krzysztofh 23.09.2002 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Proszę o radę.W domu dwie łazienki, jedna nad drugą, więc jeden pion kanalizacyjny wyprowadzony ponad dach dla zapewnienia wentylacji. Ale w kotłowni jest (będzie) kocioł kondensacyjny, z którego trzeba odprowadzać kondensat, a ponadto przewiduję również umywalkę, więc trzeba też doprowadzić instalację kanalizacyjną, którą chciałbym zakończyć zaworem napowietrzającym umieszczonym na parterze w kotłowni.Chciałem ją połączyć razem w obrębie domu i wyprowadzić na zewnątrz jednym przepustem. Problem w tym, że trzeba by zastosować trójnik na rurze pomarańczowej fi 160. Nie wiem czy są takie, to po pierwsze? Zastanawiam się też jak prowadzić rury kanalizacji poziomej pod domem: czy stosując proste odcinki, czy zakręcać i układać przy ścianach fundamentowych. Jak się to zaleje betonem to nie będzie do nich dostępu.Co radzicie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 23.09.2002 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Hej koleżanki i koledzy - szanowni inwestorzy, jak u Was z kanalizacją. Może ktoś coć podpowie w kwestii jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 23.09.2002 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Mam rurę 160 jako główną linię. Wszelkie odgałęzienie są 100. Główna linia idzie prosto na zewnątrz domu. Każdy zakręt to ryzyko zatorów. W dzisiejszych czasach jest wszystko, na pewno trójniki 160 też. Wszystkie rury chcesz mieć 160? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 23.09.2002 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Mam łazienki jedna (prawie ) nad drugą, mam kocioł kondensacyjny, odprowadzenie kondensatu, kratki ściekowe w pomieszczeniu gospodarczym etc.:- chyba bardzo ambitne jest dodatkowe stosowanie zaworu napowietrzającego przy tak krótkich gałązkach, jakie standardowo występują w dompach jednorodzinnych. Ja mam tradycyjnie zwentylowany pion, i nic więcej- bez problemu podepniesz się mniejszymi średnicami do fi 150 (160).Trójnik, redukcja, podłaczenie gotowe- Trasę podposadzkową prowadziłem tak, by zminimalizować koszty (kształtki) przy zachowaniu wymaganych spadków. Bez rozkuwania betonu (w przypadku awarii) się nie obejdzie, niezależnie od tego, którędy poprowadzisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.09.2002 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Dzięki za uwagi. Mam nadzieję, że taki trójnik się da kupić. Z pionu głównego trzeba przejść na poziom kolanem a potem lub przedtem podłączyć odpływ z umywalki z kotłowni oddalonej o ok. 6m. Dlatego myślałem żeby dać grube rury pomarańczowe czyli te do ziemi aby się czasme nie zapchały. Później rozkuwać wylewki nie bardzo mi się uśmiecha. Przy odległości 5-6 mb wydaje mi się, że trzeba końcówkę zakończyć zaworem napowietrzającym, ale pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 24.09.2002 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 przewody poziome w ziemi na zewnątrz i wewnątrz fi 160 pomarańczowe (trójniki są dostępne) piony fi 100, odgałęzienia też. Podłączenie do muszli fi 100 jednak nie więcej niż 1 m długości od pionu, do pozostałych urządzeń (w tym również umywalki) fi 50 ale jeżeli masz dalej niż 3 m długości to daj fi 75, wszystkie ze spadkiem min 2-3% i napowietrzacz na końcu takiego odcinka daj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.09.2002 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 JanuszekKotłownia jest na dole, zatem rurę od kotła kondensacyjnego i umywalki muszę wpuścić pod wylewkę. Długość jak pisałem 5-6 m, czyli poziom trzeba będzie dać w gruncie aby zachować spadek do przyłączenia do głównego pionu. Myślałem że jak dam grubą rurę np 160 to będę maiał gwarancję, że nigdy się nie zapcha a przy tym będzie mocniejsza przy zagęszczaniu piachu pod wylewkę betonową. A przy takiej długości chyba trzeba dać zawór napowietrzający, nawet jeżeli strumień wody z umywalki będzie niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts