Redakcja 28.02.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów poza granicami Polski. Czy możecie w tym wątku napisać, gdzie teraz mieszkacie. A może kilka słów o sobie, o losach, które zawiodły blisko i daleko. Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 28.02.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 no to moze ja zaczne nie ma sprzeciwu?obecnie mieszkam w Palma de Mallorca, kilkanascie lat moje miasto to byl wrocek do ktorego chetnie wracam na piasta w rynku.pochodze z wybrzeza srodkowego ( pojezierze drawskie )pozdrawiam kalisz pomorski i koszalinno coz losy ktore mna kieruja to praca zawodowa i chec poznania chociaz europy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 02.03.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Witam Sam nie wiem, czy to pytanie jest tez skierowne do mnie. Jestem zameldowany w Stargardzie Szczecinskim i od paru miesięcy mam tam tez wlasne mieszkanie. Ale od 1999r. właściwie to mieszkam i pracuje w Papenburgu (Dolna Saksonia). O tym, ze moje zawodowe zycie bedzie zwiazane z tym miejscem wiedzialem juz na samym poczatku studiow. Spotkalem wtedy czlowieka (daleki kuzyn), ktory zaproponowal mi wspolprace po zakonczeniu edukacji. Zasugerowal tez, abym wybral specjalnosc: konstrucje okretowe, co tez sie stalo. pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 08.03.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 A ja mieszkam na Węgrzech - ciepło i arbuzów pod dostatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
svenska 12.03.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 A ja wciaz jeszcze pisze do Was z miasta, gdzie czas faktycznie plynie szybciej, czyli z Nowego Jorku. Pochodze z Chelma (wschod Polski), bardziej zwiazana jestem z Krakowem (gdzie studiowalam, i gdzie mam mieszkanko), ale dom buduje (juz z mezem - oficjalnie od 14 lutego tego roku) kolo Ropczyc, niedaleko Rzeszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 15.03.2005 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Seattle WA , mimo najszczerszych checi nie moge sie zaadoptowac. Jestem "made in Poland" ,polskie serce,polska krew i polska dusza.Buduje w centrum Polski i poniewaz jestem "w goracej wodzie kapany" nie moge sie doczekac konca , choc jeszcze dobrze nie zaczalem. Milo mi sie z Wami spedza czas, pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 15.03.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 A ja mieszkam na Węgrzech - ciepło i arbuzów pod dostatkiem. budapesztu nie znam ale 3,5 roku mieszkałem w GYOR ładne miasto i ludzie przyjażni pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gayga 29.03.2005 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Hmmm, niedaleko w Szwajcari....ale mam zamiar tu wrocic.....i wlasnie dlatego buduje sobie piekny domek w swietokrzyskim.......kiedy niewiem i jestem bardzo zaineresowana wszystkim tz.BUDOWNICTWO. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagapol 29.03.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Witam, Mieszkam w Londynie, a czasowo takze w Nowej Zelandii. Jest to troszke daleko, ale postanowilismy sie z mezem wybudowac w Reszowie. Sa juz fundamenty i lada chwila ruszmy ze scianami i cala reszta. Trzymajcie kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 30.03.2005 02:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Witam. Mieszkam za oceanem, na wschodnim wybrzeżu ale i tak stanowczo za daleko. Ale kiedyś planuje powrót i to jedna z przyczyn że goszczę na tym Forum. Zacząłem od planów aby budować dom, ale zostałem przekonany przez “pierwszą instancję” że skoro dom mamy i to po generalnym remoncie( częściowo przy pomocy Forum) to teraz być może będzie letnisko. Koniecznie w Beskidzie Niskim, bo tam wciąż moje serce. Już ma swoją nazwę “gniazdko” , działka minimum 50 arów i koniecznie w sąsiedztwie lasu. A jak będzie to zobaczymy bo widzę że mój powrót coraz bardziej się oddala. Na Forum będę zaglądał do chwili kiedy napiszę “mam” Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 11.04.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Mieszkam kolo Wilna na Litwie, wies - Strypuny. Wybudowalem tutaj dom, no i mieszka sie wspaniale Pozdrowionka dla wszystkich zagraniczniakow. kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 12.04.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 [quote="kaKa]Mieszkam kolo Wilna na Litwie, wies - Strypuny. Wybudowalem tutaj dom, no i mieszka sie wspaniale : Mieszka się,mówisz-wspaniale.A jak się żyje na Litwie teraz. Napisz nam coś! pozdro ara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 14.04.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Aro, witaj. Jak sie zyje - opisywalem po troszku tutaj: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2761&highlight=litwie Jezeli tam nie wszystko znajdziesz co cie ciekawi - smialo pytaj. Zawsze bardzo chetnie opowiem. Pozdrowionka kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 14.04.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 A ja od 16 lat mieszkam w okolicach Dortmundu, ale buduje w Polsce (prawie Mazury, troche mniejsze jeziora) i nie moge sie doczekac powrotu do Polski.W maju jade na 2 tygodnie na urlop. Hurra!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 09.07.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Wlasnie mamy pozwolenie na budowe i ruszamy! Nie cierpie miejsca w ktorym obecnie mieszkamy i nie chodzi tu o miasto czy stan (New Jersey)- tylko o to beznadziejne zycie tu w tym kraju, inni ludzie, inna kultura (jesli wogole mozna mowic o jakiejs kulturze) Jednym slowem ukryty komunizm pod haslem demokracji - panstwo kontrolowane jak przez wielkiego Brata - policjanta swiata..................bleeeeeeeeee............... do tego wszytskiego caly ten szereg glupich i niewytlumaczalnych praw tu obowiazujacych - no i meksykanie - ktorzy odpierdzielaja wszechobecna tandete - widoczna wszedzie do okola.............jednym slowem smrod........ A mialo byc jak w Dynastii :) Tu juz dawno nie ma "ameryki" - "ameryka" jest teraz w Europie!!!!!!!! Jestesmy dumni ze jestesmy POLAKAMI - przynajmniej potrafie gotowac i sprzatac o czym amerykanka nie ma zielonego pojecia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.07.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Wlasnie mamy pozwolenie na budowe i ruszamy! Nie cierpie miejsca w ktorym obecnie mieszkamy i nie chodzi tu o miasto czy stan (New Jersey)- tylko o to beznadziejne zycie tu w tym kraju, inni ludzie, inna kultura (jesli wogole mozna mowic o jakiejs kulturze) Jednym slowem ukryty komunizm pod haslem demokracji - panstwo kontrolowane jak przez wielkiego Brata - policjanta swiata..................bleeeeeeeeee............... do tego wszytskiego caly ten szereg glupich i niewytlumaczalnych praw tu obowiazujacych - no i meksykanie - ktorzy odpierdzielaja wszechobecna tandete - widoczna wszedzie do okola.............jednym slowem smrod........ A mialo byc jak w Dynastii :) Tu juz dawno nie ma "ameryki" - "ameryka" jest teraz w Europie!!!!!!!! Jestesmy dumni ze jestesmy POLAKAMI - przynajmniej potrafie gotowac i sprzatac o czym amerykanka nie ma zielonego pojecia! skad w Tobie tyle goryczy i niezadowolenia? New Jersey to piekny stan , prawdopodobnie mieszkasz w Bergen County , to jeden z bogatszych stanow w USA. Trzeba to tylko umiec wykorzystac .Mieszkajac w wielokulturowej okolicy moze ciezko dostrzec zalety , ale tak jest na poczatku, kazdy z nas kiedy byl swiezakiem tak mial . Przychodzi jednak czas rozejrzenia sie dookola i wyciagniecia wnioskow dla siebie. Nie rozumiesz praw ?A gdzie znajdziesz prostsze niz w tym kraju? Meksykanie ?? Smierdza? Dla mnie to tacy sami ludzie jak inni , tyle , ze pracujacy za jeszcze mniejsze pieniadze , niz nasi Rodacy. Dynastii nikt chyba Ci nie obiecywal .Samo wylosowanie Green Card do niczego , nikogo nie upowaznia . Widzialam , ze wpisalas sie w watku o wykonywanych zawodach. Ok .Rozumiem rozgoryczenie , ale nie oceniaj swojej pracodawczyni tak surowo . Nie umie ona sprzatac , ani gotowac? Stac ja widac na sprzataczke i kucharke .Nie swiadczy to o glupocie , Wytlumacz mi prosze jak to mozliwe , ze madrzejszy sprzata u tego glupiego , bo chyba czegos nie rozumiem . Zauwazam jeszcze jedna prawidlowosc .Ludzie , ktorzy w Polsce mieli problem z utrzymaniem siebie i swojej Rodziny ,maja go tez tutaj . Nie odbieraj tego osobiscie , to moja obserwacjie , wieloletnie . Jezeli masz problem , za ciezko Ci napisz do mnie , pomoge . Nie kazdy musi tu sprzatac i pracowac na dachach. Zajmuje sie organizowaniem pracy , zyje z tego. Najprostsze z mozliwych -jak dla mnie jest znalezienie zajecia . Wystarczy pomyslec , i juz nie stoi sie na rogu co rano , nie czeka sie na samochod , ktory zawiezie , odbierze i wysadzi pod domem lub na tym samym rogu. Jest to bardzo proste . Pozdrawiam Cie .Odezwij sie jesli chcesz , pomoge Ci .Zdaje sie , ze musisz tu jeszcze na ten dom zarobic , a mozna lzej i szybciej. Zupelnie poza tym -dziwie sie , ze tak nerwowo reagujesz na otoczenie . Glupi i niekulturalni ludzie sa wszedzie , w Europie tez , i w Polsce i tutaj . Moze zmien mieszkanie na lepsza lub jasniejsza rasowo okolice. Trzymaj sie cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 10.07.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Zle mnie zupelnie odebrasz!Po pierwsze to nie gotuje - tylko sprzatam a amerykanki sa niestety glupie (na pewno tez sa wyjatki ale procentowy udzial jest raczej maly) - i zdania nie zmienie - popatrz na problem edukacji - porownaj ja z poziomem jaki jest w Polsce.Jesli chodzi o to ze kazdemu sie tu nie podoba na poczatku - tu znowu wyjasnie ze juz tu 3 raz jestemza pierwszym razem bylo nawet ok a za kazdym nastepnym wieksze DNO!Pierwsze 2 razy to byly tylko wakacyjne pobyty, teraz przyjazd byl w celu zarobienia i odlozenia!Po trzecie nie mialam nigdy problemu z utrzymaniem rodziny w Polsce - bo to tutaj dopiero wyszlam za maz....Po kolejne - Polske bardzo dobrze wspominam - zawsze stac mnie bylo na prywatnego dentyste, na studia, firmowe ciuchy czy na wakacje, zawsze mialam mnostwo znajomych (tutaj aby ich miec to trzeba wyjsc do baru - speluny zazwyczaj gdzie siedza polacy ktorzy topia swe smutki w kieliszkach). A jesli chodzi o finanse to przypuszczam ze zaskoczylabym CIE - tu zupelnie bladzisz oceniajac mnie w tej kwestii - nasluchalam sie ze odlozenie 50 000 dolarow rocznie jest niemozliwe - jak uda mi sie 10 odlozyc to bedzie dobrze...hmmm....nie komentuje ale wroce wczesniej niz sie to komus wydaje.A jesli chodzi o zawod i umiejetnosci to niestety nie bede nostryfikowac dyplomu bo nie oplaca mi sie pracowac za 400 usd na tydzien w smiesznej placowce bankowej!Wole nie ukladac pasjansow a zarobic 2 razy tyle!Wiec podaruj sobie dobre rady - zachowaj je dla innych!Ja po prostu nie widze sensu nawet majac tu dom i jezdzac super smochodem nie czulabym ze moge zyc na luzie tak jak moge zyc w Polsce!!!Kocham Polske i Polakow i jestem z naszych rodakow dumna - chcialabym widziec amerykanow na miejscu polakow - ciekawe jak daliby rade hihi:) Pozdrowienia Dla Ciebie i pozostalych forumowiczow! PS: wiadomo ze jak ktos cos lubi to i tak przy swoim obstanie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.07.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Pozwolisz , ze sie wycofam z tej dyskusji ..Dziekuje za pozdrowienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 10.07.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 A jesli chodzi o glupie prawa...To jak mi wytlumaczysz np: zakaz przebywania w parku pol godziny po zachodzie slonca co??Albo do ktoregos tam maja nie mozna przychodzic do szkoly w krotkich spodenkach - jedna z tutejszych szkol ma to w regulaminie - wiesz jak Polscy chlopcy dali sobie z tym rade - 2 lata temu jak byl cholerny upal przyszli na zajecia w spodnicach!!! hihiZakaz np zwyklego spozywania piwa przed sklepem nawet jak je zakupisz to musisz idac z nim po ulicy niesc je w nieprzeswitujacej reklamowce!No i gdzie ta WOLNOSC???A i jeszcze jedno mieszkam w jednej z lepszych - nie "czarnych" dzielnic, Meksykanie to tacy sami ludzie - masz racje - dla mnie czarni to tez tacy sami ludzie tylo jedna uwaga - dlaczego doprowadzaja ten kraj do rozpadu - siedzac z 5 czy 7 dziecmi (zazwyczaj kilku ojcow) i biorac zasilki???POZDRAWIAM CIE MAM PO PROSTU WLASNE ZDANIE I WIEM ZE W POLSCE TEZ MNOSTWO TAKICH LUDZI JAK I TU ALE NIE WIEM CZMU JAKOS TU BARDZIEJ MNIE TO IRYTUJE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.07.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 A jesli chodzi o glupie prawa... To jak mi wytlumaczysz np: zakaz przebywania w parku pol godziny po zachodzie slonca co?? Albo do ktoregos tam maja nie mozna przychodzic do szkoly w krotkich spodenkach - jedna z tutejszych szkol ma to w regulaminie - wiesz jak Polscy chlopcy dali sobie z tym rade - 2 lata temu jak byl cholerny upal przyszli na zajecia w spodnicach!!! hihi Zakaz np zwyklego spozywania piwa przed sklepem nawet jak je zakupisz to musisz idac z nim po ulicy niesc je w nieprzeswitujacej reklamowce! No i gdzie ta WOLNOSC??? A i jeszcze jedno mieszkam w jednej z lepszych - nie "czarnych" dzielnic, Meksykanie to tacy sami ludzie - masz racje - dla mnie czarni to tez tacy sami ludzie tylo jedna uwaga - dlaczego doprowadzaja ten kraj do rozpadu - siedzac z 5 czy 7 dziecmi (zazwyczaj kilku ojcow) i biorac zasilki??? POZDRAWIAM CIE MAM PO PROSTU WLASNE ZDANIE I WIEM ZE W POLSCE TEZ MNOSTWO TAKICH LUDZI JAK I TU ALE NIE WIEM CZMU JAKOS TU BARDZIEJ MNIE TO IRYTUJE! ok sprowokowalas mnie tym postem Napisalam do Ciebie , bo wydawalo mi sie , ze zbyt duzo rozgoryczenia w Twoim glosie .Chcialam Ci pomoc. Masz prawo miec swoje zdanie , we wszystkim . NA SZCZESCIE W TYM KRAJU NIKT CIE NIE POSLUCHA i prawa polskiego nie wprowadzi (UFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF) ja tu chce tutejsze prawo i tutejsze zasady polskie sa w Polsce i to widac (bez urazy dla kogokolwiek, zreszta do tamtych praw tez wracam) powiedzialabym pakuj sie dziewczyno , nie mecz sie ale rozumiem , ze musisz tu zarabiac najgorsze , ze prace daja Ci GLUPI amerykanie Zacznij sie bawic , zobacz Kalifornie , Floryde , jedz w Gory Skaliste , Hawaje sa piekne, jedz do Vegas , idz do restauracji dobrej ,itepe ps.ja nie nosze gorzaly w siatach , woze w bagazniku , a zreszta czy kazdy musi widziec co pijesz??? ps 2 pod spelunami tez nie lubie stac ps3 po spelunach nie chodze , to nie wiem kto tam bywa ps4 polskie bary zmien na amerykanskie taaak , zrobmy se tu druga Polske Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts