dobrzykowice 23.09.2002 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Wiem, że temat przewijał się wielokrotnie, nie znalazłem tam jednak praktycznych wskazówek dla osób które chciałyby to zrobic we własnym zakresie. Realizacja wydaje sie być prosta ale na pewno Ci którzy już to robili mają pare ciekawych wskazówek, które mogą to w znacznej mierze usprawnić. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: dobrzykowice dnia 2002-09-23 13:41 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 23.09.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Jak będziesz kupował sznurek to zwróć uwagę, żeby to był taki wielowłóknowy sznurek nylonowy. Dobrze się go przystrzeliwuje tackerem do krokwi i nie ślizga się za bardzo. Zygzak sznurkiem zrób co 20 - 25 cm, żeby dobrze podtrzymywał wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekP 23.09.2002 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Witaj,Zalezy co chcesz wiedziec,Ocieplilem cale poddasze sam + wszystkie scianki dzialoweZa nami pierwsa zima - bylo wszystko OK,Daj znac co chcesz wiedziecna forum czy priv - obojetniePozdrawiam,Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 23.09.2002 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 z tego co wiem to wełnę rozwija się z beli i wciska miedzy krokwie potem wszystko przykrywa się folią i na samym końcu mocuje się w zygzak drutem lub jak radzi kgadzina sznurkiem.Interesuje mnie czy np. lepiej jest zacząć od dołu czy od góry ?Słyszałem również że jest też wełna już z jednej strony ofoliowana i wystarczy tylko przyszpilić brzegi folii do krokwi.Acha jeszcze jedno czy powinno sie wełnę na maksa upychać czy też wystarczy ją lużno rozwinąć. I jeszcze jedno, krokwie mam na 20 cm szerokie i czy w tym wypadku powinienem kłaśc jedną warstwę o tej grupości czt też np. dwie warstwy 15 i 5 cm ? Krokwie ma w odstępie 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekP 24.09.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 On 2002-09-23 15:23, dobrzykowice wrote: z tego co wiem to wełnę rozwija się z beli i wciska miedzy krokwie potem wszystko przykrywa się folią i na samym końcu mocuje się w zygzak drutem lub jak radzi kgadzina sznurkiem. witaj i tu moze byc problem, bo zeby rozpiac folie musisz miec cala welne wlozona, jesli napchasz na maksa to welna sie utrzyma tylko ze straci swoje wlasciwosci izolacyjne, ( przynajmniej czesciowo ) no a jak ocieplisz sufit ??? Ja robilem tak: welna ucieta na dlugosc i szerokosc + 2 cm wiecej, wciskam od gory ku dolowi i przyszpilam zylke po zygzaku ( gr. ok. 1 mm ), jak juz jest wszystko rozpinam folie pasami od dolu ku gorze ( pasy poziome ) Słyszałem również że jest też wełna już z jednej strony ofoliowana i wystarczy tylko przyszpilić brzegi folii do krokwi. - tego nie wiem ale nie wydaje mi sie Acha jeszcze jedno czy powinno sie wełnę na maksa upychać czy też wystarczy ją lużno rozwinąć. - szer. welny to szer. miedzy krokwiami + 2 cm I jeszcze jedno, krokwie mam na 20 cm szerokie i czy w tym wypadku powinienem kłaśc jedną warstwę o tej grupości czt też np. dwie warstwy 15 i 5 cm ? Krokwie ma w odstępie 80 cm. - A masz wszystkie krokiewki rowne ??? Pewnie i tak bedziesz musial jakos to rownac, ale to pomijam, jezeli mozesz dopchac welne do konca to wal w calym kawalku - mysle, ze bedzie latwiej to zrobic niz w przypadku dwoch kawalkow welny ja dawalem 15 cm miedzy krokwie, potem stelaz poziomo i pomiedzy stelaz 5 cm welny - razem 20 cm - welna gullfiber - isover - iso mata pozdrawiam, Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 24.09.2002 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Takie pytanie do tych, którzy już ocieplali...Krokwie są w odstępie 80 cm, Uni-mata i Iso-mata Gullfibera mają szerokość 120 cm. Czy ciąć wzdłuż (odpady 30%) i rozwijać z rolki, czy ciąć wszerz (odpady prawie 0) i ryzykować, że w bliżejnieokreślonej przyszłości między kolejnymi kawałkami mogą pojawić się odstępy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.06.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 poprosze o odpowiedz na post jpawl bo nie wiem co zrobic w tym momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.06.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Na stronach www producentów wełny są dokładne instrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 04.06.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Właśnie jestem na etapie ocieplania. Mam pełne odeskowanie dachu a na dachu papa i gont bitumiczny. Zrobiłem to następująco. W odległości około 2-3cm od desek (szczelina powietrzna) poprzybijałem skoble do krokwi i naciągnąłem drut ocynkowany (nie jest drogi - kupujesz go w rolkach). Następnie dałem wełnę matę Rockwool 14 cm (gdyż krokwie mam 16 cm). Ciąłm z zapasem 2 cm (rozstawy między krokwiami mam różne ale nie było dużo odpadu) aby wełna się wstępnie trzymała a następnie z czoła krokwi na uprzednio nabite gwoździe papniaki naciągałem drut tak aby wełna między krokwiami nie spadła i w przuszłości nie obciążała dodatkowo konstrukcji (płyta k-gipsowa). Następnie mocowałem profile metalowe w odległości 10 cm od krokwi na specjalnych uchwytach (instrukcję można znaleźć na tym forum) w odstępach co 40 cm w poprzeg krokwi i dawałem między te profile watę 10 cm (14 +10 cm = 24 cm myślę że wystarczająca grubość). Na to folia przyklejana na taśmę dwustronną i płyta g-k.Ważne jest aby kładąc matę między krokwie nie ciąć jej na małe kakwałki gdyż traci się jej właściwości izolacyjne w miejscach połączeń ciętych kakwałków. Pracę wykonywaliśmy w trzy osoby i szło rewelacyjnie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 05.06.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 1. Szczelina wentylacyjna jeżeli masz pełne deskowanie lub folię niskoparaprzepuszczalną, 2-3 cm. Musi być do niej wejście na dole i wyjście u góry. (Nie robić szczelnej "skrzynki").2. Wełne na wymiar najlepiej docina się w wałku dużym nożem (ja miałem zrobiony z noża do piły mechanicznej). Dopiero potem rozwija się i wciska.3. Przyjemniej robi się to w co najmniej dwie osoby.4. Maseczki na twarz. (zrób doświadczenie postaw szklankę piwa i po godzinie zobacz co pływa na powierzchni). To samo będzie w płucach. 5. Nie wystarczy między krokwie. Duża różnica w izolacyjności drzewa i wełny. Ja zrobiłem ruszt i rozwinąłem dodatkową warstwę prostopadle do krokwi. 6. Folię bardzo fajnie rozwija się na przylepce dwustronne. Do nabycia w sklepach motoryzacyjnych. Najpierw przykleja się toto do łat. Potem jeden idzie rozwija folię. Drugi przyklepuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts