Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zdejmować wierzchnią warstwę gleby z obrysu fundamentu ?

Gość

Recommended Posts

Słyszę na ten temat sprzeczne opinie. Ostatnia z nich brzmiała, że nie ma najmniejszego sensu wyrzucanie wierzchniej warstwy gleby z obrysu wylanego w gruncie fundamentu a wystarczy wysypać na glebę i zagęścić kilkudziesięciocentymetrową warstwę żółtego piasku. W moim przypadku byłoby to około 50 cm piasku wysypanego na trawę w obrysie fundamentu wylanego w gruncie.

Gdzieś Ty to usłyszał? Bo ja naprawdę tez dużo słucham i jeszcze czegoś takiego nie słyszałam. Chyba że się mylę - chodzi Ci o humus? Bo co innego jest wierzchnia warstwą? Ale jak Ty chcesz robić fundamenty na wierzchu ?!?! Chyba się mylę o co Ci chodzi. Wytłumacz...

Mnie najbardziej ciekawi, jak Ty chciałeś robić fundamenty na wierzchniej warstwie. A strefa przemarzania gruntu ?! A może Ty mieszkasz w Afryce, a to ma być domek na drzewie? Żartuję, ale radzę znajdź sobie dobrego fachowca, albo duuuuuużo czytaj Muratora, a budowę zacznij za parę lat, jak już trochę przeczytasz...

Witaj Łukasz. Cofnij się na Forum o kilka stron, a zobaczysz mój watek. Też pytałem się czy trzeba zdejmować humus. W wątku wystąpił mój sąsiad, który jak się niedawno dowiedziałem nie zdjął humusu (gdzie była nie tylko żyzna gleba lecz także korzenie drzew!!!!). Teraz zastanowiam się, co dalej będzie z jego fundamentami.

Poza tym Murator wypuścił taką kasetą video gdzie nagrana jest budowa domów modelowych. Gościu, który komentuje budowę domów, powiedział, że polskie prawo budowlane zabrania budowy domu na humusie.

Pozdro

Dla tych, którzy nie zrozumieli pytania powtarzam, że fundament jest wylany w gruncie (110 cm głębokości), ściany fundamentowe będą murowane z bloczków betonowych a ewentualne usuwanie humusu dotyczy obrysu domu.

Łukasz: wywieź ten humus. Jeżeli go zostawisz wewnątrz obrysu domu i będziesz chciał zrobić podłogę dosypując i ubijając żółty piasek to licz się z tym że podłoga na gruncie wcześniej czy później (a nawet dopiero po 5 - 7 latach) ci "siądzie", bo procesy gnilne przebiegające w humusie są spowolnione. zagrożenie jest takie, że pomieszkasz w domu, potem zapadnie się podłoga, potem będą niemiłe zapachy, a potem chałupa do generalnego remontu. Nie słuchaj "dobrych" podpowiadaczy. W końcu to Twój dom i nie powinnieneś go spaprać już na samym początku.