozbiórki i przełożenia rurociągu.Jak Państwo uważacie, czy bez wizji lokalnej podanie ceny świadczy o braku doświadczenia architekta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.12.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Ciekawe skąd jesteś? Ja w Łodzi jak szukałam architekta, rozmowy zaczynały się od 10 000. A ty jeszcze piszesz o elementach dodatkowych, jak plan rozbiórki! No, niektórzy pisali, że znaleźli taniej, ale zwykle potem okazywało się, że to ciacia, znajomy itd.Teraz hasło "dobry architekt". Dobry to zwykle przetestowany. Idz na forum regionalne i poproś ludzi. A i tak nie masz gwarancji. Czy wizja lokalna konieczna? Pewnie wskazana, ale mapę to już trzeba obejrzeć. I jeszcze jedno, czy jesteś pewny, że projekt indywidualny? Ja jak o nim myślałam, to tylko pod warunkiem, że architekt ma uprawnienia i zostanie kierownikiem budowy. wtedy będzie korygował swoje błędy na bieżąco. W innym przypadku możesz dostać bubla i nie dowiesz się o tym przed budową, a jak weźmiesz jeszcze kiepskiego kierownika, to - dopieo jak się coś zawali. Jednak projekty katalogowe mają przewagę, że po pierwsze zwykle ktoś je już budował, po drugie architekt do adaptacji jak coś dojrzy, to poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GriszaDG 29.12.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witam. Jestem z Dąbrowy Górniczej. Zabardzo nie mam gdzie zaopiniować tych architektów, choc pomysł z tym, aby mieli uprawnienia budowlane i zstali kierownikami budowy jest dobry Dlaczego projekt indywidualny??? Dzialke mam częsciowo zabudowaną (stary budynek do rozbiorki i garaż, który pozostanie). Koszt gotowego projektu 1.500 PLN, plan zagospodarowania terenu 1.200-2.000 PLN, no i ..... wlaśnie ..... koszt adaptacji projektu. Czy uda mi się trafić ten jeden jedyny, który by nie wymagał przeróbek??? Jeden z architektow stwierdził, że koszt adaptacji projektu to około 1.500 PLN. Sumujac to wszystko, okazuje się, że bedzie mnie to kosztowało tyle co zrobienie projektu na zamówienie. A do gotowego musiałbym jeszcze doliczyć plan rozbiórki. Tak więc w moich realiach wydaje mi sie, że lepszym rozwiązaniem jest projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misob 02.01.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Nie sądze ze podanie ceny bez wizji lokalnej świadczy źle o architekcie.Do zorientowania sie w problematyce wystarczy mapa.Wizja lokalna jest konieczna w momencie rozpoczecia pracy nad projektem. Mojego architekta poleciła mi znajoma - też architekt (dobry architekt) i jestem b. zadowolony. Innym kandydatem byla pani architekt robiaca wiele projektow dla Muratora. Najlepiej szukac w internecie a potem obejrzec dorobek kandydata, najlepiej stojące domy, ktore zaprojektowal, pogadac z ludźmi ktorzy tam mieszkają i wtedy mozna podjac decyzje. Znajomy architekt z Tychów (dlaszy znajomy - nie widzialem jego projektow) twierdzi, ze projekt indywidualny na Slasku mozna miec za okolo 8000-10000.Tanszy projekt moze byc gorszy jakosciowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufcio 08.01.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Witamszukalem na forum ale tragedia znalezc cos bo hasla sa bardzo popularne... chodzi mi o zakres czynnosci wykonywany przez architekta przy kompleksowym zalatwieniu papierkow... Wiem ze:- naniesc ewentualne przerobki projektu.- wrysowanie domu na mapke do celow projektowych- projekt przylaczy 9choc niektorzy pisza ze robia to w zakladach opowiednich medii. Kochani co jeszcze? niby tyle roboty a sie okazuje ze jesli ktos nie przesadzi z przerobkami to nic strasznego... w takim razie to za co biora spore sumy? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 08.01.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Za to że są architektami i na tą robotę mają monopol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 08.01.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 No i jeszcze przeliczyć Twoje pieniądze... Ale na poważnie Twój projekt kończy się na ścianach (jeśli kupiłeś gotowy) więc trzeba go na Twojej działce umieścić. Co wchodzi w zakres usługi - do uzgodnienia. Tak samo jeśli wprowadziłeś zmiany - jeśli zmieniły się przy tym rozpiętości konstrukcyjne - trzeba to przeliczyć. Osobiście uważam, że brak uzgodnionego standardu w tej kwestii to problem, bo często jakość świadczonej usługi jest skandaliczna, najlepszą regulacją w tej kwestii jest rynek. Poszukaj architekta z polecenia lub zapytaj w pracowni w której kupiłeś projekt czy świadczą takie usługi lub czy mogą w Twojej okolicy polecić Ci kogoś. Powodzenia i pozdrawiam PR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufcio 08.01.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 deziekuje za rady ale nie o to dokladnie pytalem.... czy to co wymienilem to wszystko co robi, moze zrobic architekt? Znalazlem w sieci takie cos: Na czym polega adaptacja? Adaptacja polega na dostosowaniu projektu gotowego do wymogów prawa budowlanego, związanych z lokalizacją działki wybranej pod budowę domu, oraz do indywidualnych potrzeb inwestora. Proces adaptacji projektu gotowego składa się z dwóch części: a) Części obowiązkowej, polegającej na: dostosowaniu projektu do wymagań decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, wytycznych miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego oraz stref obciążeń konstrukcyjnych, sporządzeniu planu zagospodarowania terenu działki na odpowiedniej mapie geodezyjnej, pomocy w uzyskaniu wymaganych prawem budowlanym i specyficzną lokalizacją działki budowlanej dokumentów, takich jak: opinie, ustalenia, ekspertyzy, opracowania projektowe oraz zapewnienia od odpowiednich urzędów i instytucji, przejęciu funkcji głównego projektanta obiektu. b) Części opcjonalnej, polegającej na: dostosowaniu projektu do indywidualnych potrzeb inwestora, takich jak: zmiany wielkości, rozmieszczenia i technologii ścian, fundamentów, stropów, dachu, okien i drzwi, sposobu ogrzewania, odprowadzania ścieków itp. czy mogl by ktos z szanownych forumowiczow udostepnil skany czy moze wzory tych dokumentow z czesci obowiazkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian z wrocka 09.01.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witam Mam zagwostkę jak w temacieDostałem waunki zabudowi i kupiłem gotowy projekt, który w 100% pasuje do tych warunków. I teraz mama pytanie: 1. Czy składając papiey o pozwolenie na budowę zagospodarowanie działki musi zrobić architekt? Czy może to zrobić kier bud (ma do tego uprawnienia ale nigdy tego nie robił) 2. jeśli możma ominąc architekto to czy może są jakieś programy komputerowe, które do tego służą? 3. Czy oprócz projektu, warunków przyłączenia mediów, mapy projektowej z zagospodarowaniem działki trzeba czegoś jeszcze do pozwolenia na budowę czym miałby się zająć architekt.. pszadaje powyższe pytanie ponieważ nie uśmiech mi sie płacić 1000 PLN za narysowanie kilu krzaczków i ścieżki na mapie, skoro nie trzeba adaptować samego projektu. A MOZE TRZEBA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.01.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 architekt adaptujący powinien m.in. sprawdzić (teoretycznie obliczeniowo) czy konstrukcja fundamentów pasuje do Twoich warunków "glebowych". Jak to robią i czy to robią w rzeczywistości to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts