super gacek. 27.02.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Wszyscy inwstuja w oczyszczalnie z tworzyw sztucznych , a czy zastanawił sie ktoś nad oczyszczalnią ze szczelnych zbiorników betonowych (np 3) i pozostałych elementów potrzebnych do oczyszczalni. Koszt osadnika gnilnego to przecież 80% kosztów całej oczyszczalni , pozostałe elementy 800 -1000 zł. Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o opinię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 27.02.2005 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Widziałem działające taki osadnik z bloczków betonowych u znajomego i mam zamiar zrobić tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek. 27.02.2005 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 pytałeś może o koszt takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 27.02.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Mnie wychodzi o połowę taniej. Koszt bloczków betonowych na sztorc, chudziak, izolacja wewnątrz, zbrojony strop z otworem na dekiel, rurki PCV, geowłóknina, odpowietrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 27.02.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Mnie wychodzi o połowę taniej. Koszt bloczków betonowych na sztorc, chudziak, izolacja wewnątrz, zbrojony strop z otworem na dekiel, rurki PCV, geowłóknina, odpowietrzenie. Sorry am00 połowe taniej to znaczy ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek. 27.02.2005 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Może łatwiej byłoby kupić już gotowe zbiorniki/kręgi , pewnie nie byłoby taniej ale napewno szybciej i łatwiej. Pytanko ,czy takie rozwiązanie by przeszło? Czy ci od środowiska nie mieliby nic przeciwko temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 27.02.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Myślę ,że jednak kręgi betonowe wyszłyby taniej.Bloczek fundamentowy z betoniarni też nie jest tani,a wychodzi go dużo ze względu na większe wymiary(krąg jest cienki).Ponadto taki zbiornik jest trwalszy od murowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość oczyszczalnia 27.02.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 A kto inwestorowi indywidualnemu da certyfikat na jego nowatorską oczyszczalnię? Oczyszczalnia przydomowa to nie tylko zbiornik z dziórką i drenarz z włókniną lecz cały proces fermętacji i separacji. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek. 27.02.2005 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Ana co ten certyfikat ? Czy bez niego nie mogę uzywać oczyszczalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 27.02.2005 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 A kto inwestorowi indywidualnemu da certyfikat na jego nowatorską oczyszczalnię? Oczyszczalnia przydomowa to nie tylko zbiornik z dziórką i drenarz z włókniną lecz cały proces fermętacji i separacji. Pozdrawiam Robert U mnie nie był potrzebny. Zrobiłem ładny rysunek, obliczyłem na ile osób wystarcza jego pojemność przy trzydobowym przetrzymaniu ścieków po 150dcm3/osobę. Napisałem, że poziom wód gruntowych jest poniżej wymaganej głębokości 2.5m i dołączyłem do projektu zamiennego. Podpisał mi się pod tym mój architekt - pro forma i przeszło. Bez urazy Oczyszczalnia, ale jak możesz w jednym zdaniu walnąć, aż trzy błedy ortograficzne. Mogę Ci wybaczyć dziurkę, ale z racji fachu powinieneś wiedzieć jak się pisze drenaż i fermentacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 28.02.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 U mnie nie był potrzebny. Zrobiłem ładny rysunek, obliczyłem na ile osób wystarcza jego pojemność przy trzydobowym przetrzymaniu ścieków po 150dcm3/osobę. Napisałem, że poziom wód gruntowych jest poniżej wymaganej głębokości 2.5m i dołączyłem do projektu zamiennego. Podpisał mi się pod tym mój architekt - pro forma i przeszło. Bez urazy Oczyszczalnia, ale jak możesz w jednym zdaniu walnąć, aż trzy błedy ortograficzne. Mogę Ci wybaczyć dziurkę, ale z racji fachu powinieneś wiedzieć jak się pisze drenaż i fermentacja. U mnie oczyszczalnię wykonałem sam z drobną pomocą koparki i teścia 2 lata temu i do tego czasu działa bez żadnego problemu. Jest z osadnikiem gnilny jednokomorowym i drenażem 44 m. Przy zgłoszeniu do SP dołaczyłem odręczny rysunek na mapce i opisem zgodnie z wymogami i prawem budolanym, przeszło od razu.Z całym szacunkiem do Pana Roberta zwanym "oczyszczalnia". Porponuję "oczyszczalni" przeczytać uważnie regulamin forum w całości i odnieść się również do spostrzeżeń użytkowników o nachalne pisanie i reklamowanie firmy i wyrobów Piplife. Otóż chciałbym zaznaczyć, że oczyszczalnia natrętnie pisze i to z kardynalnymi błędami ortograficznymi wyklepaną regułkę o sedymentacji i fermentacji w osadniku 3 komorowym. Wszystko się zgadza, ale żeby o tym pisać i informować forumowiczów trzeba mieć choćby minimalna wiedzę o przebiegu tych procesów nie wspomnę o drenażu i rzekomym kąpaniu się we własnych ściekach jak piszę wspomniany jegomość. Jeszcze raz proponuję trochę się douczyć lub spytać kogoś kto ma o tym choćby minimalną wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość oczyszczalnia 28.02.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 U mnie nie był potrzebny. Zrobiłem ładny rysunek, obliczyłem na ile osób wystarcza jego pojemność przy trzydobowym przetrzymaniu ścieków po 150dcm3/osobę. Napisałem, że poziom wód gruntowych jest poniżej wymaganej głębokości 2.5m i dołączyłem do projektu zamiennego. Podpisał mi się pod tym mój architekt - pro forma i przeszło. Bez urazy Oczyszczalnia, ale jak możesz w jednym zdaniu walnąć, aż trzy błedy ortograficzne. Mogę Ci wybaczyć dziurkę, ale z racji fachu powinieneś wiedzieć jak się pisze drenaż i fermentacja. U mnie oczyszczalnię wykonałem sam z drobną pomocą koparki i teścia 2 lata temu i do tego czasu działa bez żadnego problemu. Jest z osadnikiem gnilny jednokomorowym i drenażem 44 m. Przy zgłoszeniu do SP dołaczyłem odręczny rysunek na mapce i opisem zgodnie z wymogami i prawem budolanym, przeszło od razu. Z całym szacunkiem do Pana Roberta zwanym "oczyszczalnia". Porponuję "oczyszczalni" przeczytać uważnie regulamin forum w całości i odnieść się również do spostrzeżeń użytkowników o nachalne pisanie i reklamowanie firmy i wyrobów Piplife. Otóż chciałbym zaznaczyć, że oczyszczalnia natrętnie pisze i to z kardynalnymi błędami ortograficznymi wyklepaną regułkę o sedymentacji i fermentacji w osadniku 3 komorowym. Wszystko się zgadza, ale żeby o tym pisać i informować forumowiczów trzeba mieć choćby minimalna wiedzę o przebiegu tych procesów nie wspomnę o drenażu i rzekomym kąpaniu się we własnych ściekach jak piszę wspomniany jegomość. Jeszcze raz proponuję trochę się douczyć lub spytać kogoś kto ma o tym choćby minimalną wiedzę Arko nikt nie jest doskonały! Ja akurat jestem dyskgrafem co nie przeszkadza mi w wykonywaniu żetelnie swojej pracy! Mam ją wykonać fachowo i czy napisze drenarz tak czy drenaż nie zmieni to faktu że zamontowałem już kilkaset oczyszczalni przydomowych i wszystkie działają! Jak nie masz sie do czego czepnąć to od dzisiaj możesz wytykać moje błędy ortograficzne!!! Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 28.02.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Ja szukając oczyszczalni dla własnych potrzeb natrafiłem na m. in. taki adres: http://www.probud.pl/oczyszczalnia.htmCo mi się podoba w ich ofercie: jest to oczyszczalnia w prefabrykowanym zbiorniku betonowym. Mogę nad nią zrobić wjazd do garażu albo miejsce parkingowe. Nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji co do producenta, ale na pewno kupię oczyszczalnię bez drenażu doczyszczającego, a więc albo ze złożem biologicznym, albo z osadem czynnym. Vide: http://www.ecopartner.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=45option=com_content&task=view&id=17&Itemid=45http://www.ecopartner.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=46Dlaczego? Bo nie mam zamiaru za 10-15 lat wymieniać 50 cm warstwy ziemi nad/pod drenażem. Oczyszczone ścieki z oczyszczalni będę wprowadzał do gruntu poprzez studnię chłonną (mam gliniasty grunt na wierzchu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 04.07.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 pawelkoczy masz juz zbudowana tę oczyszczalnię? Sam się teraz zabieram do wyboru i rozpatruje rózne warianty ale taka z betonu pozwoli mi ja zakopać pod wode bo wode gruntowa mam wysokopozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 05.07.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Zmartwię Cię: nasza gmina wpadła na genialny pomysł i będziemy mieć kanalizację, więc skoro dom jeszcze w budowie to poczekamy na nią i damy sobie spokój z oczyszczalnią. Sorry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts