Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Systemy Kominowe, opinie użytkowników. Rauch vs Schiedel vs Jawar vs Pekabet

Chciałbym was poprosić o opinię, jaki system kominowy jest najlepszy? Chodzi mi o to żeby nie przepłacić, ale nie chce też mieć żadnego problemu z kominem np. po latach użytkowania. Chodzi mi o system kominowy, izolowany do kotła na pellet. Wymieniłem kilka o których czytałem, jak macie inną firmę też posłucham o niej

Ja wybrałem Raucha - u mnie komin Uniwersal do kotła na pellet. 2 sezony minęły, zaczyna się trzeci i bez problemów. Ceramika wygląda solidnie, wszystko dobrze spasowane, ciąg stabilny. Polecam.

Schiedel wiadomo - najbardziej rozpoznawalna marka, dlatego droższa opcja. Jawar też ma dobre opinie (polska produkcja), a Pekabet to raczej rozwiązanie budżetowe.

Najważniejsze, żeby komin był dobrze dobrany do rodzaju kotła i porządnie zamontowany.

Edytowane przez Piotrowski0204

Polecam system kominowy od raucha, mam od 5 lat i sprawuje się bardzo dobrze. Jedna z lepszych ceramik na rynku, długa gwarancja. Według mnie dobry komin w dobrej cenie.