jurekb 27.02.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Mam wielki problem z wilgocią w przybudówce.Zbudowana jest bez podpiwniczenia z 24cm pustaka.Na to położona jest suprema, 2cm styropianu i puc.Dach jest płaski betonowya na nim legarki 12cm, deski,papa.Taka dodatkowa izolacja,napewno jest szczelna.Okna plastikowe.A mimo to nad oknami (nadproża}, w rogach, za meblami są wykwity grzyba.A na jednej ze ścian (wschodnia} przy której stoi łóżko jest bardzo zimna a na podłodze stoi woda. Chciałbym na wiosne za to się wziąść tylko od czego zacząć!Czekam na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria23 04.03.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Witam .. pierwsze pytanie ktore mi sie nasuwa : skoro to "przybudowka" to znaczy ze .. dobudowana .. skoro dobudowana to ... czy jest komin wentylacyjny ?, znaczy sie kratka gdzies w scianie ? ... czesto w przybudowkach ... dobudowanych ... o tym zapominano .. niestety .. i stad Pana/pani problem ... a jesli jest kanal wentylacyjny .. to znaczy ze poprostu nie sprawny .... bo .. zapchany za krotki .. a najczesciej .. bo OKNA za SZCZELNE. i kropka. wszystko tak naprwade sprowadza sie do za duzej szczelnosci .. skad grzyb i plesc w pomieszczeniach. wilgoc nie ma gdzie uciekac ... a wilgoc jest .. z Nas .. z kwiatkow na oknie, z pranie itd.mam nadzieje ze to cos wyjasnilo. mieszkam w starym domu... probem tez by istanial ... gdyby nie nawietrzniki na oknach plastikowych ... pozdr.viktoria23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekb 05.03.2005 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Kanał wentylacyjny jest wypuszczony ze żcianny i około 1,5 m do góry.Ale zamiast wyciągać to prez niego wlatuje powietrze.Słyszałem też opinie że należy zacząć od zwiększenia ocieplenia. Czekam na dalsze sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria23 07.03.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 A zwróc uwage, cos ie dzieje z ciągiem jak otworzysz okno, lub choc rozszczelnisz. U mnie ciag tez odwrotny ale tylko jka wszystkie okna sa pozamykane. jak rozszczelnie to ciag znow zaczyna wyciągac ... Natomiast ... ocieplenie ... tez słyszałam ze ma cos wspólnego z wentylacja grawitacyjną .... ale nie bardzo wiem co i jak. Wiem ze u mnie sprawe ( dobudówki i wentylacji ), przy nowych oknach i ociepleniu (mam styropian) - wystarczył nawiewnik na jednym oknie. Ale nawiewnik taki cos ie zamyka jak w niego wieje bardzo. Znajomi maja nawiewniki takie normalne i na zime je zalepiaja ... bezsensu .. ale strasznie z nich duje i gwizdze. tak czy siak .. sprawdz czy ciag sie zmienia jak rozszczelinisz okno. viktoria23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekb 11.03.2005 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Jest tak jak mówisz,przy otwartym oknie ciąg jest prawidłowy.Więc spowrotem wymienie okna na stare i przynajmniej będzie sucho i ....zimno.A teraz poważnie ten nawiewnik kupowałaś sama czy razem z oknem.Właściwie to już nic nie rozumiem,wymienia się stare okna bo są nie szczelne a póżniej wierci się w nich otwory i wstawia nawiewniki.Czy to normalne, a gdzie tu oszczędności na ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.04.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Zacząć od wentylacji, bo i tak nie ominie. Potem ocieplenie. Odwrotna kolejnośc może nawet przynieść pogorszenie (nie koniecznie, ale możliwe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekb 13.04.2005 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Mówisz żeby zacząć od wentylacji ale jak ją zrobić prawidłowo w parterowej przybudówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.04.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Wstawić nawiewniki w oknach, wyciąć uszczelki w oknie (częściowo), zrobić otwory w drzwiach, zwiększyć szparę pod drzwiami itd. Wstawić wentylator w kanale sterowany wilgocią. Do wyboru, z zależności co można zastosować i ma sens. Przy prawidłowej wielkości wentylacji straty ciepła są, ale nie tak gigantyczne. Jak nie ma którędy napływać świeże powietrze, to w pomieszceniu robi się podciśnienie i wentylacja grawitacyjna staje. To dla lepszego zrozumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekb 18.04.2005 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Dzięki serdeczne za pomoc, już tylko tygodnie mnie dzielą od rozpoczęcia prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts