Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykorzystać resztki styropianu

Recommended Posts

Ja użyłem do ocieplenia stropu nad wykuszem i nad wiatrołapem (oba wychodzą za obrys główny domu i powierzchnia nad nimi nigdy nie będzie użyta. Przed ułożeniem dachu ułożyłem cały nadmiar w kilka warstw. Jest tyle zakłądów, że problem wielu połączeń praktycznie został wyeliminowany.

Kiedyś dawno dawno temu gdy na ziemi żyły dinozaury na forum padł pomysł wykonaniu zaprawy termiczne ze zwykłej cementowo wapiennej wymieszanej z kulkami styropianu. Może ktoś się zdecyduje. Może budę do psa będziesz robić to by pieskowi cacy się ociepliło domek. Może na ocieplenie dokładniejsze gdzieś zastosujesz jeszcze... a jak nie to chyba śmietnik pozostaje zależy jakie masz te kawałki wielkościowo ? i czy coś szło by jeszcze z tego wykorzystać ???

Na smietnikach pełno tego paskudztwa !!! Popatrz przed wiekszym marketem AGD RTV pełno w smietnikach. Trafi do smietnika i na wysypisko gorsze paskudztwa tam wywożą. Są artyści co nawet palą styropian - to juz przegięcię !!!

Proponuje poupychac w dziury w domku jako ocieplenie gdzie sie da zakamarki sie znajdą. (skosy, wneki itd ) A jak nie to wysypisko śmieci pozostaje.

Na smietnikach pełno tego paskudztwa !!! Popatrz przed wiekszym marketem AGD RTV pełno w smietnikach. Trafi do smietnika i na wysypisko gorsze paskudztwa tam wywożą. Są artyści co nawet palą styropian - to juz przegięcię !!!

Proponuje poupychac w dziury w domku jako ocieplenie gdzie sie da zakamarki sie znajdą. (skosy, wneki itd ) A jak nie to wysypisko śmieci pozostaje.

Jak wszyscy będą postępować tak jak radzisz, to za chwilę z Gniezna pozostanie wysypisko. Wysypisko to najprymitywniejszy sposób pozbywania się śmieci. Lubisz śmieci czy co?

Nie lubie śmieci ...żle mnei zrozumiałes ... Chodziło mi o to że jezeli juz nie bedzie miał gdzie poupychać w zakamarki resztek, to chyba lepiej jak trafi to na miejsce przeznaczone na składanie odpadów czyli wysypisko aniżeli by miało zostac; spalone, zakopane, wyrzucone gdzies pod lasem (tez są tacy artysci co tak czynią ) czy rozpuszczone i co wlane do kanału? szamba rowu itp... Oczywiscie było by idealnie otworzyć np panorame firm poszukać utylizacja styropianu i by sie ekipa tym zajęła (oby tylko nie zabrali z posesji, pobrali opłatę, i wyrzucili za rogiem) a własciwie ciekawe czy sa firmy co sie zajmuja utilizacją ... Odnosnie eternitu to są na pewno.

To przepraszam, faktycznie zbyt się uniosłem.

A tu dla ciekawskich:

http://www.odpady.net.pl/index.php?p=145

http://www.beskid-eko.pl/sortownia.html

Czyli jak się chce to można zadbać o środowisko, a że trzeba niekiedy się wykazać... no co robić, za to będzie czysto i pachnąco.

A tak na marginesie, co robicie z gruzem i zbędną ziemią z wykopu?

Pozdrawiam

A tak na marginesie, co robicie z gruzem i zbędną ziemią z wykopu?

Pozdrawiam

Gruz wykorzystałem w schody zew. które były zalewane na samym koncu nazbierało się trochę tego. kilka taczek poszło też pod posadzki w piwnicy. A ziemia z wykopu dolecowo będzie podsypana pod taras i bedzie zejscie z tarasu bez schodów bezposrednio do ogrodu. Skarpe sobie zrobie a co mi tam :-) mini skocznie narciarską :lol:

Ja miałem glinę z wykopu (4 przyczepy) Oddałęm za darmo na naprawę leśnej drogi. Zysk był taki, że pozbyłem się tego bez kosztów. Wstępnie już jestem umówiony na gruz. Konec prac - dzwonię i przyjeżdzają, zabierają i mam spokój. Ktoś naprawi drogę a ja mam spokój i brak kosztów :D

Styropian po rozdrobnieniu na kulki można użyć do rozlużnienia gleby gliniastej.Glina staje sie wtedy bardziej napowietrzona co sprzyja roślinom.

Nie polecam dodawać styropianu do gleb piaszczystych gdyż one i tak są zbyt przewiewne.

Daniel, a można to dawać również pod uprawy do jedzenia? Chodzi mi o to, na ile jakieś szkodliwe substancje ze styropianu mogą przeniknąć do gleby i potem np. do marchewki?

Została mi masa skrawków i 10 arów żyznej ale gliniastej jak diabli działki do obsadzenia.

Daniel, a można to dawać również pod uprawy do jedzenia? Chodzi mi o to, na ile jakieś szkodliwe substancje ze styropianu mogą przeniknąć do gleby i potem np. do marchewki?

Została mi masa skrawków i 10 arów żyznej ale gliniastej jak diabli działki do obsadzenia.

Strona może tendencyjna ale zawsze:

http://www.styropian-sps.com.pl/_fakty.html

Styropian po rozdrobnieniu na kulki można użyć do rozlużnienia gleby gliniastej.Glina staje sie wtedy bardziej napowietrzona co sprzyja roślinom.

Nie polecam dodawać styropianu do gleb piaszczystych gdyż one i tak są zbyt przewiewne.

Szczerze mówiąc to nie słyszałem o szkodliwym wpływie styropianu na same rośliny czy też przechodzeniu jakichś substancji z niego do wnętrza roślin a potem do człowieka.

Dośc powszechnie szkółkarze stosują właśnie odpady styropianiwe do podłoży do upraw jako balast bądz do rozlużnienia struktóry takiego

podłoża.

Ja mając takie odpady i gliniastą glebe napewno bym je dodał by poprawić właściwości fizyczne.

Jak by nie popatrzył to problemem jest fakt, że te odpady mają kształt. Należy je tego kształtu pozbawić (zmielić, zetrzeć, rozdrobnić). To co powstanie (pył, kuleczki) wsypać do torby BIG BAG i upchać w szopie. Zastosowanie znajdzie się samo wiosną (gliniasta gleba czy docieplenie jakiegoś kawałka)

Pozdrawiam Adam M.