Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

materac zamiast łoża

duduś

Recommended Posts

Ponieważ mojej córce zamarzył się materac zamiast łóżka tradycyjnego w związku z tym poszukuję ciekawych inspiracji pokoi z takimi " majestatycznymi łożami " lub takich łóżek ( rozwiązań) Czy można spać na materacu na samej podłodze/czy ktoś "użytkował " taki styl spania przez dłuższy czas czy nie jest to za mało wygodne na dłuższą metę?

Ja śpię na materacu położonym na podłodze. Od kilku lat. Najpierw nie miałam kasy na ładne łóżko, a potem polubiłam.

Wady takiego rozwiązania:

- kurz - warto przykrywać pościel kapą dużo większą niż łóżko, tak żeby można ją było zawinąć pod materac

- brudzi się ściana przy wezgłowiu- ja mam przy ścianie postawiony zagłówek od starego łóżka (z półeczką na kawę;)

- trudno mi było wstawać jak byłam w zaawansowanej ciąży, więc odradzam jeśli twoja córka planuje powiększenie rodziny;)

Innych wad nie zauważyłam.

U mnie żona z synkiem tak spali do niedawna...najpoważniejszy problem to był z tym, że rano cała podłoga jak i materac była mokra. Myślę, że winą było to, że mieszkamy na parterze i mamy "zimną" podłogę nad nieogrzewanymi piwnicami. Zwróć na to uwagę...teraz kupiliśmy porządny materac i zrobiłem ramę z surowych desek (5 cm nad podłogą) więc problem mamy z głowy :lol:

Pozdrawiam

My śpimy w trójkę na dwóch złączonych materacach.Wymusił to nasz synek,który w nocy spaceruje.Teraz przynajmniej nie spadnie z dużej wysokości a często rano znajdujemy go śpiącego na podłodze :roll: Pod materacami na podłodze leży koc , podłoga faktycznie "się poci",ale mimo to ja polecam.

My śpimy w trójkę na dwóch złączonych materacach.Wymusił to nasz synek,który w nocy spaceruje.Teraz przynajmniej nie spadnie z dużej wysokości a często rano znajdujemy go śpiącego na podłodze :roll: Pod materacami na podłodze leży koc , podłoga faktycznie "się poci",ale mimo to ja polecam.

Ja jak bylam dzieckiem spalam na dwoch grubych gabkowych "materacach" polozonych jeden na drugim. Mialo to wysokosc mniej wiecej normalnego lozka. Do tego byly dwie "gabki" wielkosci polowy duzej dostawione do boku tak, ze tworzyly naroznik, i dwie wielkosci 1/4 duzej do zabawy. Dla dzieciaka super rozwiazanie: po lozku skakalam do woli, na polowkach jezdzilam konno a z malych budowalam boki domu :)

Na wszystko Matka uszyla pokrowce zapinane na zamek.

W wynajmowanych mieszkaniach przez kilka lat spaliśmy na materacu z gąbki - pod spód szły: stara narzuta, dwa rozłożone śpiwory, gruby koc. Dzięki temu nie było mokro. Nie było jednak ani specjalnie wygodnie, ani miękko. Podłoga w pierwszym miejscu z lentexu, w drugim płytki PCV.

Najmilej zaś wspominam [dwadzieścia lat temu :D] kilkanaście noclegów u kumpla, który spanie zrobił z maty zapaśniczej. Było to na tyle twarde, by nie odczuwać pod plecami podłogi, a na tyle miękkie, by można było wygodnie spać. Podłoga pokryta wykładziną. Zamiast mebli w okolicy łoża stało kilka kasetonów [sześciany mniej wiecej pół na pół metra, otwarte z dwóch stron], w których i na których stał sprzęt grający, telewizor, budzik, telefon, kawa, gazety etc. Jeden kaseton był sześcianem zamkniętym, z klapą u góry, i służył jako schowek na pościel. Nic nie wisiało na ścianie u wezgłowia, po prostu kilka dużych a cienkich poduszek służyło za podparcie.

To jest doskonałe rozwiązanie w młodym wieku. Im człowiek starszy, tym mniej jest skory do dźwigania się co rano z wysokości [a raczej z niskości] podłogi.

Rozwiązaniem na "pocenie się" podłogi może być zrobienie łoża odrobinę wyżej, w stylu japońskim, jak np. tu:

http://www.inzynierska.pl/arxiv/oryginaly/dekoracje/orientalne/A_0111.jpg

Wystarczy [jak zrobił Macio] zwykła płyta i belki o kwadratowym przekroju, np. 10x10 cm, z podparciem pod spodem tej płyty. Przy wyższym podniesieniu można się pokusić nawet o szuflady pod takim materacem. Wadą główną takiego rozwiązania jest zniżenie mebli w pokoju do tej wysokości, co w małych pomieszczeniach oznacza pewną stratę miejsca.

Przy materacu 'łamanym' można z niego robić siedzisko na dzień

http://www.inzynierska.pl/arxiv/oryginaly/dekoracje/orientalne/A_0114.jpg

i dopasować całą resztę do klimatu

http://www.inzynierska.pl/arxiv/oryginaly/dekoracje/orientalne/A_0112.jpg

A jak o łóżkach, to jeszcze coś tutaj [niekoniecznie dla córki :wink:]

Ja śpię na materacu położonym na podłodze. Od kilku lat. Najpierw nie miałam kasy na ładne łóżko, a potem polubiłam.

Wady takiego rozwiązania:

- kurz - warto przykrywać pościel kapą dużo większą niż łóżko, tak żeby można ją było zawinąć pod materac

- brudzi się ściana przy wezgłowiu- ja mam przy ścianie postawiony zagłówek od starego łóżka (z półeczką na kawę;)

- trudno mi było wstawać jak byłam w zaawansowanej ciąży, więc odradzam jeśli twoja córka planuje powiększenie rodziny;)

Innych wad nie zauważyłam.

Zgadzam się z Janna, ja również znam tylko takie wady spania na samym materacu, a spimy juz na nim 9 lat. Ponadto nasza córka (6 lat) od zawsze uwielbia po nim skakać.

Co do pocenie się podlogi to u nas takie zjawisko nie występuje (podłoga jest drewniana)

Spałam na materacu lat ...naście i nie polecam.

Jak tylko mogłam, zamieniłam materac na tradycyjne łóżko, odczułam znaczna poprawę komfortu spania.

Inne jest powietrze na wys. ok. 40 cm. na podłogą, niż tuż nad nią,

Dużo wygodniej się wstaje (docenicie to w... odpowiednim wieku), ścieli,

pościel przez cały dzień nie jest tak narażona na zakurzenie,

szczególnie, jak w domu są psy.

Można co prawda gdzieś ją chować, ale trzeba mieć na to dodatkowe miejsce.

Nie wróciłabym do materaca.

To dobrze, że jest sucho.ja też mam już sucho... :lol: Jak to się mówi wszystko ma swoje dobre i złe strony, ale dla młodej osoby to pomysł ok. Ja kiedyś myślałem żeby zrobić stały podest z desek przytwierdzony do podłogi a na nim materac też mogłoby ciekawie wyglądać jeżeli pokój jest duży oczywiście

Pozdrawiam

Ponieważ mojej córce zamarzył się materac zamiast łóżka tradycyjnego w związku z tym poszukuję ciekawych inspiracji pokoi z takimi " majestatycznymi łożami " lub takich łóżek ( rozwiązań) Czy można spać na materacu na samej podłodze/czy ktoś "użytkował " taki styl spania przez dłuższy czas czy nie jest to za mało wygodne na dłuższą metę?

My tak spalismy przez rok - jest calkiem ok :p

Rozumiem Cię Ewunia ale tu chodzi o nastolatkę i jej " życiową" decyzję o urządzeniu nowego pokoju w nowym domku. Po prostu musi być inaczej ( tzn. po jej myśli - no wiesz takie młodzieńcze fanaberie - na szczeście nie szkodliwe) A ja po prostu chcę żeby to było praktyczne i zdrowe ( bo czy ładne to kwastia gustu)