Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, problem mój polega na tym iż, mam odwiercona studnię głębinowa na głębokość 45m, na początku woda była mętna, ale bez zapachu, badania wyszły ok, a po 3-4 tygodniach woda nagle zaczęła bardzo śmierdzieć szambem.. Sasiad ma studnie na tej samej głębokości i u niego wszystko jest ok. W czym może być problem ?

https://forum.murator.pl/topic/295700-studnia-g%C5%82%C4%99binowa-woda-%C5%9Bmierdzi-miesi%C4%85c-po-odwiercie/

Czy po odwiercie studnia była dezynfekowana i pompowana długo/regularnie? Czy robiłeś badania mikrobiologiczne wody? Czy odwiert jest zabezpieczony (szczelnie zamknięty)? 

W dniu 3.11.2025 o 15:17, Wlodar332 napisał:

Witam, problem mój polega na tym iż, mam odwiercona studnię głębinowa na głębokość 45m, na początku woda była mętna, ale bez zapachu, badania wyszły ok, a po 3-4 tygodniach woda nagle zaczęła bardzo śmierdzieć szambem.. Sasiad ma studnie na tej samej głębokości i u niego wszystko jest ok. W czym może być problem ?

opisany problem najczęściej wskazuje na zanieczyszczenie biologiczne warstwy wodonośnej spowodowane przedostaniem się ścieków z nieszczelnego zbiornika w sąsiedztwie odwiertu. Jeśli woda ma zapach szamba lub siarkowodoru (zgniłych jaj) – przyczyny mogą być następujące:

1. Nieszczelność instalacji kanalizacyjnej lub osadnika gnilnego – ścieki mogą przesiąkać do gruntu, a następnie migrować do poziomu wodonośnego, z którego czerpie studnia. Warto sprawdzić odległość studni od oczyszczalni lub szamba – minimalna odległość to 30 m od studni zgodnie z przepisami.

2.  Rozwój bakterii beztlenowych w rurach lub w filtrze pompy – woda z dużą ilością substancji organicznych staje się pożywką i zaczyna wydzielać zapach.

3. Brak płukania i dezynfekcji studni po odwiercie – jeśli studnia nie została wystarczająco wypłukana, po kilku tygodniach może dojść do namnażania bakterii.

4. Lokalne zanieczyszczenie gruntu – jeśli sąsiad ma dobrą wodę przy tej samej głębokości, problem najprawdopodobniej dotyczy Twojej instalacji lub strefy dopływu studni, a nie całej warstwy wodonośnej.

• Like 1