Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy gwożdzie ,wkręty i wyłączniki,lampy można odliczyć ?

ochus

Recommended Posts

Część

Właśnie wróciłam z Urzędu Skarbowego z weryfikacji. Rozliczam się zawsze sama więc robię to na wyczucie. Odliczam zawsze to co faktycznie zużyję w procesie budowania. Uważam, że nie ma zbytniej różnicy czy odliczenia są w ramach dużej ulgi budowlanej czy remontowej jeżeli chodzi o zużyte materiały. Jeżeli gwoździe ,wkręty zostały zużyte w procesie budowy do przybijania np. połaci dachowych to oczywiście że odliczamy. jeżeli jednak gwoździe zużyto na przykład do zbicia rusztowania po którym chodzą fachowcy to oczywiście że nie można odliczyć. Kontakty ja odliczałam i nigdy tego nikt nie weryfikował. Najlepiej jak masz wątpliwości dzwonić do właściwego urzędu skarbowego. każdy bowiem, rządzi się swoimi prawami. W moim Panie są przyjazne i nawet jak odliczyłam coś drobnego a nie powinnam to mi darują.

Jeżeli chodzi o lampy. To żyrandoli i lamp-stojących "tz.opraw oświetleniowych nigdy nie rozliczałam. Rozliczałam za to oświetlenie wbudowane w płyty gipsowo-kartonowe. Przeszło .W sklepie w którym będziesz realizował zakupy takim specjalistycznym i polskim doskonale wiedzą co umieszczać na fakturze a co nie. Jeżeli zaś chodzi o hipermarkety, to musisz uważać wklepują wszystko i później trzeba samemu od kwoty głównej odjąć to co odliczeniu nie podlega.

Pozdrawiam Eluś.