duduś 26.02.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Ponieważ mojej córce zamarzył się materac zamiast łóżka tradycyjnego w związku z tym poszukuję ciekawych inspiracji pokoi z takimi " majestatycznymi łożami " lub takich łóżek ( rozwiązań) Czy można spać na materacu na samej podłodze/czy ktoś "użytkował " taki styl spania przez dłuższy czas czy nie jest to za mało wygodne na dłuższą metę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janna 26.02.2005 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Ja śpię na materacu położonym na podłodze. Od kilku lat. Najpierw nie miałam kasy na ładne łóżko, a potem polubiłam. Wady takiego rozwiązania: - kurz - warto przykrywać pościel kapą dużo większą niż łóżko, tak żeby można ją było zawinąć pod materac - brudzi się ściana przy wezgłowiu- ja mam przy ścianie postawiony zagłówek od starego łóżka (z półeczką na kawę - trudno mi było wstawać jak byłam w zaawansowanej ciąży, więc odradzam jeśli twoja córka planuje powiększenie rodziny;) Innych wad nie zauważyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 26.02.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 U mnie żona z synkiem tak spali do niedawna...najpoważniejszy problem to był z tym, że rano cała podłoga jak i materac była mokra. Myślę, że winą było to, że mieszkamy na parterze i mamy "zimną" podłogę nad nieogrzewanymi piwnicami. Zwróć na to uwagę...teraz kupiliśmy porządny materac i zrobiłem ramę z surowych desek (5 cm nad podłogą) więc problem mamy z głowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micha 26.02.2005 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 My śpimy w trójkę na dwóch złączonych materacach.Wymusił to nasz synek,który w nocy spaceruje.Teraz przynajmniej nie spadnie z dużej wysokości a często rano znajdujemy go śpiącego na podłodze Pod materacami na podłodze leży koc , podłoga faktycznie "się poci",ale mimo to ja polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micha 27.02.2005 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 My śpimy w trójkę na dwóch złączonych materacach.Wymusił to nasz synek,który w nocy spaceruje.Teraz przynajmniej nie spadnie z dużej wysokości a często rano znajdujemy go śpiącego na podłodze Pod materacami na podłodze leży koc , podłoga faktycznie "się poci",ale mimo to ja polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 27.02.2005 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 U mnie bywało tak mokro aż miejscami panele zaczęły puchnąć...koce kładliśmy dwa... jeżeli chodzi o maluchy to super rozwiązanie - blisko do ziemi mój szkrab na tydzień spania narazie lądował raz (na szczęście na nogi ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 27.02.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Ja jak bylam dzieckiem spalam na dwoch grubych gabkowych "materacach" polozonych jeden na drugim. Mialo to wysokosc mniej wiecej normalnego lozka. Do tego byly dwie "gabki" wielkosci polowy duzej dostawione do boku tak, ze tworzyly naroznik, i dwie wielkosci 1/4 duzej do zabawy. Dla dzieciaka super rozwiazanie: po lozku skakalam do woli, na polowkach jezdzilam konno a z malych budowalam boki domu Na wszystko Matka uszyla pokrowce zapinane na zamek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.02.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 W wynajmowanych mieszkaniach przez kilka lat spaliśmy na materacu z gąbki - pod spód szły: stara narzuta, dwa rozłożone śpiwory, gruby koc. Dzięki temu nie było mokro. Nie było jednak ani specjalnie wygodnie, ani miękko. Podłoga w pierwszym miejscu z lentexu, w drugim płytki PCV. Najmilej zaś wspominam [dwadzieścia lat temu ] kilkanaście noclegów u kumpla, który spanie zrobił z maty zapaśniczej. Było to na tyle twarde, by nie odczuwać pod plecami podłogi, a na tyle miękkie, by można było wygodnie spać. Podłoga pokryta wykładziną. Zamiast mebli w okolicy łoża stało kilka kasetonów [sześciany mniej wiecej pół na pół metra, otwarte z dwóch stron], w których i na których stał sprzęt grający, telewizor, budzik, telefon, kawa, gazety etc. Jeden kaseton był sześcianem zamkniętym, z klapą u góry, i służył jako schowek na pościel. Nic nie wisiało na ścianie u wezgłowia, po prostu kilka dużych a cienkich poduszek służyło za podparcie. To jest doskonałe rozwiązanie w młodym wieku. Im człowiek starszy, tym mniej jest skory do dźwigania się co rano z wysokości [a raczej z niskości] podłogi. Rozwiązaniem na "pocenie się" podłogi może być zrobienie łoża odrobinę wyżej, w stylu japońskim, jak np. tu: http://www.inzynierska.pl/arxiv/oryginaly/dekoracje/orientalne/A_0111.jpg Wystarczy [jak zrobił Macio] zwykła płyta i belki o kwadratowym przekroju, np. 10x10 cm, z podparciem pod spodem tej płyty. Przy