Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BETONOWA OCZYSZCZALNIA

Recommended Posts

Wszyscy inwstuja w oczyszczalnie z tworzyw sztucznych , a czy zastanawił sie ktoś nad oczyszczalnią ze szczelnych zbiorników betonowych (np 3) i pozostałych elementów potrzebnych do oczyszczalni. Koszt osadnika gnilnego to przecież 80% kosztów całej oczyszczalni , pozostałe elementy 800 -1000 zł. Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o opinię .

Gość oczyszczalnia

A kto inwestorowi indywidualnemu da certyfikat na jego nowatorską oczyszczalnię?

Oczyszczalnia przydomowa to nie tylko zbiornik z dziórką i drenarz z włókniną lecz cały proces fermętacji i separacji.

Pozdrawiam Robert :)

A kto inwestorowi indywidualnemu da certyfikat na jego nowatorską oczyszczalnię?

Oczyszczalnia przydomowa to nie tylko zbiornik z dziórką i drenarz z włókniną lecz cały proces fermętacji i separacji.

U mnie nie był potrzebny. Zrobiłem ładny rysunek, obliczyłem na ile osób wystarcza jego pojemność przy trzydobowym przetrzymaniu ścieków po 150dcm3/osobę. Napisałem, że poziom wód gruntowych jest poniżej wymaganej głębokości 2.5m i dołączyłem do projektu zamiennego. Podpisał mi się pod tym mój architekt - pro forma i przeszło.

Bez urazy Oczyszczalnia, ale jak możesz w jednym zdaniu walnąć, aż trzy błedy ortograficzne. Mogę Ci wybaczyć dziurkę, ale z racji fachu powinieneś wiedzieć jak się pisze drenaż i fermentacja.

U mnie nie był potrzebny. Zrobiłem ładny rysunek, obliczyłem na ile osób wystarcza jego pojemność przy trzydobowym przetrzymaniu ścieków po 150dcm3/osobę. Napisałem, że poziom wód gruntowych jest poniżej wymaganej głębokości 2.5m i dołączyłem do projektu zamiennego. Podpisał mi się pod tym mój architekt - pro forma i przeszło.

Bez urazy Oczyszczalnia, ale jak możesz w jednym zdaniu walnąć, aż trzy błedy ortograficzne. Mogę Ci wybaczyć dziurkę, ale z racji fachu powinieneś wiedzieć jak się pisze drenaż i fermentacja.

U mnie oczyszczalnię wykonałem sam z drobną pomocą koparki i teścia 2 lata temu i do tego czasu działa bez żadnego problemu. Jest z osadnikiem gnilny jednokomorowym i drenażem 44 m.

Przy zgłoszeniu do SP dołaczyłem odręczny rysunek na mapce i opisem zgodnie z wymogami i prawem budolanym, przeszło od razu.

Z całym szacunkiem do Pana Roberta zwanym "oczyszczalnia". Porponuję "oczyszczalni" przeczytać uważnie regulamin forum w całości i odnieść się również do spostrzeżeń użytkowników o nachalne pisanie i reklamowanie firmy i wyrobów Piplife. Otóż chciałbym zaznaczyć, że oczyszczalnia natrętnie pisze i to z kardynalnymi błędami ortograficznymi wyklepaną regułkę o sedymentacji i fermentacji w osadniku 3 komorowym. Wszystko się zgadza, ale żeby o tym pisać i informować forumowiczów trzeba mieć choćby minimalna wiedzę o przebiegu tych procesów nie wspomnę o drenażu i rzekomym kąpaniu się we własnych ściekach jak piszę wspomniany jegomość. Jeszcze raz proponuję trochę się douczyć lub spytać kogoś kto ma o tym choćby minimalną wiedzę

Gość oczyszczalnia

U mnie oczyszczalnię wykonałem sam z drobną pomocą koparki i teścia 2 lata temu i do tego czasu działa bez żadnego problemu. Jest z osadnikiem gnilny jednokomorowym i drenażem 44 m.

Przy zgłoszeniu do SP dołaczyłem odręczny rysunek na mapce i opisem zgodnie z wymogami i prawem budolanym, przeszło od razu.

Z całym szacunkiem do Pana Roberta zwanym "oczyszczalnia". Porponuję "oczyszczalni" przeczytać uważnie regulamin forum w całości i odnieść się również do spostrzeżeń użytkowników o nachalne pisanie i reklamowanie firmy i wyrobów Piplife. Otóż chciałbym zaznaczyć, że oczyszczalnia natrętnie pisze i to z kardynalnymi błędami ortograficznymi wyklepaną regułkę o sedymentacji i fermentacji w osadniku 3 komorowym. Wszystko się zgadza, ale żeby o tym pisać i informować forumowiczów trzeba mieć choćby minimalna wiedzę o przebiegu tych procesów nie wspomnę o drenażu i rzekomym kąpaniu się we własnych ściekach jak piszę wspomniany jegomość. Jeszcze raz proponuję trochę się douczyć lub spytać kogoś kto ma o tym choćby minimalną wiedzę

Arko nikt nie jest doskonały!

Ja akurat jestem dyskgrafem co nie przeszkadza mi w wykonywaniu żetelnie swojej pracy! Mam ją wykonać fachowo i czy napisze drenarz tak czy drenaż nie zmieni to faktu że zamontowałem już kilkaset oczyszczalni przydomowych i wszystkie działają!

Jak nie masz sie do czego czepnąć to od dzisiaj możesz wytykać moje błędy ortograficzne!!!

Ja szukając oczyszczalni dla własnych potrzeb natrafiłem na m. in. taki adres: http://www.probud.pl/oczyszczalnia.htm

Co mi się podoba w ich ofercie: jest to oczyszczalnia w prefabrykowanym zbiorniku betonowym. Mogę nad nią zrobić wjazd do garażu albo miejsce parkingowe.

Nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji co do producenta, ale na pewno kupię oczyszczalnię bez drenażu doczyszczającego, a więc albo ze złożem biologicznym, albo z osadem czynnym. Vide:

http://www.ecopartner.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=45option=com_content&task=view&id=17&Itemid=45

http://www.ecopartner.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=46

Dlaczego? Bo nie mam zamiaru za 10-15 lat wymieniać 50 cm warstwy ziemi nad/pod drenażem. Oczyszczone ścieki z oczyszczalni będę wprowadzał do gruntu poprzez studnię chłonną (mam gliniasty grunt na wierzchu).

• 4 months później...