Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ocieplenie styropian + tynk

kogut23

Recommended Posts

Co do grubosci styropianu, to szczerze polecam obliczenie grubości styropianu. Dodanie nawet 5cm to koszt relatywnie niewielki w porównaniu z całością inwestycji ( siatka, kleje tynki, robocizna itp.).

W którymś z numerów Muratora (nie pamietam niestety w którym) był nawet program do obliczania współczynnika przenikalności cieplnej ściany i z jego pomocą mozna dobrać właściwą grubość styropianu.

• 4 weeks później...

Jeśli grubość - 24 cm cegła silikatowa,

to styropian min.12 cm,polecam natomiast 15 cm.

Droższy nieco materiał to wełna mineralna, ale zapewniający

"oddychanie " ścian.

Docieplenie - styropian-siatka-kleje ok.-24 zł/m2 (robocizna)

tynk mineralny ok.- 7 zł/m2 j.w.

Pozdrawiam

S.P

[email protected]

• 2 weeks później...

ja właśnie jestem na tym etapie pare dni temu pytałem na forum o to samo nie spotkałem się z lawiną odpowiedzi

w moim regionie biorą za robociznę 20 do 25zł/m

fachowiec który robi mi ocieplenie nie podał ceny za robocizne tylko za całość czyli styropian + siatka + klej + robocizna

i wyszło

dla steropianu 12cm 60/m2

dla steropianu 5cm 52/m2

nie wiem czy to drogo czy tanio ale wydaje mi sie ze tu robocizna wyjdzie napewno 30zł albo i wiecej

znam fachowca i wiem przynajmniej ze będzie zrobione solidnie

• 3 weeks później...
Lawy - sprawdż tą ekipę za 22 , zapytaj co ocieplali ,podjedż pogadaj z właścicielem - czy zadowolony . Nie zawsze drożej znaczy lepiej . Na przykładzie tynków - fachowcy z doaleka proponowali 10 z m2 + mieszkanie + żarcie za zwykły tynk wap- cem zacierany że pożal się B. a w W-wie znalazłem za 9 zł z filcowaniem . oddałem klucze i przyjechałem na rozliczenie - efekt - klasa I . Liczy się nie cena ale doświadczenie . A ceny "robocizny" ponoć w w-wie spadły ostro.

Na Śląsku (Rybnik) ceny chodzą mniej więcej takie:

50 - 65zł/m2 z materiałem (tynk mineral)

15 - 30zł/m2 robocizna (kpl tj. ocieplenie i tynk)

Z doświadczenia wiem, że nie należy brać tych najtańszych, bo już niejednokrotnie firma mojego brata wchodziła na "robotę" po takch "fachowcach", którym zrobienie jednej ściany zajmowało miesiąc (sam styropian i przeciągnięcie klejem) !, inni na dom parterowy potrzebowali 20 podestów, 70 elem. rusztowania waw. (oczywiście fachowcy się szanowali i rusztowanie pozostawili w gestii klienta :-? ), a na dodatek zawołali 20zł/m2 (bez tynku).

Sami oceńcie czy warto brać najtańszych ?

Mimo wszystko naiwnych nie brakuje i sam powtarzam bratu, że nie należy wchodzić "po kimś" i naprawiać fuszerę.

Klient wybrał najtańszych to nich teraz sobie kombinuje co z tym zrobić ! :wink: może następnym razem czegoś się nauczy.

Proszę proszę , ceny spadaja a "wybitni fachowcy" nie protestują ?

Szanowne Panie ,Szanowni Panowie- ocieplenia to nie pismo egipskie ,pozwalam kopnąć się w d... jeżeli nie załamię [na teorii]każdago z drogich fachowców. Jak pisano powyżej[ gość po 7 klasach wie lepiej?].

Nie dorabiajmy mitów do kopania dołka.