wyższym podniesieniu można się pokusić nawet o szuflady pod takim materacem. Wadą główną takiego rozwiązania jest zniżenie mebli w pokoju do tej wysokości, co w małych pomieszczeniach oznacza pewną stratę miejsca. Przy materacu 'łamanym' można z niego robić siedzisko na dzień http://www.inzynierska.pl/arxiv/oryginaly/dekoracje/orientalne/A_0114.jpg i dopasować całą resztę do klimatu http://www.inzynierska.pl/arxiv/oryginaly/dekoracje/orientalne/A_0112.jpg A jak o łóżkach, to jeszcze coś tutaj [niekoniecznie dla córki ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.02.2005 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Bardzo dziękuję za wypowiedzi Proszę ewent. jeszcze o zdjęcia lub linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janna 27.02.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Pod moim materacem podłoga jest sucha. Specjalnie sprawdzałam. Materac mam porządny (po po latach spania na rozkładanych łóżkach:) a podłogę drewnianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 27.02.2005 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Janna sprawdzałaś rano? ja myślę, że tak się dzieje jeżeli jest duża różnica temeratur - zimna podłoga a materac grzany przez człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 28.02.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Ja śpię na materacu położonym na podłodze. Od kilku lat. Najpierw nie miałam kasy na ładne łóżko, a potem polubiłam. Wady takiego rozwiązania: - kurz - warto przykrywać pościel kapą dużo większą niż łóżko, tak żeby można ją było zawinąć pod materac - brudzi się ściana przy wezgłowiu- ja mam przy ścianie postawiony zagłówek od starego łóżka (z półeczką na kawę - trudno mi było wstawać jak byłam w zaawansowanej ciąży, więc odradzam jeśli twoja córka planuje powiększenie rodziny;) Innych wad nie zauważyłam. Zgadzam się z Janna, ja również znam tylko takie wady spania na samym materacu, a spimy juz na nim 9 lat. Ponadto nasza córka (6 lat) od zawsze uwielbia po nim skakać. Co do pocenie się podlogi to u nas takie zjawisko nie występuje (podłoga jest drewniana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Spałam na materacu lat ...naście i nie polecam. Jak tylko mogłam, zamieniłam materac na tradycyjne łóżko, odczułam znaczna poprawę komfortu spania. Inne jest powietrze na wys. ok. 40 cm. na podłogą, niż tuż nad nią, Dużo wygodniej się wstaje (docenicie to w... odpowiednim wieku), ścieli,pościel przez cały dzień nie jest tak narażona na zakurzenie, szczególnie, jak w domu są psy.Można co prawda gdzieś ją chować, ale trzeba mieć na to dodatkowe miejsce.Nie wróciłabym do materaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janna 28.02.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Sprawdzałam rano. Podłoga jest sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 28.02.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 To dobrze, że jest sucho.ja też mam już sucho... Jak to się mówi wszystko ma swoje dobre i złe strony, ale dla młodej osoby to pomysł ok. Ja kiedyś myślałem żeby zrobić stały podest z desek przytwierdzony do podłogi a na nim materac też mogłoby ciekawie wyglądać jeżeli pokój jest duży oczywiście Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żenia 01.03.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 nasz pięcioletni syn od trzech lat śpi na materacu, wcześniej z braku miejsca na dodatkowy tapczan, teraz z przyzwyczajenia. Przy jesiennej przeprowadzce my też pozbędziemy sie tapczanu na rzecz bardzo dużego (220X200) materaca.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 01.03.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Ponieważ mojej córce zamarzył się materac zamiast łóżka tradycyjnego w związku z tym poszukuję ciekawych inspiracji pokoi z takimi " majestatycznymi łożami " lub takich łóżek ( rozwiązań) Czy można spać na materacu na samej podłodze/czy ktoś "użytkował " taki styl spania przez dłuższy czas czy nie jest to za mało wygodne na dłuższą metę? My tak spalismy przez rok - jest calkiem ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 05.03.2005 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 nigdy w życiu toz to jak na biwaku co prawda, to ja lubię wygodę, a tu tak na podłodze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 05.03.2005 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Rozumiem Cię Ewunia ale tu chodzi o nastolatkę i jej " życiową" decyzję o urządzeniu nowego pokoju w nowym domku. Po prostu musi być inaczej ( tzn. po jej myśli - no wiesz takie młodzieńcze fanaberie - na szczeście nie szkodliwe) A ja po prostu chcę żeby to było praktyczne i zdrowe ( bo czy ładne to kwastia gustu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts