Gość 23.09.2002 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Słyszę na ten temat sprzeczne opinie. Ostatnia z nich brzmiała, że nie ma najmniejszego sensu wyrzucanie wierzchniej warstwy gleby z obrysu wylanego w gruncie fundamentu a wystarczy wysypać na glebę i zagęścić kilkudziesięciocentymetrową warstwę żółtego piasku. W moim przypadku byłoby to około 50 cm piasku wysypanego na trawę w obrysie fundamentu wylanego w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2002 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Gdzieś Ty to usłyszał? Bo ja naprawdę tez dużo słucham i jeszcze czegoś takiego nie słyszałam. Chyba że się mylę - chodzi Ci o humus? Bo co innego jest wierzchnia warstwą? Ale jak Ty chcesz robić fundamenty na wierzchu ?!?! Chyba się mylę o co Ci chodzi. Wytłumacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 23.09.2002 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Nie wygłupiaj się lukasz tylko ściągnij ten humus. Tutaj akurat nie ma sensu kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 23.09.2002 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Ściągnij humus nie tylko z obrysu domu, ale także 3-4 metry dookoła domu. Będziesz miał w przyszłości ułatwione zadanie pt. ogród. Ja niestety tego nie zrobiłem i potem pozostaje tylko kilof, niepotrzebna praca i zmarnowana żyzna ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 23.09.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Mnie najbardziej ciekawi, jak Ty chciałeś robić fundamenty na wierzchniej warstwie. A strefa przemarzania gruntu ?! A może Ty mieszkasz w Afryce, a to ma być domek na drzewie? Żartuję, ale radzę znajdź sobie dobrego fachowca, albo duuuuuużo czytaj Muratora, a budowę zacznij za parę lat, jak już trochę przeczytasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 23.09.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Witaj Łukasz. Cofnij się na Forum o kilka stron, a zobaczysz mój watek. Też pytałem się czy trzeba zdejmować humus. W wątku wystąpił mój sąsiad, który jak się niedawno dowiedziałem nie zdjął humusu (gdzie była nie tylko żyzna gleba lecz także korzenie drzew!!!!). Teraz zastanowiam się, co dalej będzie z jego fundamentami. Poza tym Murator wypuścił taką kasetą video gdzie nagrana jest budowa domów modelowych. Gościu, który komentuje budowę domów, powiedział, że polskie prawo budowlane zabrania budowy domu na humusie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 23.09.2002 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Popieram poprzedników - KONIECZNIE zdejmij humus - mówię to na podstawie własnego doświadczenia (ja tak nie zrobiłem - później żałowałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2002 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Dla tych, którzy nie zrozumieli pytania powtarzam, że fundament jest wylany w gruncie (110 cm głębokości), ściany fundamentowe będą murowane z bloczków betonowych a ewentualne usuwanie humusu dotyczy obrysu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 23.09.2002 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 ???????????Sorki Łukasz,ale teraz ja nie wiem o co chodzi.Chodzi Ci o sam obrys budynku, czy całej powierzchni zabudowy, czy o coś jeszcze innego?Tak czy inaczej trzeba się go pozbyć z tego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 23.09.2002 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 A nad czym się tu zastanawiać. Mnie też to czeka. Ja też mam łąwę laną w grunt a mury już nawet stoją i jest strop (ale nie ma wylewki na gruncie). Weekend trzeba poświęcić i te 200-300 taczek humusu wywieźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 23.09.2002 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Łukasz: wywieź ten humus. Jeżeli go zostawisz wewnątrz obrysu domu i będziesz chciał zrobić podłogę dosypując i ubijając żółty piasek to licz się z tym że podłoga na gruncie wcześniej czy później (a nawet dopiero po 5 - 7 latach) ci "siądzie", bo procesy gnilne przebiegające w humusie są spowolnione. zagrożenie jest takie, że pomieszkasz w domu, potem zapadnie się podłoga, potem będą niemiłe zapachy, a potem chałupa do generalnego remontu. Nie słuchaj "dobrych" podpowiadaczy. W końcu to Twój dom i nie powinnieneś go spaprać już na samym początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Oczywiście chodziło mi o całą powierzchnię zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2002 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Dziękuję za wszystkie rady a szczególnie Beli -za "błyskotliwość". Rzeczywiście trudno sobie wyobrazić fundamenty na powierzchni gruntu (nawet w Afryce)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts