Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem z wyborem rodzaju ogrzewania do budynku jednorodzinnego.

Nie ma przyłącza do stałej instalacji gazu ziemnego i nie ma perspektyw na taką instalację w miejscowości w której jest budowa. Po artykułach w Muratorze wybrałem ogrzewanie olejowe jako tańsze nieco w stosunku

do tego na gaz płynny (propan). Praktycy -monterzy, z którymi rozmawiałem twierdzą jednak , iż od kilku lat są na rynku bardzo dobre kotły na gaz płynny , co powoduje , iż przy obecnych cenach obu paliw

ogrzewanie na gaz płynny jest ekonomiczniejsze. Ponadto , twierdzili iż

olej zawsze będzie"śmierdział" nawet jeśli instalacja będzie super starannie wykonana. Możliwość ukrytej promocji jednego z tych rodzjów u

pytanych przeze mnie odpada ponieważ zakładają oba rodzaje instalacji.

Proszę doradźcie co wybrać.

https://forum.murator.pl/topic/29566-ogrzewanie-na-paliwo-olejowe-czy-na-gaz-p%C5%82ynny/

Wyboru musisz dokonać sam ale to może Ci pomoże w dokonaniu takiego wyboru

Zalety kotłowni na gaz płynny

-zdecydowanie mniej miejsca od kotła gazowego

-brak butli do kuchenki gazowej

-cicha praca kotła gazowego (dość istotne)

-większy wybór urządzeń, zarówno stojące żeliwne jak i wiszące

Wady

-koszty eksploatacji większe od oleju nawet jeśli zastosujemy piec kondensacyjny

-droższa instalacja zbiornika

Zalety kotłowni olejowej

- niższe koszty eksploatacji

Wady kotłowni olejowej

-zdecydowanie więcej miejsca w kotłowni (wymaga kotłowni)

-hałas od palnika

- zapach CPN-u przy zastosowaniu taniego zbiornika na olej bez bariery

Lista ta prawdopodobnie zostanie poszerzona przez Forumowiczów

https://forum.murator.pl/topic/29566-ogrzewanie-na-paliwo-olejowe-czy-na-gaz-p%C5%82ynny/#findComment-555346

Zalety kotłowni na gaz płynny

-zdecydowanie mniej miejsca od kotła gazowego [/qoute]

pewnie chodziło od kotła olejowego

-brak butli do kuchenki gazowej

a płyty ceramiczne to co :lol:

-cicha praca kotła gazowego (dość istotne)

mam olejowy w zamknietym pomieszczeniu w piwnicy i nic go nie słychać

Wady kotłowni olejowej

-zdecydowanie więcej miejsca w kotłowni (wymaga kotłowni)

przy oleju potrzebne miejsce w domu na zbiornik a przy gazie miejsce na działce - muszą być zachowane odległości np. od granicy od okien itp.

- zapach CPN-u przy zastosowaniu taniego zbiornika na olej bez bariery

w dobrze wykonanej kotłowni nie powinno być czuć oleju - tak powiedział mi wykonawca i tak zostało zrobione. Zgadzam się że materiały pewnie nie są tu bez znaczenia

Wydaje mi się, że podstawowe są dwa parametry:

1. koszty (nie wypowiem się gdyż decyzję podjąłem analizując pkt :lol: )

2. dostepne miejsce - dom czy działka (u mnie kotłownia olejowa jest w piwnicy a na działce nie byłoby gdzie ale dzieki temu nie mam np. urozmaiconej architektury działki przez zbiornik :) )

https://forum.murator.pl/topic/29566-ogrzewanie-na-paliwo-olejowe-czy-na-gaz-p%C5%82ynny/#findComment-555734

Prawidłowo wykonana instalacja olejowa nie wydziela żadnego zapachu. W kotłowni, gdy stoję przy tuż przy piecu nie czuję nic (o reszcie domu nie wspomnę) - i tak jest od początku czyli od półtora roku. Zapach oleju może być przy zbiorniku i rzeczywiście czasem go czuć, ale najlepiej aby zbiornik był poza kotłownią (mam taki zbiornik w garażu i tam zapach oleju nie przeszkadza). Zbiornik oleju w kotlowni podobno można założyć, ale jest to trochę kłopotliwe. Kotłownia musi być odpowiedni duża, aby zbiornik oddzielic od pieca przepisową ścianką i jeszcze dodatkowo odpowiednio go obudować na wypadek peknięcia i rozlania oleju.

Dla mnie decydujący w wyborze oleju był, oprócz kosztów, brak wielkiej butli z gazem koło domu. Podobno takie butle sa bezpieczne, ale chyba bardziej wybuchowe niż olej.

https://forum.murator.pl/topic/29566-ogrzewanie-na-paliwo-olejowe-czy-na-gaz-p%C5%82ynny/#findComment-555795

Do MaBi

Nie mam czasu ani ochoty by bawić się w kopiowanie i cytaty

Moja odpowiedz była ogólna tak jak i zadane pytanie Zawsze w moich postach piszę że do każdego klienta podchodzę indywidualnie ale do tego potrzebna jest informacja na jego temat i domu oczywiście

Moja odpowiedz była zbiorem doświadczeń jakie zdobyłem w czasie swojej pracy

Większość z Was w swoich nowych domach ma jednak kuchnie gazowe a nie płyt ceramiczne Z miejscem na oddzielną kotłownię wiecie jak jest a ilu ma piwnicę która spełnia wymogi kotłowni

Zbiornik na gaz płynny można równie dobrze zakopać

O zapachu oleju w kotłowni może decydować staranność wykonania inst olejowej ( zakładam że tą wykonał fachowiec i ten problem nas nie dotyczy) i to co jest często pomijane klasa zbiornika, niestety te tańsze czuć CPN-em

W tym przypadku nie opowiadam się po żadnej ze stron

https://forum.murator.pl/topic/29566-ogrzewanie-na-paliwo-olejowe-czy-na-gaz-p%C5%82ynny/#findComment-556310

regluacja ostawienie kotła olejowego ewentualne czyszczenie - koszty ? wzalżności od serwisanta

propan możliwość zmiany na gz 50 tanim kosztem 200zł- olej tylko wymiana palnika kwota w tysiącach

https://forum.murator.pl/topic/29566-ogrzewanie-na-paliwo-olejowe-czy-na-gaz-p%C5%82ynny/#findComment-556340

Myślę, że sam to musisz przemyśleć. Miałem dokładnie ten sam problem co Ty i zdecydowałem sie na kotłownie olejową. Uzywam jej pierwszy sezon i nie wiem czy zrobiłem dobrze czy źle - czas pokaże :) Niestety przy kotłowni olejowej musisz się liczyć że trzeba postawić zajmujący miejsce zbiornik na olej. Są zbiorniki przeznaczone do montażu na zewnątrz budynku, lecz są to rozwiązania znacznie podnoszące koszty inwestycji. Nie słuchaj ludzi którzy mówią, że instalacja olejowa śmierdzi - to bajka. Jeżeli wszystko jest zrobione OK nic nie ma prawa śmierdzieć i faktycznie tak jest. U mnie w kotłowni czuć zapach oleju jedynie zaraz po zatankowaniu. Niestety jest też poważny minus używania kotłowni olejowej - dosyć głośne piece :( Mam możliwość porównania z piecem na gaz mojego brata - duży plus na korzyść pieca gazowego. Co do opini instalatorów to myslę, że zależy od osoby na jaką trafisz - ja osobiście spotkałem sie z opinią że olej jest tańszy w eksploatacji. Podobnie twierdzili uzytkownicy forum. Pozdrowienia
https://forum.murator.pl/topic/29566-ogrzewanie-na-paliwo-olejowe-czy-na-gaz-p%C5%82ynny/#findComment-557154